Μετά το πρόσφατο κύμα αυτοκτονιών στο εργοστάσιό της στη νότια Κίνα, η Foxconn Technology, μια εταιρεία της Ταϊβάν που προμηθεύει την Apple με ηλεκτρονικά εξαρτήματα, αποφάσισε σήμερα να πάρει δραστικά μέτρα, ζητώντας κυρίως από τους υπαλλήλους της να δεσμεύονται γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν.
Ένας νέος υπάλληλος της εταιρείας, η οποία προμηθεύει μεγάλες πολυεθνικές, αυτοκτόνησε χθες, πηδώντας από κτίριο της Foxconn στην πόλη Σεντσέν. Πρόκειται για τη 10η αυτοκτονία στην Κίνα από τον Ιανουάριο στους κόλπους του πρώτου κατασκευαστή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στον κόσμο, οι 9 από τις οποίες έγιναν στην Σεντσέν, η οποία βρίσκεται στις πύλες του Χονγκ Κονγκ. Συνολικά 12 κινέζοι υπάλληλοι της Hon Hai Precision Industry, που είναι γνωστή με την εμπορική της ονομασία Foxconn, έχουν πηδήξει στο κενό από την αρχή της χρονιάς. Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας Τέρι Γκου, ο οποίος μετέβη στην Κίνα από την Ταϊβάν με ιδιωτικό τζετ δήλωσε «Ζητώ συγγνώμη για τον αντίκτυπο που είχε αυτό στην κοινωνία. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να σωθούν ζωές», ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε τις πρακτικές της διοίκησης της εταιρείας και άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες αυτοκτονίες συνδέονταν περισσότερο με προσωπικά προβλήματα.
Σύμφωνα με το ταϊβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο CTI και την καντονέζικη εφημερίδα Southern Metropolis Daily, η διεύθυνση της εταιρείας έλαβε μέτρα ζητώντας από τους υπαλλήλους της να δεσμευτούν γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν και ότι θα δεχθούν ψυχιατρική θεραπεία «αν η κατάσταση της σωματικής ή διανοητικής τους υγείας δεν είναι φυσιολογική». Εξάλλου, δίχτυα ασφαλείας απλώθηκαν γύρω από κτίρια για την αποτροπή αλμάτων στο κενό.
Η Apple ανακοίνωσε ότι εκτιμάει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Foxconn για να αποτρέψει νέες αυτοκτονίες.
«Η Apple δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες στα δίκτυα παραγωγής είναι ασφαλείς και ότι η αντιμετώπιση των υπαλλήλων διακρίνεται από σεβασμό και αξιοπρέπεια», δήλωσε εκπρόσωπός της. Σύμφωνα με τον Λούις Βου, υπεύθυνο της εταιρείας, το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ένας «μεγάλος αριθμός» υπαλλήλων είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στις αυτοκτονίες και ζουν μακριά από τις οικογένειές τους.
Ωστόσο για τις οργανώσεις υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, το τραγικό αυτό κύμα αυτοκτονιών στην ταϊλανδική εταιρεία αντανακλά τις δύσκολες συνθήκες ζωής εκατομμυρίων εργατών στην Κίνα, οι οποίοι υποχρεώνονται σε πολλές ώρες εργασίας και υποβάλλονται σε μεγάλες πιέσεις. Τον Ιούλιο, η πρώτη αυτοκτονία στην Foxconn είχε προκαλέσει σάλο στην Κίνα. Επρόκειτο για έναν υπάλληλο που είχε κατηγορηθεί για την εξαφάνιση ενός δείγματος iPhone της Apple και υποβλήθηκε σε μια «ταπεινωτική» εσωτερική έρευνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου σε έναν φίλο του λίγο πριν από το θάνατό του.
Μια υπάλληλος της εταιρείας, ηλικίας 21 ετών, δήλωσε στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post ότι εργάζεται δώδεκα ώρες ημερησίως, έξι ημέρες την εβδομάδα. «Η ατμόσφαιρα στο εργοστάσιο είναι τόσο τεταμένη και καταθλιπτική, δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα να μιλήσουμε μεταξύ μας γιατί τότε θα μας επιπλήξουν οι προϊστάμενοί μας», διηγήθηκε στην εφημερίδα. Σύμφωνα με άλλη εργαζόμενη την οποία επικαλείται η εφημερίδα, ο μισθός των υπαλλήλων ανέρχεται σε 2.000 γιουάν (300 δολάρια), δηλαδή περίπου όσο η αξία ενός iPhone.