Τις υψηλές θυσίες των Ελλήνων μέσω των υψηλών φόρων που έχουν επιβληθεί καταδεικνύει και νέα έκθεση.

Συγκεκριμένα, το 1/4 των εισοδημάτων τους έχασαν μόνο σε ένα χρόνο οι Έλληνες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος επίσης αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος από εργασία. Οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών αύξησαν τους φόρους επί των εισοδημάτων το περασμένο έτος σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση των τελευταίων δέκα ετών, του εργατικού κόστους που αντιστοιχεί στα κράτη, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα προ φόρων υποχώρησαν σε 18 από τα μέλη του το 2011, με τη μεγαλύτερη μείωση να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, όπου οι αμοιβές υποχώρησαν κατά 25,3%. Επόμενη στη λίστα είναι η Κορέα με μείωση εισοδημάτων 6,3% και η Αγγλία με πτώση 4,3%.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα η φορολογική επιβάρυνση επί του συνολικού εργατικού κόστους (μισθός συν φόροι συν ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου) διαμορφώνεται στο 37,8%, έχοντας αυξηθεί την τελευταία δεκαετία σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, κατά περισσότερες από 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε παγκόσμια βάση, η επιβάρυνση σε σχέση με το μεικτό ημερομίσθιο αυξήθηκε σε 26 από τις 34 χώρες – μέλη του Οργανισμού, σε μια αντιστροφή της τάσης που παρατηρήθηκε τη διετία 2008 – 2009. Η υψηλότερη επιβάρυνση αφορά στα εισοδήματα των Βέλγων (55,5%), των Γερμανών (49,8%) και των Αυστριακών (49,4%) ενώ στον αντίποδα, ιδιαίτερα χαμηλή είναι η επιβάρυνση στους μισθούς σε Χιλή (7%), Νέα Ζηλανδία (15,9%) και Μεξικό (16,2%).