Όταν στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας κάνει αναφορά στον αμερικανό ζωγράφο Wilson Homer, αρχίζεις να αναρωτιέσαι πώς αυτό συνδέεται με την αγορά εργασίας. Αλλά λίγες μόνο γραμμές παρακάτω εξηγείται πειστικά.

Ο πίνακας του διάσημου ζωγράφου, που τράβηξε την προσοχή του νεαρού τότε Γιώργου Τζιλιβάκη, είχε τίτλο «Golfstream» και απεικόνιζε έναν δραπέτη σκλάβο από κάποια φυτεία των Νότιων Πολιτειών, που στη μέση μιας καταιγίδας προσπαθούσε να κρατήσει στην επιφάνεια μία βάρκα που ήταν έτοιμη να διαλυθεί.

Τριγύρω ένα κοπάδι καρχαρίες περίμεναν με ανυπομονησία το υποψήφιο «γεύμα» τους. Χρόνια αργότερα, όντας πλέον επαγγελματίας του κλάδου του Ανθρώπινου Δυναμικού, συνειδητοποίησε ότι ο πίνακας περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση του ανθρώπου που ψάχνει για δουλειά. Ως στέλεχος του HR «εξέτασε» αρκετούς υποψήφιους και διέκρινε στα μάτια τους την αγωνία.

Εξάλλου, και ο ίδιος προσπάθησε να κρύψει αυτό το συναίσθημα ψάχνοντας για δουλειά, όταν, ύστερα από συγχώνευση στον οργανισμό που εργαζόταν, πήγε το πρωί στο γραφείο ως Διεθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και το απόγευμα έφυγε…άνεργος. Αυτές οι εμπειρίες μετέτρεψαν το συγγραφικό πόνημα του Γ. Τζιλιβάκη σε έναν πρακτικό οδηγό και όχι σε μια στείρα ανάλυση ή παράθεση τακτικών.

Σε ποιους απευθύνεται;
Σε μια προσπάθεια να ακολουθήσω το χιούμορ του συγγραφέα-διάχυτο σε ολόκληρο το βιβλίο- θα απαντήσω όχι σε εμένα! Ωστόσο, το βιβλίο απευθύνεται και σε νέους υποψήφιους στον επαγγελματικό στίβο αλλά και σε κάποιους που επιθυμούν να αλλάξουν δουλειά. Παραθέτω απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου για να σας δώσω ένα δείγμα γραφής του συγγραφέα: «Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, απευθύνεται… Μπορεί να είναι μια μητέρα όπου αφού μεγάλωσε τα παιδιά της, επιθυμεί να επιστρέψει στον εργασιακό στίβο ( είστε σίγουρη;).

Τέλος, θα μπορούσε να είναι κάποιος ο οποίος δουλεύει πολλά (ή λίγα) χρόνια στον ίδιο εργοδότη, θεωρεί ότι η σχέση δεν είναι ισότιμη (“μου πίνουν τα αίμα”) και θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αλλού. Όπου πιθανότατα σε λίγο καιρό θα διαπιστώσει ότι “παντού τα ίδια είναι”, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία».

Στις σελίδες του οι ενδιαφερόμενοι θα ανακαλύψουν το πού θα ψάξουν για τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν, πώς θα συντάξουν ένα σύντομο και περιεκτικό βιογραφικό σημείωμα, καθώς και για το τι θα γράψουν στη συνοδευτική επιστολή.

Στη συνέχεια, θα περιηγηθούν στον άγνωστο κόσμο της συνέντευξης επιλογής, όπου θα αποκτήσουν μια εικόνα για το ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, πώς αξιολογείται η εμφάνιση και η συμπεριφορά του υποψήφιου, αλλά και για το πώς αποφεύγονται βασικά λάθη που δημιουργούν αρνητική εικόνα.

Όλα αυτά μέσα από μια ανάλαφρη διάθεση, με χιούμορ που διολισθαίνει προς τη διακωμώδηση και με μια «εκ των έσω» τάση απομυθοποίησης προσώπων και καταστάσεων. Σε όλες τις σελίδες είναι διάχυτη η ψυχολογία του ανθρώπου που παλεύει μόνος του μέσα στα αφιλόξενα κύματα της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα παρέχεται μια εικόνα για το πώς αντιμετωπίζουν την επιλογή προσωπικού οι εταιρείες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα «αποφθέγματα» που υπάρχουν στις αριστερές σελίδες του βιβλίου και σε λίγες μόνο λέξεις παρουσιάζονται αλήθειες, συμβουλές και διαπιστώσεις.

Οδηγίες προς Ναυτιλομένους στο πέλαγος της αγοράς εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, Κεντρική διάθεση: [email protected], σελ. 111.