Όπου σταθείς και όπου βρεθείς σε συζήτηση για Project Management δεν απαιτούνται πάνω από 5 λεπτά για να «σκάσει η ερώτηση»: «τι δεξιότητες πρέπει να έχει o project manager;».

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι τεχνικές δεξιότητες του project manager είναι αυτές που υπερέχουν. «Για να κάνεις project management σε έργο πληροφορικής πρέπει να είσαι technical expert σε ICT» σου λέει ο πρώτος. Σωστά, τονίζει ο δεύτερος: «για να κάνεις project management σε κατασκευαστικό έργο πρέπει να είσαι πολιτικός μηχανικός». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; O Jim Johnson, CEO του Standish Group, τονίζει: «Ta έργα σπανίως αποτυγχάνουν για τεχνικούς λόγους!» Άρα τις πταίει;

Τεχνικές Δεξιότητες
Είναι προφανές ότι ο project manager πρέπει να καταλαβαίνει το περιβάλλον του έργου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και technical expert στο φυσικό αντικείμενο του έργου. Δουλειά του project manager είναι να βρει τους technical experts που θα πλαισιώσουν το έργο και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Σύμφωνα με τα δύο παγκόσμια πρότυπα, το PMBOK® Guile που εκδίδεται από το PMI και το ISO 21500, οι τεχνικές δεξιότητες καλύπτονται από τις κάτωθι 10 γνωστικές περιοχές: Integration, Scope, Time, Cost, Quality, Human Resources, Communications, Risk, Procurement και Stakeholder Management.

Σε τι διαφέρει το «Management» από το «Project Management»;
Η διαφορά είναι μόνο στη λέξη «Project»… Οι οργανισμοί όμως δεν γνωρίζουν το τι δεξιότητες πρέπει να έχουν οι Project Managers για να εξασφαλίσουν την επιτυχία στα Projects. Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι το Project Management είναι το Microsoft Project ή το Primavera, πολλοί συνδέουν τον όρο Project Management μόνο με τεχνικές δεξιότητες και πληροφορική. Τα έργα όμως, όπως και οι εταιρείες, συνήθως αποτυγχάνουν επειδή δεν γίνονται «manage» σωστά. Η διοίκηση ενός project μπορεί να απαιτεί τεχνικές γνώσεις, αλλά, όπως και με τις εταιρείες, απαιτούνται και άλλες δεξιότητες όπως: Business Knowledge, soft skills, personal skills, κ.λπ.

Soft skills
Ο project manager φέρνει σε επιτυχία ένα έργο συνεργαζόμενος με την ομάδα έργου και τους stakeholders. Οι αποτελεσματικοί project managers απαιτείται να έχουν ισορροπία σε ethical, interpersonal και conceptual δεξιότητες. Ο οδηγός PMBOK® του PMI® περιγράφει τις παρακάτω προσωπικές ικανότητες για τους project managers: Leadership, Team building, Motivation, Communication, Influencing, Decision making, Political and cultural awareness, Negotiation, Trust building, Conflict management και Coaching. Αντίστοιχα το ICB (IPMA Competence Baseline), περιγράφει τις παρακάτω δεξιότητες συμπεριφοράς (Behavioural Competencies): Leadership, Engagement & motivation, Self- control, Assertiveness, Relaxation, Openness, Creativity, Results orientation, Efficiency, Consultation, Negotiation, Conflict & crisis, Reliability, Values appreciation και Ethics.

Το Project Management είναι Profit Center ή Cost Center; Εάν οι εταιρείες θεωρούν το Project Management «κέντρο κόστους – cost center», η συζήτηση τελειώνει άδοξα. Εάν όμως δουν το project management σαν «κέντρο οφέλους – profit center» τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ο Shabbir Merchant, δηλώνει: «Το Project management αλλάζει ρόλο, από τακτικό σε στρατηγικό, με metrics που το συσχετίζουν με την στρατηγική της εταιρείας, στρατηγική συνυφασμένη με το ρόλο του CEO. Μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο, αλλά τα πράγματα αλλάζουν».

The CEO of the Project
Τι δεξιότητες πρέπει να έχει ένας διευθύνων σύμβουλος (CEO) μιας εταιρείας που παράγει καταναλωτικά προϊόντα και κάνει τζίρο 200.000.000€; Να είναι technical expert στη χημική σύνθεση των προϊόντων; Μάλλον όχι. Τι δεξιότητες πρέπει να έχει ένας Project Manager ενός έργου κατασκευής εργοστασίου προηγμένης τεχνολογίας με budget 200.000.000€; Και οι δύο πρέπει να έχουν παραπλήσιες δεξιότητες, κυρίως business και soft skills. Και οι δύο μιλάνε συνεχώς με ανθρώπους, shareholders και stakeholders. Και οι δύο κάνουν διαπραγματεύσεις και λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις. Και οι δύο εάν δεν τα πάνε καλά κινδυνεύουν να πτωχεύσουν την εταιρεία τους!

Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση! Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!!!