Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, υποψήφιου διδάκτορα στο Cornell University, που έχει τίτλο «The Effect of Relative Income Disparity on Infidelity for Men and Women», οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους αν αυτή κερδίζει περισσότερα χρήματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν παντρεμένα ζευγάρια αλλά και ζευγάρια που συζούν, σε ηλικίες από 18 έως 28. Για τις γυναίκες ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, όσο πιο πολύ υπερέχει μισθολογικά ο σύντροφός τους τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να τον απατήσουν. Ωστόσο, οι άνδρες που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μισθό από τις συντρόφους τους είναι πιο επιρρεπείς στις απιστίες.

Τα ευρήματα έχουν λογική εξήγηση που πηγάζει από τα αρχέτυπα. Οι άνδρες έχουν γαλουχηθεί να είναι οι «κουβαλητές» του σπιτιού οπότε όταν κερδίζουν λιγότερα από τη γυναίκα τους νιώθουν ότι μειώνεται το «εγώ» τους. Από την άλλη οι άνδρες που έχουν υψηλούς μισθούς πιθανότητα απασχολούνται σε κλάδους και επαγγέλματα με τέτοιες συνθήκες (διευρυμένα ωράρια, πολλά ταξίδια κ.λπ.) που προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για απιστίες.

Τέλος, οι γυναίκες που κερδίζουν περίπου 75% του μισθού των συντρόφων τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να απατηθούν.