Ο ρόλος και η σημασία των τμημάτων Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού σε έναν οργανισμό ή μια εταιρεία έχουν πολλές φορές επικροτηθεί, αμφισβητηθεί, κριθεί, αναπροσαρμοστεί αλλά και αποδειχτεί κρίσιμα.
Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, ένα κύμα συρρίκνωσης, απολύσεων και αλλαγών, κάτι που διαφοροποιεί εκ νέου τις διαδικασίες και πολλές φορές τις πρακτικές της και τον προσανατολισμό της.
Αιτία για το συγκεκριμένο άρθρο είναι η πάγια άποψή μου ότι τα στελέχη των τμημάτων ανθρωπίνου δυναμικού θα πρέπει να επικοινωνούν ουσιαστικά, να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά και να αντιλαμβάνονται το ρόλο τους και κοινωνικά. Το ζητούμενο δεν είναι βέβαια μια φιλοσοφική τοποθέτηση αλλά πώς θα κάνουμε το ρόλο μας ουσιαστικά κοινωνικό και καινοτόμο όταν χρειάζεται. Πολλές φορές η απλότητα και η κοινή λογική καθώς και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δουλειά μας μπορούν να οδηγήσουν σε πρωτότυπες δράσεις, απαραίτητες για την επιβίωση όλων μας.
Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο είναι η κίνηση μίας συναδέλφου από τον τραπεζικό χώρο αλλά και άλλων στελεχών από διαφορετικούς κλάδους ώστε να αξιοποιήσουμε καλύτερα και από κοινού υποψηφίους τους οποίους δεν μπορούμε να κρατήσουμε ή απολύθηκαν και αναζητούν νέα επαγγελματική πορεία. Η συγκεκριμένη συνάδελφος μου τηλεφώνησε, χωρίς να με γνωρίζει προσωπικά, αλλά έχοντας ακούσει για εμάς επαγγελματικά.
Η πρότασή της ήταν να δω έναν πρώην συνάδελφό της, με τον οποίο η συνεργασία σταμάτησε, πιστεύοντας ότι στο χώρο μας θα μπορούσε να βρει μία νέα επαγγελματική προοπτική.
Είναι μία πρακτική την οποία είχαμε ήδη εντάξει, εδώ και καιρό στη φιλοσοφία μας ως τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού και η οποία εκτός από μία εξαιρετική γνώση και συνεργασία που αναπτύσσει, χαρίζει στις επιχειρήσεις ικανούς υποψηφίους και γιατί όχι και μελλοντικούς εργαζόμενους. Η πρακτική αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλους (θα ήταν άλλωστε αδύνατο), αλλά αναπτύσσεται με βάση τη λογική ότι εάν δεν μπορείς να κρατήσεις έναν καλό υποψήφιο ή εάν αυτό που του προτείνεις δεν τον καλύπτει γιατί να μην τον στείλεις σε ένα συνάδελφο σε άλλη εταιρεία, όπου θα μπορούσε καλύτερα να αξιοποιηθεί; Είναι ίσως μια άτυπης μορφής «outplacement».
Ο ρόλος της ΔΑΔ
Σε καμία περίπτωση ο στόχος δεν είναι να κάνουμε τη δουλειά πολύ αξιόλογων συναδέλφων πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού πρέπει να διαχειρίζεται και κοινωνικά την αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο παράγουμε έργο αλλά αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό θέτοντας τις βάσεις για να γίνει ο χώρος μας και η επαγγελματική μας υπόσταση ακόμη πιο ουσιαστική και με πολυσχιδές περιεχόμενο.
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως τέτοιου είδους δράσεις, όχι μεμονωμένα, αλλά συστηματικά και όχι μόνο σε επίπεδο διευθυντών ανθρωπίνου δυναμικού, απαιτούν μία βάση αξόνων πάνω στις οποίες θα στηρίζονται. Απαιτούνται σίγουρα αρχές και μία σφαιρική αντίληψη του ρόλου της διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού.
Αυτό καλλιεργείται μέχρι τώρα ατομικά. Δεν είναι μόνο η διεκπεραίωση, δεν είναι μόνο η επιχείρηση, είναι και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε, από το οποίο αντλούμε υποψηφίους και από το οποίο καθορίζεται μέρος ή το σύνολο της δράσης μας. Μια τέτοια, απλή μορφή δράσης έχει προσφέρει στην εταιρεία μας ικανότατα στελέχη και σε άλλους συναδέλφους επίσης χρήσιμες και επικερδείς συνεργασίες. Και οι δυνατότητες είναι ακόμα περισσότερες.
Αυτές οι προοπτικές όμως δεν μπορούν να προκύψουν όταν τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού ταλανίζονται και πολλές φορές χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και αλλοτρίωση.
Βέβαια μία τέτοια συζήτηση αναπόφευκτα θέτει στο τραπέζι του προβληματισμού πολλές παραμέτρους σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που στελεχώνουν τα τμήματα διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού και του τρόπου που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να σκεφτούμε απλά και ανθρώπινα, επιχειρηματικά αλλά και επαγγελματικά πώς μπορεί η διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού με εξωστρέφεια να διασώσει φήμες εταιρειών και να συμβάλει ουσιαστικά στη διαχείριση της κρίσης που πλήττει την αγορά εργασίας; Ίσως να είναι μια νέα ευχάριστη πρόκληση.