Ένας στους πέντε ενήλικες στην Ευρώπη έχει περιορισμένες δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής, ενώ και το ίδιο πανεπιστημιακό πτυχίο δεν εγγυάται αντίστοιχο επίπεδο δεξιοτήτων στις διάφορες χώρες, σύμφωνα με την πρώτη συνολική διεθνή έρευνα για τις δεξιότητες των ενηλίκων που εκπόνησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, και την επίτροπο Εκπαίδευσης, Ανδρούλλα Βασιλείου, αξιολογεί τις δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής, αριθμητικής και επίλυσης προβλημάτων ατόμων ηλικίας 16-65 ετών σε 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Κύπρου (όχι όμως και της Ελλάδας) καθώς και στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Στην έρευνα που διεξήχθη την περίοδο Αύγουστος 2011 – Μάρτιος 2012 συμμετείχαν 166.000 άτομα. Από αυτήν προέκυψε ότι το 20% του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. έχει περιορισμένες δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, με τα υψηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού να εμφανίζονται στην Ιταλία (27,7%), την Ισπανία (27,5%) και τη Γαλλία (21,6%).

Στον αντίποδα, μόνο ένας στους είκοσι Ιάπωνες και ένας στους δέκα Φινλανδούς εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.Σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες στην Ιταλία (31,7%), την Ισπανία (30,6%) και τις ΗΠΑ (26,7%) έχουν στοιχειώδεις γνώσεις αριθμητικής, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε Ιαπωνία (8,2%), Φινλανδία και Τσεχία (12,8%).

Μεγάλο είναι και το «ψηφιακό χάσμα», καθώς εκατομμύρια ενήλικες δεν διαθέτουν ούτε τις βασικότερες γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως να χρησιμοποιούν το «ποντίκι». «Τεχνολογικά αναλφάβητος» είναι ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς, Ισπανούς, Κορεάτες, Πολωνούς και Σλοβάκους, ενώ σε Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία μόνο ένας στους δεκατέσσερις ενήλικες εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.