Αθρόα υπήρξε η συμμετοχή στο ετήσιο συνέδριο της PricewaterhouseCoopers (PwC) «Discover a Leader: Discover you» που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου στο θέατρο Badminton.
Στελέχη του ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης, ακαδημαϊκοί αλλά και τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές όπως και αρκετοί εκπρόσωποι της Σχολής Ικάρων, συνέθεταν το πάζλ των 1300 περίπου ατόμων που παρακολούθησαν το συνέδριο.
Αιτίες, αποτελέσματα και μαθήματα από την κρίση
Ο Πρόεδρος και CEO της PwC Ελλάδος, Χρήστος Σιάτης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, έδωσε το λόγο στον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Η χαλάρωση της εποπτείας και συντονισμού των διεθνών εποπτικών κέντρων του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και η έλλειψη διαφάνειας είναι μερικές από τις αιτίες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης σύμφωνα με τον καθηγητή. Ως αποτέλεσμα της κρίσης, λόγω των ζημιών από προβληματικά στεγαστικά δάνεια και τις σχετιζόμενες με αυτά επενδύσεις, κατέρρευσαν μεγάλες τράπεζες (όπως η Lehman Brothers) και προκλήθηκε φόβος, υπερβολικός συντηρητισμός, διεθνής ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Η διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα εξαρτηθεί από τη συνισταμένη ορισμένων θετικών και αρνητικών δυνάμεων όπως, μεταξύ άλλων, το μέγεθος των ζημιών των τραπεζών, την αντίδραση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών αλλά και τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η κρίση, μας έμαθε ότι είναι απαραίτητη μία χρυσή τομή μεταξύ κράτους και αγοράς σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα ενώ ο ίδιος τόνισε ότι η πλήρης απασχόληση πρέπει να συμπεριληφθεί στους στόχους της πολιτικής και ότι απαιτούνται πολιτικές τόσο από την πλευρά της ζήτησης (π.χ. δημόσιες επενδύσεις) όσο και από την πλευρά της προσφοράς για την ενίσχυσή της (η λεγόμενη διαρθρωτική πολιτική).
Καθώς η ελληνική οικονομία έχει υποστεί τη μικρότερη ζημία σε σχέση με άλλες χώρες, η συμμετοχή της στην ευρωζώνη, αποδεικνύεται ευεργετική στην τρέχουσα κρίση, υποστήριξε ο καθηγητής ενώ εντοπίζει το βασικό πρόβλημα στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τη βιωσιμότητα του τρέχοντος αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου. Η κρίση, που απλώς ανέδειξε τις αδυναμίες και τα ελαττώματα του αναπτυξιακού προτύπου, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για την ανάλυσή τους, είπε ο καθηγητής, και υποστήριξε ότι μεταξύ άλλων χρειάζεται να βελτιωθούν οι θεσμοί, να προωθηθεί η διαφάνεια και να καταπολεμηθεί η διαφθορά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο καθηγητής ανέφερε ότι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους ίσων ευκαιριών, απαιτεί τη σταδιακή θέσπιση ενός ελάχιστου επιπέδου ευημερίας για όλους τους πολίτες.
Μάνατζερ με πάθος, αξίες και όραμα
Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιβιώσουμε σε δύσκολους καιρούς ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Stan Slap, σύμβουλος Εταιρικής Στρατηγικής και Management ο οποίος με την έντονη παρουσία του κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού που τον παρακολούθησε. Ο S. Slap, χαρακτήρισε λανθασμένη την τακτική που συνηθίζουν να ακολουθούν οι εταιρείες στις δύσκολες περιόδους, καθώς η εστίαση της προσοχής και της ενέργειας πρέπει να γίνεται περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν και λιγότερο στο πώς θα επιβιώσουν.
Ο S. Slap υπερθεμάτισε τη σημασία του να διαθέτει κανείς πάθος στη δουλειά του αλλά και όραμα και αξίες ενώ υπογράμμισε στους μάνατζερ που τον παρακολουθούσαν, ότι αν και μπορεί να πρωταγωνιστούν σε πολλές ιστορίες που κυκλοφορούν στην εταιρεία, δεν θα τις μάθουν ποτέ οι ίδιοι. Επιπλέον τους συμβούλευσε να χρησιμοποιούν όλη τους την ενέργεια όχι στον ανταγωνισμό αλλά στο να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τους ίδιους και τις εταιρείες τους.
Ενθάρρυνε τους μάνατζερ να φροντίζουν να παίρνουν μαθήματα από επιτυχημένες επιχειρήσεις αλλά και να μην ξεχνούν ότι ο ανταγωνισμός υπάρχει πάντα στο «παιχνίδι» και ότι είναι σημαντικό για την εταιρεία να αποτελεί πάντα ενεργό παίκτη. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο S. Slap τόνισε ότι σημασία έχει όχι τόσο να κοιτάμε μπροστά αλλά δίπλα μας, καθώς οι εργαζόμενοι είναι αδέρφια μας. Και όπως τις δύσκολες στιγμές τις περνάνε όλοι μαζί, έτσι και αν κάποιος επιτύχει κάτι σπουδαίο, είναι σημαντικό να το μοιράζεται με όλους τους συναδέλφους του. Αυτό αποτελεί και την καλύτερη λύση για να ξεπεράσει η εταιρεία τη δύσκολη τωρινή συγκυρία, η αντιμετώπιση της κατάστασης με ομαδική συνεργασία.
Τέλος, υπογράμμισε ότι πάνω από όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι και μετά μάνατζερ.
Θέματα επιβράβευσης αλλά και διαχείρισης ταλέντων
Ο Χρήστος Σιάτης απένειμε σε αριστούχους απόφοιτους και τελειόφοιτους φοιτητές 19 υποτροφίες της εταιρείας, στο πλαίσιο του κοινωνικού της προγράμματος.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της PwC, ορισμένα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε ο Αντώνης Χατζηαντωνάς, Partner της PwC, τα 2/3 των CEOs δηλώνουν απαισιόδοξοι για τις εξελίξεις των επόμενων 3 χρόνων, ενώ ως προτεραιότητα θέτουν την εξεύρεση κεφαλαίου και την εξοικονόμηση κόστους, αναβάλλοντας προς το παρόν τις επενδύσεις. Περισσότεροι από τους μισούς CEOs, ανέφεραν ότι είτε θα παγώσουν είτε θα μειώσουν τον αριθμό των απασχολούμενων. Ωστόσο, η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων παραμένει σημαντικό θέμα για το 97% των CEO και ο σωστός προγραμματισμός και η ωριμότητα αποτελούν βασικά θέματα διαχείρισης ταλέντων.
Η καθεμία από τις τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες των εργαζομένων σήμερα, έχει διαφορετικές αξίες, ανάγκες και τρόπους επικοινωνίας. Έτσι μιλάμε για τους ανθρώπους του πρωτοκόλλου και της ιεραρχίας (ηλικίας 60-65 ετών), για τη γενιά των baby boomers (45-60) που έχει μάθει να είναι ανταγωνιστική και δεν της αρέσουν οι κανόνες και τις γενιές Χ και Υ (30-45 και κάτω από 30 αντίστοιχα) που διαθέτουν διαφορετική κουλτούρα και φιλοσοφία. Ειδικά η γενιά Υ, η λεγόμενη «πράσινη κατηγορία», διαθέτει αξίες όπως η ομαδική εργασία, προτιμά να δουλεύει σε κοινωνικά «ευαίσθητες» εταιρείες και η τεχνολογία βρίσκεται μέσα στην κουλτούρα της.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να αποφευχθούν χάρη στην ωριμότητα που σήμερα υπάρχει στις εταιρείες. Τέλος, ένα ακόμα συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι αν και η διαχείριση ταλέντων παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των εταιρειών, βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση.
Προκλήσεις και ευκαιρίες
Ο Jonathan Reichental, IT Innovations Director της PricewaterhouseCoopers US, μίλησε για τις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας. Ο J. Reichental, αναλύοντας δημογραφικά στοιχεία αναφέρθηκε σε μία πληθυσμιακή έκρηξη και στις συνέπειές της στην τεχνολογική καινοτομία. Και αυτός ο ομιλητής αναφέρθηκε στις τέσσερις γενιές εργαζομένων, τους traditionalists, τους baby boomers, τη γενιά Χ και τους millennials και στις προτιμήσεις που δείχνει η κάθε γενιά στην εργασία και στη σχέση της με την τεχνολογία. Συγκεκριμένα, η γενιά των Millennials είναι αυτή που δήλωσε σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις άλλες, ότι προτιμά να δουλεύει σε ομάδες παρά ατομικά. Επιπλέον, τα περισσότερα άτομα που δήλωσαν ότι επιθυμούν να δουλέψουν σε 1 ή 2 εταιρείες σε ολόκληρη τη ζωή τους ανήκουν στη γενιά των κάτω των 30.
Από την παρουσίαση του J. Reichental, δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στο social networking και στον εντυπωσιακό αριθμό των χρηστών του facebook (200.000.000) αλλά και των φωτογραφιών που ανεβαίνουν κάθε μήνα σε αυτό (850.000.000). Μεγάλη φαίνεται να είναι και η χρήση του internet για λόγους Marketing, recruitment ακόμα και για το χτίσιμο του brand όχι μόνο μίας εταιρείας -αυξάνοντας μεταξύ άλλων την εμπιστοσύνη των πελατών- αλλά και των ίδιων ανθρώπων και την προβολή τους, όταν για παράδειγμα αναζητούν εργασία.
Μετά το τέλος του συνεδρίου, πολλοί ήταν οι φοιτητές που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο Carrer Event της PwC, στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με εκπροσώπους 37 κορυφαίων εταιρειών για να συζητήσουν τις πιθανότητες επαγγελματικής τους εξέλιξης.