Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013, με τους νέους και τους ανειδίκευτους να υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, το επίπεδο ανεργίας στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ θα διατηρηθεί στο 7,7% μέχρι τα τέλη του 2013, έναντι 7,9% του περασμένου Μαΐου, με τον αριθμό των ανέργων να διαμορφώνεται στα 48 εκατ., σηματοδοτώντας αύξηση κατά 15 εκατ. από τα τέλη του 2007.

Η πρόσφατη επιδείνωση στις διεθνείς οικονομικές προοπτικές σηματοδότησε πολύ άσχημα νέα για την απασχόληση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία. «Είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να βοηθήσουν όσους ζητούν εργασία, και ιδιαίτερα τους νέους, αίροντας τα εμπόδια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους».

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο για την τόνωση της απασχόλησης μέσω του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου και των επαγγελμάτων σε υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού.

Οι οικονομολόγοι έχουν αναφερθεί στους περιορισμούς που υπάρχουν στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με τους πιστωτές να έχουν ζητήσει από τις δύο χώρες να χαλαρώσουν τις περιοριστικές πρακτικές όσον αφορά τα φαρμακεία, τα δικηγορικά γραφεία ή τους οδηγούς ταξί.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, ένα φαινόμενο που αναμένεται μάλιστα να επιδεινωθεί κατά τα επόμενα χρόνια. Στις ΗΠΑ, η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 7,4% μέχρι τα τέλη του 2013 από το τρέχον επίπεδο του 8,2%. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία θα μειωθεί στο 5,2% από το 5,4% φέτος.

Μάλιστα, αν εξαιρεθεί η Γερμανία, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η ανεργία στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 11,8% από το 10,9%, με την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο παράρτημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας το 2011 ήταν 17,9% έναντι 8,2% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων ανήλθε πέρυσι στο 44,4% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ και το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων στο 49,6% έναντι 33,6%. Το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία ήταν 55,6% στην Ελλάδα έναντι 64,8% στον ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό των απασχολούμενων στις ηλικίες 55-64 ετών ήταν 39,4% έναντι 54,4%.