Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, στις 21 Νοεμβρίου, τη θέση του HR Manager θα λάβει ένας μεγαλοφυείς λογοτέχνης και διανοητής, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια φήμη σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο λόγος για τον Γερμανό ποιητή, φιλόσοφο και επιστήμονα Βόλφγκανγκ Γκαίτε.

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου το 1847. Ως μέλος εύπορης οικογένειας, διδάχτηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μία ευρεία σειρά θεμάτων με έμφαση τους κλασικούς συγγραφείς και τις γλώσσες (λατινικά, ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «Όταν μαθαίνει κανείς μια ξένη γλώσσα, έχει την ευκαιρία να μάθει καλύτερα τη μητρική του γλώσσα». Από μικρός φαίνεται να εμφανίζει κλίση προς τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη ζωγραφική αλλά και μία ιδιαίτερη συμπάθεια για την Ελλάδα. «Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη» συνήθιζε να αναφέρει σχετικά.

Στην ηλικία των 16 ετών ξεκινάει τις σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Το εντυπωσιακό ωστόσο για τον ίδιο ήταν όταν σε ηλικία 25 ετών δημοσιεύει το έργο που του χάρισε και την πανευρωπαϊκή του αναγνώριση, «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», με το οποίο δημιούργησε το πρότυπο του ρομαντικού ήρωα. Πέρα ωστόσο από τη λογοτεχνία και τη δραματουργία, ο Β. Γκαίτε στη διάρκεια της ζωής του μελέτησε φυσική, χημεία και ανατομία και μάλιστα ήταν αυτός ο οποίος, 70 χρόνια πριν από τον Δαρβίνο, διατύπωσε τη θεωρία της ενότητας και της συνέχειας στη φύση, παρατηρώντας τις μορφολογικές ομοιότητες μεταξύ ειδών.

Το διασημότερο έργο του και ταυτόχρονα πόνημα μιας ολόκληρης ζωής, ήταν ο «Φάουστ», το οποίο ολοκληρώθηκε ένα μόλις έτος πριν από το θάνατο του. Ο Β. Γκαίτε συνήθιζε να αναφέρει ότι στο βασίλειο των ιδεών όλα εξαρτώνται από τον ενθουσιασμό, στον πραγματικό κόσμο όλα στηρίζονται στην επιμονή κάτι το οποίο χαρακτήριζε και τον ίδιο. Τοποθετώντας ωστόσο τον ίδιο, σε ένα εργασιακό περιβάλλον, και ειδικότερα στο τμήμα HR, ποια θα ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά του που θα τον έκαναν να ξεχωρίσει. Σημαντική συνεισφορά του ίδιου θα αφορούσε αναμφισβήτητα η επιμονή του στο training & development των στελεχών.

«Αν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο. Αν όμως σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι αυτό που είσαι ικανός να γίνεις, θα σε βοηθήσω να το πετύχεις». Ιδιαίτερη αξία θα προσέδιδε στον χαρακτήρα των ανθρώπων και στον τρόπο που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Σύμφωνα με αυτόν, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας αποτελούν το έναυσμα των επιτυχιών μας και της συνολικής μας πορείας, γιατί αν αρχίσεις κάτι που πιστεύεις ότι μπορείς ή που ονειρεύεσαι πως θα ήθελες να κάνεις μέσα από την τόλμη αυτή σου χαρίζεται ευφυΐα, μαγεία και δύναμη. Σίγουρα για τον ίδιο έννοιες όπως το coaching ή το mentoring θα προωθούνταν εσωτερικά, ενώ ταυτόχρονα η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων θα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες του. Τέλος, σημαντικό ρόλο για τον Β. Γκαίτε θα διέθεταν και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΚΕ, κάτι που θα προωθούσε εσωτερικά, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο «όποιος δεν κάνει τίποτε για τους άλλους, δεν κάνει τίποτε για τον εαυτό του.