Η κοινωνία «πνίγεται» στα δεδομένα και αυτό κάνει τους ανθρώπους ανήσυχους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης «The Decision Dilemma» της Oracle και του Seth Stephens-Davidowitz, συγγραφέα best seller των New York Times, με δείγμα πάνω από 14.000 εργαζόμενους και διευθυντές επιχειρήσεων σε 17 χώρες.
Συγκεκριμένα, βάσει της μελέτης, το 74% δηλώνει ότι ο αριθμός των αποφάσεων που λαμβάνουν καθημερινά έχει αυξηθεί κατά 10 φορές τα τελευταία τρία χρόνια, με το 86% να εξηγεί ότι ο όγκος των δεδομένων καθιστά τις αποφάσεις στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή πολύ πιο περίπλοκες. Παράλληλα, το 70% έχει παραιτηθεί από τη λήψη μιας απόφασης επειδή τα δεδομένα ήταν συντριπτικά, με ένα 85% να δηλώνει ότι αυτή η αδυναμία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του, προκαλώντας αυξημένο άγχος και περιττές ή αυξημένες δαπάνες.
Επιπρόσθετα, το 85% των ηγετών έχει βιώσει ιδιαίτερη δυσκολία, μετανιώνοντας, νιώθοντας ενοχές ή αμφισβητώντας μια απόφαση που έλαβε τον τελευταίο χρόνο, και το 93% πιστεύει ότι η ύπαρξη του σωστού τύπου πληροφοριών για τις αποφάσεις μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ή να υπονομεύσει την επιτυχία ενός οργανισμού, ενώ το 97% αναζητά βοήθεια από τα δεδομένα.
Ταυτόχρονα, το 72% παραδέχεται ότι ο τεράστιος όγκος των δεδομένων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα δεδομένα το έχει εμποδίσει να λάβει οποιαδήποτε απόφαση, με το 89% να πιστεύει ότι ο ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός των πηγών δεδομένων έχει περιορίσει την επιτυχία των οργανισμών του, ενώ το 77% τονίζει ότι οι πίνακες και τα διαγράμματα που λαμβάνει δεν έχουν άμεση συνάφεια με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει.