Σε μια εποχή που όλοι εμφανίζονται διστακιτκοί και περιορίζουν τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες τους, αναμένοντας τα αποτελέσματα των σύγχρονων επιχειρηματικών συνθηκών, το 6th People Management Executive Seminar... «το βλέπει αλλιώς». Χωρίς αμφιβολία η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη. Δύσκολη στην ουσία της αλλά και στην ψυχολογία που δημιουργεί.

Στην ουσία διότι πραγματικά οι οικονομικές συνθήκες είναι δυσχερείς αλλά και στην ψυχολογία διότι η έκβαση είναι άγνωστη γεγονός που προκαλεί φόβους και ανασφάλειες… Και αν και η αυθόρμητη ή η λογική αντίδραση είναι η συστολή, το φετινό συνέδριο κάνει μια ενδιαφέρουσα αντιπρόταση:

Αντί να κρυφτείτε στο «καβούκι» σας, δοξάστε (praise) το ρόλο σας. Υπερασπιστείτε τις στρατηγικές και τις πρακτικές που προσφέρει η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και διερευνήστε τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας να επικουρήσετε, στο βαθμό που σας αναλογεί, στην έξοδο της εταιρείας σας από την περιβόητη κρίση.

Keynote speaker-συνομιλητής
Είναι, ίσως, ο πιο θρυλικός «Διαχειριστής Ανθρώπινου Δυναμικού». Ο Bill Conaty εκτός από την παρουσίασή του, που αποτελεί το απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του, θα περάσει και από… «Ιερά Εξέταση». Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα διεξαχθεί μία ζωντανή συνέντευξη κατά την οποία ο B. Conaty θα απαντήσει σε όλα τα «καυτά» θέματα που καθορίζουν την επιτυχία των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του HR και του ρόλου του στην επιχείρηση. Αλλά, τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα ενός οργανισμού, ενός επαγγελματία και ενός ατόμου;

Η ακεραιότητα. Η εμπιστοσύνη. Η αυτοπεποίθηση. Αυτά, σύμφωνα με τον B. Conaty, είναι μερικά από τα θεμελιώδη στοιχεία που καθορίζουν τον χαρακτήρα. Ο ίδιος, ως senior vice president της General Electric, είναι σε θέση να αξιολογεί τον χαρακτήρα και την ποιότητα κάποιου και να διαπιστώσει πώς ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει σε εταιρικό πλαίσιο. Άλλωστε επί των ημερών του το τμήμα του αναδείχθηκε στρατηγικός συνεργάτης του πρώην CEO της εταιρείας, Jack Welch. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού θα πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο σε διοικητικό επίπεδο, διατείνεται ο B. Conaty.

«Οι περισσότεροι οργανισμοί είναι τόσο καλοί όσοι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς» δηλώνει και συνεχίζει «Αν δεν υπάρχουν ταλαντούχοι εργαζόμενοι και το τμήμα HR δεν διασφαλίζει ότι αυτοί τυγχάνουν της βέλτιστης ανάπτυξης και της καλύτερης μεταχείρισης τότε η εταιρεία έχει σοβαρό μειονέκτημα».

Όραμα για επιτυχία
Αναφορικά με το recruitment ο B. Conaty εξήγησε ότι η GE αναζητούσε υποψήφιους με ηγετικά χαρακτηριστικά, την ικανότητα να εμπνέουν τους άλλους, αποφασιστικούς και δραστήριους που έχουν δυνατότητα να υλοποιήσουν τα οράματα και τους στόχους. Ένα άτομο με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσε να ανελιχθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρείας καθώς υπήρχε μία φιλοσοφία να προωθούνται άτομα εκ των έσω. Η εταιρεία ανταπέδιδε έμπρακτα την αφοσίωση των εργαζομένων.

Μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το Νοέμβριο του 2007, ο B. Conaty είχε εργαστεί για 40 χρόνια στην GE ενώ ο J. Welch είχε εργαστεί επί δύο δεκαετίες πριν αναλάβει καθήκοντα CEO, τα οποία άσκησε για 20 χρόνια.

Πάθος και ευσπλαχνία
Στην εργασιακή συναναστροφή του με τον J. Welch, ο B. Conaty υποστήριξε ότι διαπίστωσε, ιδίοις όμμασι, πώς ένας καταπληκτικός ηγέτης συνδυάζει το πάθος με την ευσπλαχνία. Αρκετοί ηγέτες έχουν το πάθος να πετύχουν, να είναι οι καλύτεροι ή να κερδίσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Ο J. Welch μπορούσε να είναι ένα αυστηρός επιχειρηματίας αλλά είχε και μια λιγότερο ορατή πλευρά, κατά την οποία έδειχνε βαθύτατο ενδιαφέρον για το ανθρώπινο δυναμικό. Αν για παράδειγμα, κάποιος εργαζόμενος ή κάποιος οικείος του αρρώσταινε, φρόντιζε ώστε ο ασθενής να έχει την καλύτερη νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη.

«Αρκετοί ηγέτες “κατακτούν” το μυαλό των εργαζομένων με τη στρατηγική και την ευφυΐα τους» υποστηρίζει ο B. Conaty και διευκρινίζει ότι «ο J. Welch κέρδισε το μυαλό και την καρδιά μας. Το μείγμα του πάθους με την ευσπλαχνία, ενεργοποίησε την πίστη των εργαζομένων». Φυσικά, ακόμα και οι καλύτεροι οργανισμοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό. Και ειδικά σε εταιρείες όπως η GE, που αριθμούν χιλιάδες εργαζόμενους, ακόμα και το καλύτερο τμήμα HR δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι όλα θα κυλούν ομαλά και δεν θα παρεισφρύσουν εργαζόμενοι που δεν είναι οι κατάλληλοι.

Αυτό που προτείνει ο B. Conaty είναι οι εταιρείες να έχουν κάποια standards συμπεριφοράς που να λαμβάνονται υπόψη στις προσλήψεις και στη συνέχεια να υπάρχουν κάποιοι τρόποι όπου να μπορεί κάποιος ανώνυμα να αναφέρει προβλήματα. Με τέτοιες δικλείδες ασφαλείας, οι εταιρείες μπορούν να προλάβουν τις δυσάρεστες καταστάσεις και να φανεί ξεκάθαρα ότι η κουλτούρα της εταιρείας δεν επιτρέπει άσχημες συμπεριφορές.


Θέμα χαρακτήρα
Ο B. Conaty υποστηρίζει ότι οι δύσκολες εποχές αποκαλύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα του ατόμου. «Κανένας δεν έχει εξελιχθεί επαγγελματικά χωρίς να έχει διαβεί δύσκολους δρόμους» λέει και διευκρινίζει: «το κλειδί είναι το πώς κάποιος αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του ή αρχίζει να δείχνει προς άλλες κατευθύνσεις;». Ο ίδιος σέβεται απεριόριστα τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους.

Ο B. Conaty ελπίζει ότι όσοι τον γνωρίζουν τον θεωρούν αυθεντικό, γνήσιο, παθιασμένο με τη δουλειά του αλλά δίκαιο και ευσπλαχνικό και δηλώνει περήφανος για το γεγονός ότι στη διάρκεια της καριέρας του συναναστράφηκε με όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες της GE: από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον CEO μέχρι τα Σωματεία των εργαζομένων.

CV
Ύστερα από 40 χρόνια στην GE, ο Bill Conaty, θεωρείται καταλυτικός παράγοντας της παγκόσμιας επιτυχίας της εταιρείας, εξαιτίας της οργανωτικής δομής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, που ο ίδιος καθιέρωσε και ηγήθηκε για περισσότερα από 14 χρόνια. Από τη θέση του αντιπροέδρου του HR, που κατείχε από το 1993 έως το 2007, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ηγέτες του κλάδου του. Ανάμεσα στα αξιομνημόνευτα επιτεύγματά του συγκαταλέγεται η επιτυχής διαχείριση της διαδικασίας διαδοχής του θρυλικού Jack Welch από τον Jeff Immelt, τον σημερινό πρόεδρο και CEO της GE. Ο B. Connaty «έκτισε» ολόκληρη την καριέρα του στην GE.

Γέννημα θρέμμα του Bringhamton της Νέας Υόρκης, ο Bill Conaty αποφοίτησε από το Bryant University του Rhode Island. Μετά το πέρας ενός τριετούς προγράμματος management στην GE και μιας θητείας στο στρατό, ανέλαβε επιτελικές θέσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς της εταιρείας, όπως η Αεροδιαστημική, ο Σιδηρόδρομος κ.ά. Το 1990, ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της GE Aircraft Engines. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε από τον J.Welch ως αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου με ευθύνες για περισσότερους από 320.000 εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Υπηρέτησε» τον J. Welch για οκτώ χρόνια και τον J. Immelt για έξι. Η GE δεν αποτελεί μόνο μία από τις μεγαλύτερες και με ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρείες του κόσμου αλλά και μία εταιρεία που έχει κερδίσει το σεβασμό. Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Fortune ως μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κόσμου τα 7 από τα 10 χρόνια της «εποπτείας» του B. Conaty. Επιπλέον, το ίδιο περιοδικό, την έχει κατατάξει πρώτη στη λίστα με τις εταιρείες που αναπτύσσουν ηγέτες παγκόσμιας κλάσης.

Το 2004 ο B. Conaty κέρδισε τον τίτλο του Human Resource Executive of the Year. Η διαχείριση της διαδοχής του CEO της εταιρείας χαρακτηρίστηκε ως μία από τις προκλήσεις του αιώνα. Η διαχείριση της ανάπτυξης και τα προγράμματα εκπαίδευσης που ο ίδιος καθιέρωσε στην GE «υποχρέωσε» το περιοδικό BusinessWeek να παραδεχτεί ότι η GE διαθέτει τον πιο πλούσιο «πάγκο» ταλέντων σε διεθνές επίπεδο. Ένα πρόσθετο άρθρο στο περιοδικό αναφέρει ότι ανέλαβε ένα τμήμα που συχνά εκλαμβάνεται ως υποστηρικτικό και το ανέδειξε σε έναν στρατηγικό συνεργάτη. Το πρώην αφεντικό του B. Conaty, ο J. Welch, τον χαρακτήρισε «θεαματικό» εξηγώντας ότι «κέρδισε τεράστια εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Τα μέλη του σωματείου τον σέβονται το ίδιο όσο και τα ανώτατα στελέχη».

Ο B. Conaty είναι μέλος της διοίκησης του Bryant University και μέλος του Advisory Board του Cornell University Center, για ανώτερες σπουδές στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Το Νοέμβριο του 1996 εισήχθη ως Fellow στη National Academy of Human Resources, εκλέχθηκε πρόεδρος το Φεβρουάριο του 2001 και διακεκριμένος Fellow, την ανώτατη τιμή, το Νοέμβριο του 2007. Είναι επίσης, μέλος της HR Policy Association, όπου εκτελούσε καθήκοντα προέδρου από το 2001 έως το 2007 ενώ υπήρξε και μέλος του Personnel Roundtable. Από το 2008 έως σήμερα είναι Διευθυντικό Στέλεχος, Μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Επιτροπής Αμοιβών και Ηγεσίας της Hewitt Associates.