Όπως εξήγησαν ψυχολόγοι σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC Horizon, οι ψυχοπαθείς χαρακτηρίζονται από απουσία ηθικών ενστίκτων, αλλά πολλοί είναι σε θέση να το κρύψουν χάρη στην έμφυτη ικανότητά τους να γοητεύουν και να χειραγωγούν τόσο τους ανωτέρους τους όσο και τους υφισταμένους τους.

Έτσι, ενώ κάποιοι ψυχοπαθείς είναι εμφανώς επιθετικοί και καταστροφικοί, κάποιοι άλλοι κατορθώνουν να μιμούνται την εξωτερική συμπεριφορά των συναδέλφων τους, με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτοί στο εργασιακό τους περιβάλλον. Κάτι τέτοιο καθιστά κυριολεκτικά αδύνατο να εντοπίσει κάποιος τη διαφορά μεταξύ ενός ψυχοπαθούς και ενός καλού εργοδότη, σχολιάζουν οι εδικοί.

Ο Paul Babiak, ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ψυχοπαθείς δεν είναι στην πραγματικότητα το είδος του ανθρώπου που νομίζεις ότι είναι. Mορεί να μένεις ή να είσαι παντρεμένος με κάποιον για 20 χρόνια ή περισσότερο και να μην καταλάβεις ότι είναι ψυχοπαθής.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα πράγματα που ψάχνουμε σε έναν ηγέτη, είναι αυτά ακριβώς που μπορεί ένας ψυχοπαθής να μιμηθεί με μεγάλη ευκολία. Παραδείγματος χάριν, η φυσική τάση τους να είναι γοητευτικοί. Πάρτε αυτή τη γοητεία, περιγράψτε την με τη σωστή επιχειρηματική γλώσσα και θα ακουστεί σαν χαρισματική ηγεσία».