Όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής χρησιμοποιούν ένα μοντέλο 3D για να «παίξουν» στο «Tiny Town», δεν πρέπει το μυαλό σας να πηγαίνει στο Farmland, το δημοφιλές παιχνίδι του Facebook.

Και όταν οι πυροσβέστες σημαδεύουν με λέιζερ μια οθόνη δεν πρέπει να συμπεραίνει κάποιος ότι πρόκειται για ψυχαγωγικό παιχνίδι. Η τεχνολογία των παιχνιδιών παρέχει σοβαρή εκπαίδευση. Κάποιοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, σε μια προσπάθεια να φανούν καινοτόμοι, χρησιμοποιούσαν παλαιότερα ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που ονομάζεται «Tiny Town».

Οι εκπαιδευτές προσπάθησαν να φανταστούν και να προβλέψουν όλες τις παραμέτρους ενός πλάνου ασφαλείας σε ένα ταξίδι του εκάστοτε αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, τώρα πια, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Security Products, η τεχνολογία των video games έβαλε στη ναφθαλίνη το «Tiny Town» και δημιούργησε το «Virtual Tiny Town», το οποίο κάνει την εκπαίδευση πιο ρεαλιστική, πιο σχετική και φυσικά πιο high tech. Τώρα οι εκπαιδευτές μπορούν να ελέγξουν ένα «σενάριο» από οποιαδήποτε οπτική με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αξιολογούν καλύτερα όλες τις ενδεχόμενες απειλές.

Στο κέντρο εκπαίδευσης των μυστικών υπηρεσιών υπάρχουν οθόνες touch screen, 55 ιντσών που βοηθούν ομάδες τεσσάρων εκπαιδευόμενων να σχεδιάσουν την ασφάλεια σε ένα σύνθετο περιβάλλον. Στη συνέχεια το συγκεκριμένο πλάνο των ομάδων μπορεί να εμφανιστεί σε μία τεράστια οθόνη και να γίνει αντικείμενο συζήτησης στην τάξη.

Εικονική έχει γίνει και η εκπαίδευση των πυροσβεστών.

Παλαιότερα η εκπαίδευση απαιτούσε να υπάρχουν αληθινές φωτιές σε εξωτερικό χώρο, πράγμα επικίνδυνο και κοστοβόρο. Τώρα η φωτιά προβάλλεται τρισδιάστατη και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι. Με αυτές τις πρακτικές αποδεικνύεται ότι τα video games δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά. Αντίθετα, μερικές φορές σώζουν ζωές.