O Γιώργος Πλωμαρίτης, Διευθυντής Πωλήσεων Ομαδικών & Corporate Business, απαντάει σε επίκαιρες ερωτήσεις για την αξία της ομαδικής ασφάλισης στο εταιρικό περιβάλλον, δίνοντάς μας μια συνολική εικόνα για τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο.

HR PROFESSIONAL: Γιατί πιστεύετε ότι είναι αναγκαία η ομαδική ασφάλιση;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Πιστεύουμε ότι η ομαδική ασφάλιση, στη σημερινή εποχή που το κοινωνικό κράτος υποχωρεί αισθητά, αποτελεί την πιο σημαντική και ουσιαστική παροχή στους εργαζόμενους. Κι αυτό γιατί, όσο επηρεάζεται το βιοτικό τους επίπεδο, τόσο οι ανάγκες τους για ουσιαστικές και ποιοτικές καλύψεις στη ζωή, την υγεία και τη σύνταξη αυξάνονται. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ομαδική ασφάλιση φαίνεται να παίζει κομβικό ρόλο στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ μιας επιχείρησης και του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς νιώθουν προστατευμένοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις.

HR PROFESSIONAL: Το αβέβαιο κλίμα στην αγορά εργασίας, σε τι βαθμό έχει επηρεάσει τις ομαδικές ασφαλίσεις; Τι κάνουν οι άλλες επιχειρήσεις;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τον χώρο των επιχειρήσεων, ωστόσο παρατηρείται το εξής θετικό: Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ανέπαφα τα ομαδικά συμβόλαια που παρέχουν στους εργαζόμενους τους και είναι από τις τελευταίες παροχές που αγγίζουν. Καταλαβαίνουν δηλαδή ότι η ομαδική ασφάλιση, όχι μόνο είναι απαραίτητη σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, αλλά λειτουργεί αντισταθμιστικά στις όποιες απώλειες υφίσταται σήμερα ο εργαζόμενος. Η ομαδική ασφάλιση απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους ή δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις πολυεθνικές, η ομαδική ασφάλιση αποτελεί μια καθιερωμένη πρακτική, ένα «θεσμό» που ακολουθούν σχεδόν όλες στο σύνολό τους.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη: Ακόμα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν στην αγορά στην οποία κινούνται, ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη σημασία της ομαδικής ασφάλισης. Στρέφονται λοιπόν, συστηματικά στις λύσεις που αυτή προσφέρει για να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα. Ενδεικτικά, ήδη, για το α’ πεντάμηνο του 2015, 21 εταιρείες μικρομεσαίου μεγέθους επέλεξαν την INTERAMERICAN για να παρέχουν ομαδική ασφάλιση στους εργαζομένους τους.

HR PROFESSIONAL: Από τη στιγμή που έχουμε την κοινωνική ασφάλιση και κοστίζει πολύ, γιατί χρειαζόμαστε την ιδιωτική ασφάλιση; Γιατί τα χρήματα να μην τα διοχετεύσω σε άλλες παροχές; Θα το εκτιμήσουν οι εργαζόμενοι;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικός πυλώνας στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης των εργαζομένων στη ζωή, την υγεία και τη σύνταξη και έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει επιπλέον οφέλη, καλύψεις, ποιότητα υπηρεσιών και αμεσότητα στην εξυπηρέτηση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2012-2013, του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι τοποθετούν ψηλά σε αξία την ομαδική ασφάλιση σαν παροχή, ξεπερνώντας σε ποσοστό ακόμα και παροχές όπως οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, επιδόματα τέκνων, υπηρεσίες φύλαξης τέκνων κ.ά.

HR PROFESSIONAL: Αξίζει από άποψη κόστους μια επιχείρηση να αναλάβει ένα ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για τους εργαζομένους της;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Η γνώμη μου είναι πως ναι και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Η ομαδική ασφάλιση αποτελεί μία «επένδυση» από τη μεριά του επιχειρηματία, του προσδίδει κύρος, τον βοηθά να προσελκύει και να διατηρεί ικανά στελέχη. Επιπλέον, αναβαθμίζει τη σχέση του με τους εργαζόμενους, διαφοροποιείται ουσιαστικά από τους ανταγωνιστές και βελτιώνει την εικόνα της επιχείρησής του. Αφού αναφερθήκατε ωστόσο στο θέμα τους κόστους, αξίζει να αναφέρουμε ότι το κόστος ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου ανά εργαζόμενο είναι σαφώς μικρότερο από ένα αντίστοιχο ατομικό ασφαλιστήριο δεδομένης της διασποράς του κινδύνου, δηλαδή της δύναμης των μεγάλων αριθμών. Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα ασφάλιστρα που καταβάλλει η επιχείρηση, τόσο για τα προγράμματα ζωής και υγείας όσο και για τα συνταξιοδοτικά, θεωρούνται παραγωγική δαπάνη και φοροαπαλλάσσονται. Από 1/1/2014 ισχύει αντίστοιχη φοροαπαλλαγή και για τις εισφορές που καταβάλλονται από τον ίδιο τον εργαζόμενο για ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

HR PROFESSIONAL: Ποια προγράμματα ομαδικής ασφάλισης έχουν μεγαλύτερη αξία για τον εργαζόμενο; Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Τα προγράμματα που είναι πιο «δημοφιλή» για τους εργαζόμενους είναι αυτά που παρέχουν κάλυψη ζωής και υγείας. Ιδιαίτερα αν ένα πρόγραμμα έχει κάλυψη εξωνοσοκομειακών δαπανών, νιώθουν από τις πρώτες κιόλας μέρες την αξία του, αφού αρχίζουν αμέσως να απολαμβάνουν τα προνόμια της χρήσης του. Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά τις ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της σύνταξης και των ελλειμμάτων των ταμείων, οι εταιρείες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την υλοποίηση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Ξανά, θεωρούμε ότι όσο τα σημαντικά αυτά αγαθά απομειώνονται λόγω της κατάστασης που επικρατεί, τόσο θα είναι ψηλά στις απαιτήσεις των εργαζομένων όσον αφορά την ιδιωτική ασφάλιση.

HR PROFESSIONAL: Τι προγράμματα Ζωής και Υγείας παρέχει η INTERAMERICAN στο προσωπικό μιας επιχείρησης;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Στο χώρο της Υγείας, η INTERAMERICAN είναι η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία που έχει επενδύσει, και επενδύει συνεχώς σε ιδιόκτητες υποδομές. Διαθέτει σύγχρονα, ολοκληρωμένα και ευέλικτα προγράμματα Ζωής & Υγείας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης. Στην υγεία, τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παροχών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα, που εξασφαλίζουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως: απευθείας κάλυψη, μικρή συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος, μεγάλο δίκτυο συμβεβλημένων νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, ειδική γραμμή Υγείας, άμεση ανταπόκριση, απλές διαδικασίες.

Επίσης, η υπηρεσία της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας συμπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ασφάλιση υγείας, ενώ με ορισμένα προγράμματα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξασφαλίσουν μια δεύτερη ιατρική γνώμη από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γιατρών Βest doctors. Στη ζωή και το εισόδημα, τα προγράμματα παρέχουν καλύψεις απώλειας ζωής, μόνιμης μερικής και ολικής ανικανότητας και πρόσκαιρη απώλεια εισοδήματος, με προσαρμοσμένα όρια στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε επιχείρησης.

HR PROFESSIONAL: Τι μπορεί να προσφέρει η ομαδική ασφάλιση στη συνταξιοδότηση;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Στο χώρο της σύνταξης, η INTERAMERICAN πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια και επιλέγεται από τις μεγαλύτερες, σημαντικότερες και παγκοσμίου φήμης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μία επιλογή είναι τα προγράμματα καθορισμένης εισφοράς (Defined contribution plans), όπου η εισφορά υπολογίζεται είτε ως σταθερό ποσό είτε ως ποσοστό επί του μισθού του εργαζόμενου. Επίσης, διαθέτουμε την εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία υλοποίησης και διαχείρισης συνταξιοδοτικών προγραμμάτων διαθέτοντας ένα από τα πιο σύγχρονα μηχανογραφικά συστήματα. Παράλληλα, η συνεργασία μας με τους μεγαλύτερους Διεθνείς Χρηματοοικονομικούς Οίκους μας επιτρέπει να επιλέξουμε το επενδυτικό προφίλ ρίσκου κάθε επιχείρησης ή/και κάθε εργαζόμενο προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή απόδοση με το μικρότερο ρίσκο. Έτσι, δίνουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα επένδυσης σε παγκόσμιες αγορές, με απώτερο στόχο την ασφαλή και μεγαλύτερη δυνατή απόδοση για αυτούς.

HR PROFESSIONAL: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουν οι εργαζόμενοι από ένα πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Τα οφέλη είναι πολλά και δεν εντοπίζονται μόνο στο κομμάτι των υλικών παροχών, αλλά κυρίως, σε ότι έχει να κάνει με τον ψυχολογικό παράγοντα και την ανασφάλεια του εργαζόμενου που οφείλεται σε όσα συμβαίνουν καθημερινά στο περιβάλλον που ζει και εργάζεται. Οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν τις παροχές του κοινωνικού τους φορέα και αντισταθμίζουν τυχόν απώλειες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Έτσι, μειώνεται αισθητά το άγχος και η αγωνία τους για το αύριο. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει θετικά τη διάθεσή τους και την παραγωγικότητά τους, ενώ μοιράζονται την ικανοποίησή τους και έξω από τα στενά όρια του επαγγελματικού τους περιβάλλοντος. Το σημαντικότερο όμως είναι πως νιώθουν ότι η προσπάθεια και η συμμετοχή τους στα δρώμενα της εταιρείας αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται έμπρακτα. Αυτό αυξάνει τη δέσμευση και την αφοσίωση τους απέναντι στους στόχους εταιρείας.


HR PROFESSIONAL: Ο συντονισμός και η διαχείριση ενός ομαδικού προγράμματος από μια επιχείρηση, συχνά καταναλώνει μεγάλο μέρος του παραγωγικού χρόνου του προσώπου που είναι υπεύθυνο. Πώς αντιμετωπίζει αυτό το θέμα η INTERAMERICAN;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Γνωρίζουμε καλά ότι ο συντονισμός ενός προγράμματος ομαδικής ασφάλισης είναι ένα από τα κύρια σημεία που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία και την ικανοποίηση των πελατών. Γι’ αυτό και προσφέρουμε τις εξής υπηρεσίες στους πελάτες που μας επιλέγουν, ώστε να τους διευκολύνουμε στο συντονισμό:

 • Εκπαίδευση του υπευθύνου της επιχείρησης,
 • ηλεκτρονική παρακολούθηση συμβολαίων μέσω της πλατφόρμας «my interamerican»,
 • E-statement,
 • παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένο στέλεχος (account manager),
 • παρουσιάσεις στο προσωπικό και ενημερωτικά έντυπα.

HR PROFESSIONAL: Ποιους άλλους τομείς ομαδικής ασφάλισης μιας επιχείρησης μπορεί να αναλάβει η INTERAMERICAN;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Η INTERAMERICAN μέσω της ολιστικής προσέγγισης ενός corporate πελάτη έχει τη δυνατότητα να προτείνει λύσεις που καλύπτουν κάθε πλευρά και τομέα λειτουργίας μιας επιχείρησης. Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης, παρέχει προγράμματα που καλύπτουν ολόπλευρα τις ανάγκες της, όπως για παράδειγμα τα περιουσιακά της στοιχεία, την αστική ευθύνη κ.ά., προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένα και σύγχρονα προϊόντα για κινδύνους που αφορούν συνολικά τις δραστηριότητές της. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Ασφάλισης Ευθύνης Στελεχών «Directors & Officers» που προσφέρει η INTERAMERICAN, καλύπτει την ευθύνη από αξιώσεις τρίτων απέναντι στην εταιρεία, που θα προκύψουν από λάθη ή παραλείψεις των στελεχών της.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να συνεργαστούν με την INTERAMERICAN μπορούν να εξασφαλίσουν προνομιακές τιμές και καλύψεις για την ασφάλιση των οχημάτων των εργαζομένων τους, με το ομαδικό πρόγραμμα Anytime at Work. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα μεγάλο εύρος επιλογών και καλύψεων που ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες μιας σύγχρονης επιχείρησης και που αποτελούν χρήσιμο «εργαλείο» στο σημερινό εταιρικό περιβάλλον.

HR PROFESSIONAL: Γιατί να επιλέξει μία επιχείρηση την INTERAMERICAN για την ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων της;

Γιώργος Πλωμαρίτης: Η INTERAMERICAN είναι μέλος του πανίσχυρου πανευρωπαϊκού ασφαλιστικού ομίλου ACHMEA, από τον οποίο αντλεί διεθνή τεχνογνωσία που «μεταφράζει» στα ελληνικά δεδομένα. Αντιμετωπίζουμε ολιστικά τον πελάτη, μελετάμε και σχεδιάζουμε tailor made προϊόντα για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα όρια κάλυψης είναι σαφή και ξεκάθαρα από την αρχή, ενώ φροντίζουμε να κρατάμε τη σχέση αξίας και κόστους σε ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να μπορούν όλο και περισσότεροι να επωφελούνται.

Γιάννης Καντώρος , Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών
Η ομαδική ασφάλιση, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, προσφέρει στους εργαζόμενους αισιοδοξία και εμπιστοσύνη, απομειώνοντας σημαντικά το εύλογο άγχος που μπορεί να έχουν λόγω συνθηκών. Καθώς οι παροχές από τους κοινωνικούς φορείς μειώνονται, η ανάγκη για ασφάλεια είναι κάτι που εμπίπτει στην ευθύνη των εργοδοτών όλο και περισσότερο πλέον. Για έναν οργανισμό, η ομαδική ασφάλιση έχει χαμηλό κόστος, αυξάνει την παραγωγικότητα, ενώ οι εισφορές για τα ομαδικά προγράμματα εν γένει εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Η ομαδική ασφάλιση έχει πλεονεκτήματα για όλους, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το οικονομικό κομμάτι. Τα ηθικά οφέλη για τους συμμετέχοντες είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας που όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους. Επιπλέον, όταν το κλίμα γίνεται πιο θετικό μέσα στην επιχείρηση, στους ανθρώπους της και τις οικογένειές τους, αυτό επιδρά θετικά στην αγορά και κάνει την αρχή στην αντιστροφή του απαισιόδοξου κλίματος στην κοινωνία γενικότερα.

Η INTERAMERICAN με μια ματιά…

 • Η INTERAMERICAN οδηγεί τις εξελίξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, για 45 χρόνια.
 • Είναι η 1η σε μέγεθος ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και 2η στο σύνολο της ελληνικής αγοράς.
 • 1η σε φήμη στην ασφαλιστική αγορά για το 2014 για 7η φορά (Έρευνα Famous Brands).
 • Βρίσκεται στην 1η θέση από πλευράς φήμης και αναγνωρισιμότητας (έρευνες Tradelink 2005, 2007, 2008, 2011, 2012, 2013).
 • Στην παροχή υπηρεσιών βοήθειας, κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες.
 • Το 2013, η INTERAMERICAN ανταποκρίθηκε σε 307.626 περιστατικά.
 • Δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς ασφάλισης.
 • Διαθέτει σήμερα πάνω από 1.000.000 πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.
 • Προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
 • Αποτελεί τη μοναδική ασφαλιστική εταιρεία η οποία διαθέτει ιδιόκτητες και σύγχρονες υποδομές στους τομείς Υγείας (ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC, MEDIFIRST Πολυϊατρείο) και Βοηθείας (οχήματα οδικής βοήθειας, ασθενοφόρα κ.λπ.).
 • Αποτελεί μέλος του Ομίλου ACHMEA, ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού ομίλου, με εμπειρία που ξεπερνάει τα 200 χρόνια και ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη.