Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες ολόκληρης της ιστορίας, που συνέβαλε σε κάθε σχεδόν τομέα της ανθρώπινης γνώσης, θα λάβει τη θέση του HR Manager. «Είναι αμφίβολο αν κάποιο ανθρώπινο ον γνώριζε τόσα πολλά όσο αυτός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Bryan Magee ενώ προσθέτει ότι η προσωπικότητα αυτή άφησε σε χρέος κάθε μελλοντικό επιστήμονα και φιλόσοφο μέσα από τη συμβολή του στην επιστημονική μέθοδο. «Σχεδόν κάθε σοβαρή διανοητική προκαταβολή έπρεπε να ξεκινήσει με μια επίθεση σε κάποιο Αριστοτέλειο δόγμα». Ο λόγος για τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και επιστήμονα, Αριστοτέλη.

Την πρώτη θέση στη λίστα που δημοσίευσε το MIT με τίτλο «Most Famous People of the Past 6,000 Years» έλαβε ο μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Αλεξάνδρου του Μέγα, Αριστοτέλης. O Αριστοτέλης εισέρχεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα σε ηλικία 17 ετών και παραμένει εκεί έως τα 37 του έτη, αιτιολογώντας την άμεση σύνδεσή του όχι μόνο με τον ίδιο τον Πλάτωνα αλλά και με άλλους στοχαστές όπως ο Εύδοξος και ο Ξενοκράτης. Τα έργα του αναφέρονται σε πολλαπλά είδη επιστημών, όπως φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, ρητορική, πολιτική κ.ά, και συνολικά συνιστούν το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα στη Δυτική Φιλοσοφία. O Αριστοτέλης υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.

Ο ίδιος οδηγήθηκε αρχικά στις απόψεις του πλατωνισμού όμως μετά το θάνατο του δασκάλου του κατευθύνθηκε σε εμπειρικές μελέτες και μετατοπίζεται στον εμπειρισμό. Η διαφοροποίησή του από τον Πλάτωνα αποτυπώνεται άριστα και στη νωπογραφία του Ραφαήλ, «Η Σχολή των Αθηνών» στην οποία η χειρονομία του Αριστοτέλη προς τη γη αντιπροσωπεύει την αντίληψή του σχετικά με την απόκτηση της γνώσης μέσω της εμπειρικής παρατήρησης και των αισθήσεων, ενώ στον αντίποδα ο Πλάτωνας δείχνει προς τον ουρανό, όπου εδράζονται σύμφωνα με τον ίδιο οι Ιδέες. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ο σκοπός των ανθρώπινων ενεργειών, είναι η ευδαιμονία, την οποία ορίζει ως ενέργεια σύμφωνη με την αρετή. Η αρετή, όταν κυριαρχεί στα πάθη και στις ορμές, τα ρυθμίζει, παίζοντας το ρόλο του μέτρου ανάμεσα στις δύο ακρότητες, στην υπερβολή και την έλλειψη. Τοποθετώντας ωστόσο τον Αριστοτέλη στη θέση του HR Manager, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του που θα τον έκαναν να ξεχωρίσει, επηρεάζοντας τη λειτουργία ολόκληρου του τμήματος.

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά φανερώνοντας μία από τις βασικές του πεποιθήσεις που θα έβρισκαν εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού. Λαμβάνοντας υπόψη το γνωμικό που αποδίδεται στον Αριστοτέλη «Για να γίνει κανείς ικανός σ’ οποιοδήποτε επάγγελμα τρία πράγματα χρειάζονται: φύση, μελέτη και πρακτική εξάσκηση» αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και τη συνεχή εκπαίδευση των ανθρώπων. Παράλληλα, θα ήταν υπέρμαχος της ομαδική εργασίας και της ενίσχυσης της καθώς ο ίδιος ανέφερε ότι «Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του». Από την άλλη πλευρά, η άμιλλα αποτελεί σημαντικό συστατικό για τη νίκη, όμως ως άμιλλα ορίζεται η τάση να φτάσει κανένας τον άλλον, που τον θαυμάζει, ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο, αν ο άλλος τον ξεπερνάει.