Θεωρήθηκε δικαίως ως ο Άγγλος φιλόσοφος με την ισχυρότερη επιρροή τον 19ο αιώνα. Ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου και ένας από τους πρώτους υπέρμαχους των γυναικείων δικαιωμάτων, έμελε να επηρεάσει όχι μόνο την κοινωνική και πολιτική σκέψη της εποχής του αλλά συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική εξέλιξη. Ο λόγος για τον John Stuart Mill ο οποίος θα λάβει τη θέση του HR Manager.

Ο John Stuart Mill γεννήθηκε το 1806 στο Pentoville του Λονδίνου. Γιος του φιλοσόφου James Mill εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του, με τις συμβουλές και τη βοήθεια των Jeremy Bentham και Francis Place. Από την ηλικία των 3 ετών επιδόθηκε στη μελέτη των αρχαίων ελληνικών, ενώ στα 8 του χρόνια ξεκίνησε την εκμάθηση των λατινικών και της άλγεβρας. Λίγο αργότερα ήρθε σε επαφή και με την πολιτική οικονομία μελετώντας τους Άνταμ Σμιθ και Ντέιβιντ Ρικάρντο, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τους θεμέλιους λίθους της μετέπειτα οικονομικής του σκέψης. Ένα από τα πλέον γνωστά του βιβλία υπήρξε το “On Liberty” στο οποίο πραγματεύθηκε τη φύση και τα όρια της εξουσίας που μπορεί νόμιμα να ασκηθεί από την κοινωνία στο άτομο. Σε αυτό, ο J. S. Mills ανέπτυξε και την «αρχή της βλάβης», υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να υιοθετήσουν οποιαδήποτε συμπεριφορά επιθυμούν αρκεί να μην βλάπτουν τους άλλους.

Παράλληλα, στο εν λόγω βιβλίο, εκτενής αναφορά πραγματοποιήθηκε και για την ελευθερία του λόγου. Όπως υποστήριξε και ο ίδιος, η ελεύθερη συζήτηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική και κοινωνική πρόοδο. Μάλιστα, το να επιτρέπεται στα άτομα να εκφράζουν ακόμη και εσφαλμένες απόψεις είναι εξίσου παραγωγικό για δύο λόγους: α) Τα άτομα εμπλεκόμενα σε ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών θα εγκαταλείψουν τις εσφαλμένες απόψεις τους και β) μέσα από τη διαδικασία διαλόγου, επανεξετάζονται και επανεπιβεβαιώνονται οι πεποιθήσεις που δεν είναι λανθασμένες, ξεφεύγοντας από το ενδεχόμενο να αποτελούν απλά δογματικές απόψεις.

Ένα ακόμη από τα γνωστά του βιβλία υπήρξε και το “The Subjection of Women” που τον κατέταξε ανάμεσα στους πρώτους υπέρμαχους των γυναικείων δικαιωμάτων. Στο συγκεκριμένο δοκίμιο, ο ίδιος επιχειρηματολογεί υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και κάνει λόγο για το ρόλο της γυναίκας μέσα στο γάμο και την ανάγκη αυτός να αλλάξει. Ο J. S. Mills αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το παρωχημένο κοινωνικό στερεότυπο της γυναίκας «νοικοκυράς» και του άνδρα «κουβαλητή και προστάτη» έχει τις καταβολές του στην αρχαιότητα και είναι εγγεγραμμένο στον τρόπο σκέψης μας, όμως λειτουργεί περιοριστικά ως προς την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του γυναικείου φύλου.

Με ένα τόσο πλούσιο βιογραφικό αλλά και μια πολύπλευρη προσωπικότητα, πώς θα μπορούσε ο ίδιος να ενσωματωθεί σε ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και ποια θα ήταν η μεγαλύτερή του συνεισφορά; Σίγουρα η προώθηση του Diversity & Inclusion θα βρίσκονταν πολύ υψηλά στην προσωπική του ατζέντα και ιδιαίτερα οι πρακτικές προώθησης των γυναικών στο οργανόγραμμα μιας επιχείρησης. Παράλληλα, η πολιτική ανοιχτής πόρτας και οι συνεχείς συναντήσεις ώστε να εκφράζονται ανοιχτά τα προβλήματα και οι θέσεις όλων των ανθρώπων θα κυριαρχούσαν στις προτάσεις του, ενώ η ανάπτυξη των στελεχών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις προτεραιότητές του.