Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός, εφευρέτης, ανατόμος και κατά γενική ομολογία η προσωποποίηση του Αναγεννησιακού Ανθρώπου και επιστήμονα. Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα του συγκαταλέγονται ο Μυστικός Δείπνος και η Μόνα Λίζα. Ο λόγος για τον Leonardo da Vinci o οποίος θα λάβει τη θέση του HR Manager.

Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου 1452. Το πλήρες όνομά του ήταν Leonardo di ser Piero da Vinci, ενώ τα έργα του τα υπέγραφε ως «Leonardo» ή «Io, Leonardo». Ο ίδιος μεγάλωσε με τον πατέρα του, Πιέρο ντα Βίντσι, στην πόλη της Φλωρεντίας και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε τα πρώτα δείγματα της ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου.

Έτσι, σε ηλικία 14 ετών στάλθηκε ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερρόκκιο, ενώ το 1472 γίνεται (σύμφωνα με το έθιμο της εποχής) μέλος της συντεχνίας των ζωγράφων της Φλωρεντίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελούσε πλέον ανεξάρτητο καλλιτέχνη. Η μετέπειτα ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στο Μιλάνο και στη Βενετία ενώ προς το τέλος της επέστρεψε και πάλι στα πάτρια εδάφη, τη Φλωρεντία όπου και φιλοτέχνησε και το γνωστό σε όλους έργο Μόνα Λίζα.

Στην αρχή της πορείας του, δημιουργούσε κατά κύριο λόγο έργα επί παραγγελία, συχνό φαινόμενο της εποχής για έναν καλλιτέχνη, ενώ πολλά από αυτά συνήθιζαν να παραμένουν ημιτελή. Ο ίδιος, ένα πνεύμα ανήσυχο όπου συνήθιζε να μην κοιμάται για να μην χάσει πολύτιμο χρόνο, καταπιάστηκε και με άλλα επιστημονικά πεδία. Δεινός μελετητής της αεροδυναμικής, σήμερα σώζωνται πολλές από τις σημειώσεις του για ιπτάμενες μηχανές κ.ά.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χειρόγραφων σημειώσεων είναι γραμμένο με τη χρήση καθρεπτικής γραφής, η οποία χαρακτηρίζεται από την αντίθετη κατεύθυνση των γραμμάτων αλλά και την αντιστροφή κάθε μεμονωμένου γράμματος ή αριθμού, με αποτέλεσμα να είναι αναγνωρίσιμος μόνο μέσω της χρήσης καθρέφτη.

Πώς μία τέτοια προσωπικότητα θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, και ποια θα ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τον έκαναν να ξεχωρίσει; «Η αδράνεια εξασθενίζει τη δύναμη του νου» ανέφερε ο ίδιος, γεγονός που θα τον μετέτρεπε σε έναν αρκετά δραστήριο και εφευρετικό HR Manager. Ιδιαίτερη έμφαση θα προσέδιδε στo Training & Development του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ευαγγελιζόταν την ανάγκη ο μαθητής να ξεπερνά το δάσκαλό του.

Ωστόσο, μεγάλη προσοχή θα προσέδιδε και στη διαδικασία πρόσληψης και επιλογής του κατάλληλου στελέχους για την κατάλληλη θέση, αφού σύμφωνα με τον ίδιο «Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν».