Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι που προσποιούνται στη διάρκεια της ημέρας ότι είναι χαρούμενοι, στην πραγματικότητα κάνουν κακό στη διάθεσή τους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγικότητα.
Σε αντιδιαστολή, το ανθρώπινο δυναμικό που χαμογελάει επειδή έχει θετικές σκέψεις βελτιώνει τη διάθεσή του. Η έρευνα με τίτλο «A Multilevel Field Investigation of Emotional Labor, Affect, Work Withdrawal, and Gender» που διεξήχθη από το Michigan State University, αποδεικνύει ότι τα χαμόγελα των εργαζομένων αποδεικνύονται καλά για τον οργανισμό μόνο αν οι ίδιοι είναι ευτυχισμένοι και όχι αν προσποιούνται.
«Οι εργοδότες θεωρούν ότι αν το ανθρώπινο δυναμικό είναι απλά χαμογελαστό όλα είναι καλά» εξηγεί ο Brent Scott, βοηθός καθηγητή στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και επισημαίνει ότι «το να χαμογελάει κάποιος απλά για να χαμογελάει μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς οδηγεί στην εξουθένωση του ατόμου».
Επίσης, οι ερευνητές μελέτησαν τη συναισθηματική κατάσταση των ανδρών και των γυναικών οδηγών λεωφορείων, για διάστημα δύο μηνών. Εξέτασαν τις διαφορές της προσποίησης σε σχέση με την προσπάθεια για θετικές σκέψεις.
Όσοι έκαναν θετικές σκέψεις, για παράδειγμα φαντασιώνονταν διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, είχαν πραγματική βελτίωση στη διάθεσή τους. Αντίθετα, όσοι χαμογελούσαν χωρίς το αντίστοιχο ψυχολογικό υπόβαθρο, στο τέλος της ημέρας ένιωθαν αποξενωμένοι από τον ίδιο τους τον εαυτό.