Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που ήρθε αντιμέτωπος από νωρίς με πολλά προβλήματα. Το περιβάλλον; Μια Ελλάδα που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, να σταθεί και πάλι στα πόδια της αφήνοντας πίσω τις άσχημες μνήμες του Εμφυλίου...

Από μικρός πήρε την τύχη του στα χέρια του, οπλισμένος πάντα με σημαντικά εφόδια όπως αυτοπεποίθηση, δύναμη, τόλμη, πίστη για ένα καλύτερο αύριο και όνειρα. Όνειρα που θέλησε να κάνει πραγματικότητα χωρίς ποτέ να φοβηθεί τα εμπόδια, τη σκληρή δουλειά αλλά και την αποτυχία. Έμαθε να δουλεύει πάντα μεθοδικά, να ζυγίζει τα πράγματα βλέποντας κατάματα την αλήθεια, αξιοποιώντας τις δυνάμεις του και βελτιώνοντας τις αδυναμίες του. Ήταν γεννημένος ηγέτης, νικητής.

Τα κατάφερε τελικά! Κέρδισε το στοίχημα της ζωής, ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο ο ίδιος έβαλε ρισκάροντας πολλά. Απαρνήθηκε την όμορφη εφηβεία και πέρασε στην ωριμότητα πολύ νωρίς. Πάλεψε μόνος του σχεδόν και ανεβαίνοντας το δικό του Γολγοθά έφτασε στην κορυφή. Ο Νίκος είναι πια καταξιωμένος και περιζήτητος στο χώρο του, καθηγητής πανεπιστημίου, γκουρού της Διοικητικής Επιστήμης αλλά και σαν άνθρωπος παραμένει ξεχωριστός, πατέρας, δάσκαλος, σύντροφος που δε σταματά να αναζητά ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και τους γύρω του. Η Άννα είναι ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Χαρισματική, με έντονες ανησυχίες αλλά και πίστη στις δυνάμεις της, ψάχνει την ταυτότητά της. Θέλει να βρει τον εαυτό της και τα όνειρα που αν τα πραγματοποιήσει θα γίνει πραγματικά ευτυχισμένη.

Οι δρόμοι του Νίκου και της Άννας συναντιούνται και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο για διαφορετικούς λόγους. Ο Νίκος έχοντας φτάσει ψηλά αρχίζει να νιώθει πως κάτι λείπει από την κατά τ’ άλλα γεμάτη ζωή του, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Λείπει η παρακαταθήκη, κάτι που θα αφήσει πίσω του και θα νιώθει περήφανος για όσα πέτυχε στη μακρά του πορεία. Η Άννα, από την άλλη, ψάχνει τον οδηγό που θα της δείξει το δρόμο της επιτυχίας, της αυτοπραγμάτωσης. Νιώθει δυνατή αλλά θέλει κάποιον που θα γίνει συνοδοιπόρος στο ταξίδι της, τον άνθρωπο που θα καμαρώνει για τα επιτεύγματά της, τον μέντορά της.

Η πορεία ζωής του Νίκου και της Άννας αποτελεί τον πυρήνα του βιβλίου «Όλα σου τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» του καθηγητή Μάνατζμεντ και Ανθρωπίνων Πόρων Δημήτρη Μπουραντά, μέσα από τον οποίο ξεδιπλώνεται η άποψη του συγγραφέα για την πρακτική του μάνατζμεντ και το ρόλο του ηγέτη. Η ιστορία της συνάντησης ενός καταξιωμένου καθηγητή-ηγέτη στον χώρο του με ένα νέο άνθρωπο που ξεκινά τη ζωή του και αναζητά την πυξίδα του χρησιμοποιείται έντεχνα για να αναπτυχθούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αξίες όπως η ακεραιότητα, η εντιμότητα, ο αυτοσεβασμός, η αλληλεγγύη και η γενναιοδωρία. Αυτές οι αξίες αλλά και στοιχεία όπως η επιμονή, η υπομονή, η πειθαρχία, η εστίαση σε στόχους και μεθοδική σκέψη και δράση, αποτελούν τα απαραίτητα εφόδια ενός πραγματικού ηγέτη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Επέλεξα να διαβάσω το βιβλίο κυρίως από περιέργεια. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το πώς ένα μυθιστόρημα καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης γίνεται best seller και λαμβάνει βραβείο αναγνωστών.  Η ανάγνωσή του αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. «Συνάντησα» ακαδημαϊκές γνώσεις μέσα σε λογοτεχνικό έργο, με τρόπο που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το Μάνατζμεντ και το Ανθρώπινο Δυναμικό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Δημήτρης Μπουραντάς, Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 375