Τον ιταλό οικονομολόγο Vilfredo Pareto, έναν από τους νεοκλασικούς θεωρητικούς και εισηγητή τριών σημαντικών θεωριών, θα εντάξουμε στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Γνωστός κυρίως για τον κανόνα 80/20, θα εξετάσουμε πώς μία προσωπικότητα με οικονομικό προσανατολισμό θα μπορούσε να ενσωματωθεί και να λειτουργήσει μέσα σε ένα τμήμα HR.
Ο Vilfredo Pareto ήταν γιος του Γενοβέζου πολιτικού εξόριστου στο Παρίσι, Rafaelle Pareto και της γαλλίδας συζύγου του, Marie Metenier. Γεννήθηκε το 1948 και έλαβε αρχικά το όνομα Wilfried Fritz Pareto καθώς οι γονείς του επέλεξαν ένα γερμανικό όνομα για να τιμήσουν τη γερμανική επανάσταση, ενώ επτά χρόνια αργότερα, όταν και επέστρεψαν στην Ιταλία άλλαξε το όνομά του σε ιταλικό και παρέμεινε έκτοτε ως Vilfredo Federico Pareto.
To 1867 ο ίδιος αποφοίτησε ως μηχανικός από το Πολυτεχνείο του Τορίνο, από όπου και έλαβε μετέπειτα το διδακτορικό του το 1870. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως μηχανικός στους ιταλικούς σιδηροδρόμους, ενώ διατέλεσε και διευθυντής παραγωγής σε μία ιδιωτική χαλυβουργία. Ήταν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’80 που ασχολήθηκε με τα Οικονομικά, ενώ το 1886 έγινε Λέκτορας Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και το 1893 διαδέχθηκε τον Walras στο Τμήμα Πολιτικής Οικονομίας του Ελβετικού Πανεπιστημίου της Λωζάνης.
Οι οικονομικοί προβληματισμοί του ίδιου κινήθηκαν γύρω από την έννοια της «χρησιμότητας», όχι όμως ως ατομική ή συλλογική ευημερία όπως γινόταν έως τότε κατανοητή, αλλά ως οικονομική συμπεριφορά με βάση του τι είναι ισχυρά επιθυμητό υπό την έννοια της προσωπικής «ωφέλειας», ενός όρου που ο ίδιος εισήγαγε το 1896. Στο πλαίσιο της αναζήτησής του ανέπτυξε τα εξής: «Μία κατανομή πόρων θεωρείται αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει άλλη που θα βελτίωνε τη θέση ενός ατόμου χωρίς να επιδεινώσει τη θέση κάποιου άλλου.
Το 1906 ο V. Pareto έκανε άλλη μία διαπίστωση. Το 80% των εκτάσεων της Ιταλίας, ανήκε στο 20% του πληθυσμού, με τον κανόνα 80/20 να ισχύει σε πλήθος διαφορετικών τομέων. Για παράδειγμα στον επιχειρηματικό κόσμο το 80% των εσόδων μίας εταιρείας φαίνεται να προέρχεται από το 20% των πελατών της, ενώ από τα πράγματα που κάνει κάθε μέρα ένα άτομο μόνο το 20% έχει πραγματική σημασία και αποφέρει το 80% των αποτελεσμάτων του!
Τοποθετώντας ωστόσο τον V. Pareto σε ένα εργασιακό περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα HR ποια θα ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά/ικανότητες του ίδιου που θα τον έκαναν να ξεχωρίσει; Υπέρμαχος του rotation (σύμφωνα με την εναλλαγή που ακολούθησε και ο ίδιος στη ζωή του) θα συνέβαλε ενεργά στο training & development των στελεχών, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.
Επιπρόσθετα, θα αναζητούσε τις λεπτομέρειες σε όλες τις διαδικασίες, πρακτικές και αποφάσεις ενώ το εποικοδομητικό feedback με σχετική ανάλυση των «κακών κειμένων» θα ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του. Τέλος, ο ίδιος πάσχοντας από άγχος και αϋπνίες θα παρουσίαζε δυσκολίες ως προς το stress management, όμως σίγουρα το αναλυτικό του πνεύμα θα εξασφάλιζε με κάποιο τρόπο την επιτυχία του.