Αισιοδοξία από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά και από την ύπαρξη θετικότερων μηνυμάτων για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι αντλούν οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος NGBI-500 να παρουσιάζει τον Μάιο σταθεροποιητικές τάσεις.

Η παραμονή του τον Μάιο σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο καταδεικνύει πως είναι διατηρήσιμη η άνοδος, την οποία κατέγραψε τους τελευταίους 4 μήνες, καθώς από το -49 τον Ιανουάριο, βρέθηκε στο -14 τον Απρίλιο και στο -15 για τον Μάιο. Την ίδια στιγμή στο 40% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ υξάνεται στο 45%, έναντι 43% τον Απρίλιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προτίθενται να προσλάβουν προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνων που σκέφτονται απολύσεις.

Η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει το 12%, έναντι 10% τον Απρίλιο του 2013, ενώ στο υψηλό 21% (έναντι ποσοστού 12% τον Απρίλιο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις. Το 21% της πρόθεσης προσλήψεων είναι το μεγαλύτερο ανάλογο ποσοστό, που έχει καταγραφεί ιστορικά για τον NGBI 500 από τον Οκτώβριο του 2009 και έπειτα. Τέλος, η «μερίδα του λέοντος» των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 67%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 78% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.