Πιέσεις δέχεται εδώ και καιρό η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, αντιμετωπίζοντας ανταγωνισμό γενοσήμων, απέναντι στα φάρμακά της «Femara», κατά του καρκίνου του μαστού και «Diovan», κατά της αρτηριακής πίεσης, των οποίων η πατέντα λήγει.

Ο εκπρόσωπος της Novartis, Eric Althoff, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία περιέκοψε θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο με σκοπό να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της.

Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει το συνολικό αριθμό των εργαζομένων που απολύθηκαν, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα. Μεταξύ των περικοπών θέσεων περιλαμβάνονται 1.400 θέσεις εργασίας του τομέα πωλήσεων στις ΗΠΑ, που έγιναν τον Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των κατασκευαστών φαρμάκων να εστιάσουν περισσότερο στα φάρμακα για τους ειδικούς και τα νοσοκομεία, παρά στα σκευάσματα για τους γιατρούς παθολόγους, τα οποία απαιτούν μικρότερες προσπάθειες μάρκετινγκ.

Τέλος, ο E. Althoff πρόσθεσε ότι το κλείσιμο των εγκαταστάσεων και η πώληση των γραμμών παραγωγής οδήγησαν στις περαιτέρω περικοπές.