Απότομη θετική μεταβολή πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ύστερα από την ιδιαίτερα αρνητική τροχιά του κατά τον Αύγουστο.

Πιθανόν, η μέτρηση του Σεπτεμβρίου αποτυπώνει το θετικό απολογισμό της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, οι οποίοι διεξάγουν τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη. Πάντως, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τα ευρήματα του δείκτη για τον προηγούμενο μήνα απέχουν σημαντικά από την «αισιοδοξία» των επιχειρηματιών, η οποία είχε καταγραφεί από τον Απρίλιο, μέχρι και τον Ιούνιο, καθώς ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας, τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάγκη ενός νέου δανειοδοτικού πακέτου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο -23, έναντι -32 τον Αύγουστο και -45 τον περσινό Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 15% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι 16% τον Αύγουστο. Στο πεδίο της απασχόλησης, η τάση για προσλήψεις παραμένει αναιμική. Η πρόθεση απολύσεων παραμένει στο 20%, όσο και τον Αύγουστο. Οι περισσότερες Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 71%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 75% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.