Η ζωγραφική τον κέρδισε στα 25 του χρόνια, όμως εν ζωή κατάφερε να πουλήσει μόνο έναν πίνακα. Η αναγνώριση ήρθε λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, με τον ίδιο να χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.
Ο λόγος για τον Vincent Willem van Gogh.

Ο Vincent van Gogh γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Ολλανδίας τον Μάρτιο του 1853 και ήταν ο μεγαλύτερος από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν πάστορας, γεγονός που επηρέασε αργότερα τις σπουδές του, ενώ ο αδερφός του Theo van Gogh υπήρξε το μοναδικό πρόσωπο με το οποίο συνδέθηκε συναισθηματικά αλλά και στηρίχθηκε οικονομικά.

Ο Vincent υπήρξε ένα ιδιαίτερο παιδί, με αρκετούς να τον χαρακτηρίζουν περίεργο και απόμακρο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ενώ παρουσίασε μελαγχολία και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα. Σε ηλικία 16 ετών βρήκε την πρώτη του δουλειά σε μία εταιρεία που απασχολούνταν με το εμπόριο έργων τέχνης, εταιρεία όπου εργάστηκε και αργότερα ο αδερφός του Theo. Στα 24 του χρόνια, έχοντας απολυθεί, ο ζωγράφος επιστρέφει στο Άμστερνταμ για να σπουδάσει θεολογία και 2 χρόνια αργότερα αναλαμβάνει θέση ιεροκήρυκα στο Βέλγιο. Η παραμονή του εκεί ήταν διετής, όμως τη συγκεκριμένη περίοδο ξεκινά να σχεδιάζει μικρά έργα και στρέφεται ενεργά προς την τέχνη. Ήταν σε ηλικία 27 ετών όταν αποφασίζει να ξεκινήσει τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής, όμως σε κάθε του προσπάθεια καταφέρνει να έρθει σε ρήξη με τους δασκάλους του και σε πολλές περιπτώσεις να αποβληθεί από τις διάφορες ακαδημίες. Ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε αρκετά από την ασταθή ψυχική του υγεία, κάτι που τον οδήγησε όχι μόνο στο να κόψει ένα κομμάτι από το αυτί του -έπειτα από κάποια αντιπαράθεση που είχε με τον συγκάτοικο του και ζωγράφο, Γκωγκέν- αλλά και στην απόφαση να θέσει τέλος στη ζωή του, σε ηλικία 37 ετών όταν και αυτοπυροβολείται.

Σε διάστημα 10 ετών ο Vincent δημιούργησε περίπου 800 πίνακες. Έγινε διάσημος λίγα χρόνια μετά το θάνατό του για τις πινελιές του, οι οποίες τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν μια κίνηση. Η αναγνώριση ήρθε έπειτα από τις μεγάλες εκθέσεις έργων που πραγματοποιήθηκαν σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Βερολίνο κ.ά.

Πώς μία τέτοια προσωπικότητα θα μπορούσε να ενταχθεί στο τμήμα HR μιας εταιρείας, και ποια θα ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν; Ως φανατικός οπαδός της εξειδίκευσης θα έθετε αρκετά υψηλά στην προσωπική του ατζέντα την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των στελεχών. Δεν είναι τυχαίο που ο Vincent φρόντιζε να αναφέρει συχνά: «Αν τελειοποιηθείς σε ένα μόνο πράγμα και το καταλάβεις καλά, αποκτάς και την κατανόηση και τη γνώση πολλών άλλων πραγμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορείς να καταφέρεις καθώς όπως υποστήριζε αν ακούς μια φωνή μέσα σου να σου λέει «δεν μπορείς να ζωγραφίσεις», τότε οπωσδήποτε να ζωγραφίζεις, και η φωνή θα σωπάσει.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα προσέδιδε στην έννοια της ομάδας και του teaming, καθώς «Τα μεγάλα πράγματα φτιάχνονται από μία σειρά μικρών πραγμάτων που συγκεντρώνονται μαζί».