Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούν να μετατρέψουν, μια «τεμπέλα» μαϊμού σε παραγωγική απλώς και μόνο επεμβαίνοντας στα γονίδιά της.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το National Institute of Mental Health, στην Ουάσιγκτον, αποδείχθηκε ότι μπλοκάροντας το γονίδιο D2, που ελέγχει τη χρήση από το σώμα της ντοπαμίνης (σχετίζεται με το αίσθημα ότι η προσπάθεια συνεπάγεται ανταμοιβή), οι μαϊμούδες που περίμεναν τις μπανάνες να πέσουν από τα δέντρα, άρχισαν να σκαρφαλώνουν σε αυτά με αξιοπρόσεκτη ενεργητικότητα. Μάλιστα, όσες μαϊμούδες δεν είχαν καθόλου ντοπαμίνη εργάζονταν αβίαστα ακόμα και όταν δεν περίμεναν κάποια ανταμοιβή.

Η έρευνα εικάζει ότι η τάση που δείχνουν οι άνθρωποι να εργάζονται ακόμα και περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αυξήσεις ή bonuses, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ντοπαμίνης.

Ωστόσο, η γνωστή ψυχολόγος, Dr. Barbara Killenger, που εξειδικεύεται στη θεραπεία workaholics, υποστηρίζει ότι η εμμονή με τη δουλειά δεν είναι μόνο γενετική. Ενδέχεται να οφείλεται στην κοινωνία που επιβραβεύει και προβάλλει τους σκληρά εργαζόμενους.