Έμποροι και βιομήχανοι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις προτάσεις για μείωση του εργάσιμου χρόνου με αντίστοιχη μείωση των μισθών, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσα στο 2009.

Την πρόταση αυτή επαναδιατύπωσε «βελτιωμένη» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μίχαλος φέρεται να πρότεινε να εφαρμοστεί, «λόγω της κρίσης» και σε «ακραίες» περιπτώσεις, η εργάσιμη εβδομάδα των 3 ή 4 ημερών και το υπόλοιπο ποσό του μισθού να καλύπτεται όσο είναι δυνατόν από την καταβολή αυξημένου (σε σχέση με τα 438 ευρώ) επιδόματος μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης του ΟΑΕΔ. Το ίδιο θα ισχύει και με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι αυτές οι προτάσεις δε διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, θα οδηγήσουν σε μείωση μισθών για άγνωστο χρονικό διάστημα, ακόμα, δηλαδή, και μετά την κρίση.

Παράλληλα, μικρότερες θα είναι οι συντάξεις που θα πάρουν κάποτε όσοι εργάζονται με αυτό το καθεστώς. Ανάλογη πρόταση με αυτή του ΕΒΕΑ διατυπώθηκε και στην Ιταλία. Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «βραχεία εβδομάδα» τεσσάρων εργάσιμων ημερών με ένα ποσοστό του μισθού που θα καλύπτεται από το Εθνικό Ταμείο Ανεργίας, αλλά και ενδεχομένως από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στην Ελλάδα, συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αντίθετα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ακόμα και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά είχε διαφοροποιηθεί από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ