Η διάκριση του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ως Great Place to Work αποτελεί το επιστέγασμα μίας χρόνιας φιλοσοφίας και στρατηγικής σχετικά με τη συνεργασία της με το ανθρώπινο δυναμικό της. Στη συνέντευξή μας με τη Σοφία Θωμαΐδου, Chief People Officer του Ομίλου, αποκαλύπτουμε πού οφείλεται αυτή η διάκριση και ποια είναι η σημασία της για το παρόν και το μέλλον του Ομίλου. Παράλληλα, η ίδια μοιράζεται μαζί μας το όραμα και τις βασικές αρχές που διέπουν κάθε πρωτοβουλία και ενέργειά τους.

HR Professional: Αρχικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν τον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ένα Great Place to Work

Σοφία Θωμαΐδου: Το να είσαι ένας οργανισμός που πετυχαίνει συστηματικά τους υψηλούς στόχους που βάζει, και πρωτοπορεί στον χώρο της κίνησης, είναι πολύ σημαντικό. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να είσαι ένας οργανισμός που πρεσβεύει αλλά και ενεργά δημιουργεί ένα ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι μπορούν να είναι ο πραγματικός εαυτός τους. Η βράβευση του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ως Great Place to Work, προήρθε από τους 360 εργαζόμενους οι οποίοι τον ανέδειξαν ως ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

HR P.: Ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη διάκριση, ποιες πρωτοβουλίες έχετε εφαρμόσει προς αυτή την κατεύθυνση και ποιες είναι οι επόμενες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ;

Σ. Θ.: Ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, με περισσότερο από μισό αιώνα παρουσίας, αντιπροσωπεύει έναν οργανισμό που έχει ως κινητήρια δύναμη την κίνηση και την εξέλιξη. Ως αποκλειστικός διανομέας της YAMAHA MOTOR Co. Ltd. σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, της PORSCHE AG και της SIXT στην Ελλάδα, όπως και με τη δραστηριότητα της ΜΟΤΟΔΙΚΤΥΟ, διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που κάνουν το ταξίδι κάθε εργαζομένου συναρπαστικό. Φέτος, οι άνθρωποί μας μας αναγνώρισαν ως Great Place to Work, μια διάκριση που οφείλεται στις αξίες που διέπουν τον οργανισμό, στις πολιτικές και στις δράσεις του, που είναι ευθυγραμμισμένες με αυτές, αλλά κυρίως στους ίδιους τους ανθρώπους που κάνουν το περιβάλλον εργασίας στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, μαγικό.

Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, επενδύουμε στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των συνεργατών μας, στηρίζουμε τους εργαζομένους ολιστικά, επικροτούμε τις νέες ιδέες και επιβραβεύουμε όσους δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Σεβόμαστε τη Διαφορετικότητα, ενισχύουμε το αίσθημα του ανήκειν και δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας στην κοινωνία. Στόχος μας είναι να είμαστε η πρώτη επιλογή στον χώρο της Κίνησης, διατηρώντας, το ίδιο πάθος, εστιάζοντας στη συνεχή εξέλιξη, με πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες.

HR P.: Έχοντας δημιουργήσει μία ομάδα που απαρτίζεται από πάνω από 360 επαγγελματίες, ποια είναι τα κύρια στοιχεία που την χαρακτηρίζουν;

Σ. Θ.: Oι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας. Κάθε μέρα, όλοι μαζί και καθένας ξεχωριστά, αποδεικνύουμε στην πράξη πως η ζωή είναι κίνηση, είναι ενέργεια, είναι δυναμισμός. Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο πάθος και κάθε μας πράξη προέρχεται από τη Φιλοσοφία «Move – Evolve – Transform». Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, κυριαρχεί η έννοια της Ομάδας. Οι εργαζόμενοί μας ξεχωρίζουν για τον υψηλό επαγγελματισμό τους, το ήθος, το ομαδικό πνεύμα και την αφοσίωσή τους στη συστηματική επίτευξη υψηλών στόχων. Μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και μέσα από την ομαδική εργασία να βρίσκουμε τη λύση. Αγκαλιάζουμε νέες ιδέες, δημιουργούμε νέους δρόμους και μέσα από τα λάθη μας γινόμαστε καλύτεροι. Επιδεικνύουμε σεβασμό, τόσο ο ένας στον άλλο, όσο και στους πελάτες μας και στην κοινωνία και χτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις με όλους τους stakeholder μας.

HR P.: Ποιες είναι οι βασικές αρχές που καθοδηγούν το ανθρώπινο δυναμικό σας και αποδεικνύουν έμπρακτα την πιστοποίησή σας ως Great Place to Work;

Σ. Θ.: Κάθε ενέργειά μας πηγάζει από το DNA και τις αξίες μας: Αξιοπιστία, Εμπιστοσύνη, Σεβασμός, Αριστεία. Οι αρχές μας κατευθύνουν όλες μας τις δράσεις και γίνονται πράξη καθημερινά. Στον οργανισμό μας, η ηγετική ομάδα μας «Leads by example», συμπεριφέρεται στα μέλη του οργανισμού με διαφάνεια, σεβασμό και ακεραιότητα σε όλες τις συναναστροφές μαζί τους και παροτρύνει τους εργαζομένους να ενστερνιστούν τις αξίες του οργανισμού. Ο Σεβασμός προς όλους τους stakeholders είναι ακρογωνιαίος λίθος του DNA μας. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, κατανοούμε τις προσωπικές και επαγγελματικές ανάγκες και υποστηρίζουμε τον κάθε μας εργαζόμενο, παρέχοντας διευκολύνσεις στα θέματα που άπτονται τόσο της προσωπικής, όσο και της επαγγελματικής του ζωής.

Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ οι εργαζόμενοί μας εμπιστεύονται τον οργανισμό. Αυτή η εμπιστοσύνη έχει χτιστεί τόσο μέσα στην πάροδο των χρόνων όσο και με τις πράξεις μας. Διαφάνεια, επικοινωνία και «walk the talk» επισφραγίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Διοίκησης και των εργαζομένων. Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η Αριστεία είναι η βάση της εργασίας μας. Επιδιώκουμε την υψηλότερη δυνατή απόδοση, την ποιότητα και την ακρίβεια σε ό,τι κάνουμε. Οι εργαζόμενοί μας είναι ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους του οργανισμού και αναλαμβάνουν την ευθύνη κάθε έργου που καλούνται να φέρουν εις πέρας για την επίτευξη της εταιρικής στρατηγικής.

HR P.: Η ομαδική εργασία έχει τη δύναμη να επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το ομαδικό κλίμα συνεργασίας και πώς το επιτυγχάνετε; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας παραδείγματα ομαδικής εργασίας που συνέβαλαν στην επιτυχία;

Σ. Θ.: Στον Όμιλό μας πιστεύουμε στην ομαδική εργασία και προσπαθούμε συνεχώς να ενισχύουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των μελών μας, ιδίως όταν αυτά ανήκουν σε διαφορετικά Divisions. Για αυτό τον λόγο, εργαζόμαστε συχνά σε διατμηματικές ομάδες για διάφορα projects, που άπτονται της εργασιακής μας καθημερινότητας. Κάθε φορά, οι ομάδες ποικίλλουν και έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας να βγουν εκτός του «comfort zone» τους, να σκεφτούν «out of the box» και να αλληλοεπιδράσουν με άλλους συναδέλφους. Με στόχο τη συνεχή εξέλιξη των ανθρώπων μας, τους ωθούμε στην ενεργή συμμετοχή σε ομιλίες και workshops, κυρίως στο πλαίσιο συμμετοχής μας σε Ημέρες Καριέρας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω τα soft skills τους και να έρθουν σε επαφή με νέους που πραγματοποιούν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.
Βασικός πυλώνας της επιτυχημένης ομάδας, είναι η επικοινωνία, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Έτσι, πραγματοποιούμε ετησίως «Έρευνα Δέσμευσης Εργαζομένων», η οποία έχει πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής (άνω του 93%). Τα αποτελέσματα της έρευνας συζητούνται με τους εργαζομένους σε ειδικά διαμορφωμένα focus groups και στη συνέχεια δημιουργείται ένα πλάνο δράσεων. Ακόμα, διεξάγουμε pulse surveys για διάφορα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και για τα οποία θέλουμε τη γνώμη του πιο σημαντικού παράγοντα της εταιρείας, των ανθρώπων μας.

HR P.: Πώς έχει επιτευχθεί μία κουλτούρα Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ;

Σ. Θ.: Η δημιουργία μίας κουλτούρας Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης χτίζεται καθημερινά με τις δράσεις και τις συμπεριφορές όλων των μελών της ομάδας μας. Ο Όμιλος έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας στηρίζοντας ενεργά όλες τις δράσεις της. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στην έρευνα Great Place to Work, οι ερωτήσεις που είχαν το υψηλότερο ποσοστό αφορούσαν στη διαφορετικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ερωτήματα όπως, αν οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ισότιμα ανεξάρτητα από το φύλο τους, την καταγωγή και τη σεξουαλική τους προτίμηση. Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι ο αυθεντικός εαυτός του και να εκφράζεται ελεύθερα, δίχως την παραμικρή διάκριση ή καταπίεση. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν διακρίσεις σε κανένα τομέα της εργασιακής μας εμπειρίας (όπως είναι οι προσλήψεις, οι προαγωγές κ.ά.). Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού λαμβάνει τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση για θέματα Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, σεξουαλικής προτίμησης και ανταμείβονται με δίκαια και διαφανή κριτήρια για την εργασία που προσφέρουν.

HR P.: Ποιες είναι οι κύριες πρωτοβουλίες που έχετε εφαρμόσει για την ενίσχυση των εργαζομένων σας;

Σ. Θ.: Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ στηρίζουμε τους εργαζομένους μας ολιστικά. Παρέχουμε ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών σε σχέση με την ελληνική αγορά, που περιλαμβάνει μεταβλητή αμοιβή σε όλες τις θέσεις του οργανισμού. Υποστηρίζουμε την υγεία των εργαζομένων μας με ένα εξειδικευμένο πλάνο που καλύπτει τις ανάγκες τους καθώς και την προληπτική ιατρική. Εξασφαλίζουμε τις μελλοντικές ανάγκες τους, παρέχοντας Συνταξιοδοτικό Πλάνο. Φροντίζουμε για την ευεξία των εργαζομένων μας, με την παροχή διατακτικών σίτισης και την προσφορά φρέσκων χυμών και υγιεινών snacks. Ενισχύουμε και στηρίζουμε την οικογένεια, παρέχοντας τη δυνατότητα για ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, την επιδότηση βρεφονηπιακού σταθμού, καθώς και την ιδιωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εξαρτωμένων μελών των εργαζομένων μας. Απολαμβάνουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας με προνομιακές τιμές και experience days, γιατί το πάθος για την κίνηση είναι στο DNA μας.

HR P.: Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σημαίνει για εσάς, προσωπικά, «Great Place to Work»;

Σ. Θ.: Για εμένα προσωπικά, ένα «Great Place to Work», σημαίνει ένα περιβάλλον εργασίας όπου ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να νιώθει ότι τον/την σέβονται και ότι μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία του Ομίλου. Great Place to Work είναι ένα περιβάλλον όπου ο εργαζόμενος μπορεί να είναι ο εαυτός του, μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του και αναγνωρίζεται η συνεισφορά του. Ταυτόχρονα, είναι ο οργανισμός που επικοινωνεί ξεκάθαρα τις αξίες και δρα σύμφωνα με αυτές. Εν τέλει, είναι ο χώρος που επικοινωνεί ξεκάθαρα τις ευκαιρίες ανάπτυξης και υποστηρίζει ενεργά τους ανθρώπους να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

HR P.: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα «στοιχήματα» που κερδίσατε μέσα από αυτή τη βράβευση;

Σ. Θ.: Τα στοιχήματα που κερδίσαμε είναι πολλαπλά, καθώς αρχικά, αναδειχθήκαμε το πρώτο Great Place to Work στον κλάδο μας. Η αλήθεια είναι ότι η πιστοποίησή μας ως «Great Place to Work» δεν ήρθε σαν έκπληξη για εμάς. Και αυτό συμβαίνει διότι και τις δύο χρονιές που διεξήγαμε την Έρευνα Ικανοποίησης Εργαζομένων, είχαμε πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής αλλά και δέσμευσης. Νιώσαμε φυσικά τόσο ικανοποίηση, όσο και ηθική επιβράβευση, βλέποντας πως το όραμά μας να είμαστε Εργοδότης Επιλογής για τους εργαζομένους μας αλλά και τους εν δυνάμει υποψήφιους βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Η πιστοποίηση αυτή λειτουργεί ως επισφράγισμα των ενεργειών μας και μας δίνει τη δυνατότητα, να προβάλουμε και στο εξωτερικό περιβάλλον τις αξίες και την κουλτούρα του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

HR P.: Πώς υποστηρίζετε την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των συνεργατών σας, και ποιος είναι ο ρόλος των Κέντρων Ανάπτυξης σε αυτό;

Σ. Θ.: Η ανάπτυξη και η εκπαίδευση των συνεργατών μας είναι για εμάς βασικός πυλώνας του Employee Value Proposition προς τους παρόντες αλλά και μελλοντικούς εργαζόμενους μας. Η εξέλιξη των ανθρώπων είναι πρωταρχικό μας μέλημα. Δίνουμε έμφαση στην απόκτηση εμπειριών σε διαφορετικούς κλάδους, αντικείμενα και θέσεις εργασίας, με γνώμονα τις επιθυμίες των μελών της ομάδας μας. Υποστηρίζουμε ενεργά το σύνολο των συνεργατών μας, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο μέγιστο δυνατό.

Οι ανοιχτές θέσεις του Ομίλου ανακοινώνονται εσωτερικά, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους μας να μετακινηθούν σε νέο ρόλο και να αναπτυχθούν. Δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα ανάπτυξης για τους ανθρώπους μας, τα όποια απορρέουν από τα in-house Κέντρα Ανάπτυξης που διενεργούμε. Επενδύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων (τεχνικών και soft skills) ανάλογα με το Job Family στο οποίο ανήκει η κάθε θέση, ενώ παράλληλα συνεισφέρουμε στην επένδυση μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Πραγματοποιούμε in-house Κέντρα Ανάπτυξης, με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη των ανθρώπων μας. Με την ολοκλήρωση των Κέντρων αυτών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ατομικό feedback και σε συνεργασία με το HR και τον Manager τους, δημιουργούν ένα Ατομικό Πλάνο Ανάπτυξης, με καθορισμένες ενέργειες, που καλούνται να υλοποιήσουν εντός ενός έτους. Φέτος, μάλιστα, πραγματοποιούμε αισίως το 9ο Κέντρο Ανάπτυξης, καλύπτοντας έτσι, το 85% του ανθρωπίνου δυναμικού του Ομίλου.

HR P.: Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ;

Σ. Θ.: Τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλύψει την αναγκαιότητα και έχουν στραφεί προς την επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις που τους υποστηρίζουν στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων (data driven decision making). Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η επένδυση στην τεχνολογία είναι ένα διαρκές ταξίδι. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε επενδύσει σε state-of-the-art εργαλεία για όλα τα στάδια του Employee Journey. Στην επιλογή υποψηφίων χρησιμοποιούμε πληθώρα εργαλείων όπως Τεστ Ικανοτήτων, Ερωτηματολόγια Εργασιακών Προτιμήσεων κ.ά. για να πραγματοποιήσουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Πρόσφατα, με τη συνδρομή μίας εξωτερικής εταιρείας, η οποία είναι ηγέτης στον χώρο του neuromarketing, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη μίας πρωτοπόρας λύσης που θα μας παρέχει δεδομένα για το ποσοστό ταύτισης του υποψηφίου με το DNA του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε πως θα πραγματοποιήσουμε τη βέλτιστη για εμάς επιλογή και ο/η νέος/α εργαζόμενος/η θα ενταχθεί ομαλά στην ομάδα μας, επιζητώντας με το ίδιο πάθος την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Επιπλέον, η λύση αυτή θα προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω, μιας και θα υποδεικνύει τον ρόλο στον οποίο ο υποψήφιος ή η υποψήφια θα ήταν κατάλληλοι.

HR P.: Για ποιον λόγο, λοιπόν, κάποιος που διαβάζει αυτή τη συνέντευξη, θα επιθυμούσε να εργαστεί στον Όμιλο σας; Ποιες διαφορετικές ευκαιρίες και προοπτικές θα βρει εκεί;

Σ. Θ.: Ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας για έναν νέο άνθρωπο ο οποίος επιθυμεί να γίνει μέλος μιας ομάδας που κερδίζει. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πρώτο αναγνωρισμένο Great Place to Work στον ευρύτερο χώρο της Κίνησης. Στο εργασιακό περιβάλλον του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, οι εργαζόμενοι θα βρουν μία υποστηρικτική ομάδα όπου οι πιο έμπειροι συνεργάτες με χαρά θα μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Εξαιτίας της σημαντικής ανάπτυξής του, ο Όμιλος προσφέρει εμφανείς ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ κάθε ημέρα είναι μοναδική. Στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ όλοι έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τον ρόλο μας, ενθαρρύνεται η πρωτοβουλία και η καινοτόμος σκέψη και ο καθένας μπορεί να είναι ο πραγματικός του εαυτός.

HR P.: Κλείνοντας, ποιες είναι οι επόμενες προκλήσεις για την ομάδα σας και πώς επιθυμείτε να την βρει κατά την πενταετία που ακολουθεί;

Σ. Θ.: Πολύ σημαντική προτεραιότητα αλλά και ταυτόχρονα πρόκληση για τον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, είναι η εύρεση ταλέντου που θα μοιράζεται το DNA και το όραμά μας. Μέσα στην επόμενη πενταετία, αναμένουμε ότι θα έχουμε αναπτυχθεί περαιτέρω ως οργανισμός, θα έχουμε ολοκληρώσει σημαντικά έργα στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού προς την κατεύθυνση του οράματός μας και είμαστε βέβαιοι, ότι θα έχουμε κερδίσει διακρίσεις για όλα αυτά τα επιτεύγματα. Τέλος, αποτελεί στόχο αλλά και πεποίθησή μας το γεγονός πως θα συνεχίσουμε να είμαστε Εργοδότης Επιλογής με συνέπεια και η πρώτη επιλογή τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες μας, στον χώρο της κίνησης. Είναι μία πενταετία που περιμένουμε με ανυπομονησία.