Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, που διεξήχθη στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του ΔΣ NED Club, «Ελληνική Λέσχη Μη – Εκτελεστικών μελών Διοικητικών Συμβουλίων», Λήδα Κοντογιάννη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OnLine Data A.E., πρώην Πρόεδρος EEL, μέλος ΔΣ του ΣΕΠΕ, Νίκος Ροδόπουλος, η Διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, Βίκυ Μακρυγιάννη και η IBBA, MSc, Consciousness Coach & Business transformational, Μάρω Παναγιωτίδου.

Η εταιρική διακυβέρνηση ξεκίνησε σε διάφορες χώρες του κόσμου, ύστερα από σκάνδαλα που έγιναν στην Αγγλία το 1992 και δέκα χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ, σημείωσε η Λήδα Κοντογιάννη. Όπως εξήγησε, ο τρόπος που εφαρμόζεται η εταιρική διακυβέρνηση είναι μέσω της νομοθεσίας και της αυτορρύθμισης, δηλαδή με ειδικούς κανόνες που οικειοθελώς εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις. «Οι εταιρείες πιέζονται για εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης από τη νομοθεσία, αλλά και από τους επενδυτές, οι οποίοι απαιτούν διαφάνεια και καλή λειτουργία» ανέφερε, ενώ εξήγησε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Όπως τόνισε εξάλλου, ο Ν. Ροδόπουλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δικαιοσύνη και στον χρηστό τρόπο διακυβέρνησης της επιχείρησης. Ειδικότερα, επεσήμανε την ανάγκη αξιοκρατίας και δικαιοσύνης στην αξιολόγηση των ανθρώπων, άσκησε αυστηρή κριτική όσον αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ε.Ε., ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διευκόλυνσης της λειτουργίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ.

«Όσο οι επιχειρήσεις γίνονται εξωστρεφείς τόσο ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας μας», επεσήμανε η Βίκυ Μακρυγιάννη, προσθέτοντας ότι η εξωστρέφεια στην Ελλάδα ήρθε αρκετά αργά, ενώ ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σημείωσε δε ότι οι εξαγωγές είναι ένα «ακριβό σπορ», που χρειάζεται χρόνο και υπομονή, ενώ ανέλυσε και τις βασικές παραμέτρους προκειμένου μία ΜμΕ να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό στο εξωτερικό. Για τη συνειδητότητα και την ενσυναίσθηση στις επιχειρήσεις μίλησε από την πλευρά της η Μάρω Παναγιωτίδου, τονίζοντας ότι αυτό που είναι η τεχνητή νοημοσύνη για την τεχνολογία, είναι η συνειδητότητα για τον ανθρώπινο νου. Επεσήμανε μάλιστα ότι, δεν μπορούμε να δούμε αλλαγές και εξέλιξη στην επιχειρηματικότητα από τη στιγμή που δεν εξελισσόμαστε ως άνθρωποι. Ανέλυσε τις προκλήσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις και τόνισε ότι την αλλαγή δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε δογματικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως να απαιτείται η διατήρηση των βασικών αξιών. Η εξέλιξη είναι κάτι που μπορεί να υιοθετήσει ο κάθε ένας οργανισμός, ανέφερε η Μ. Παναγιωτίδου, ενώ ανέλυσε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας NED Club, Διευθυντής του τομέας ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ, Δημήτρης Βέργαδος.