Για τις συντάξεις με οφειλές, τις συντάξεις χηρείας, το ΤΕΚΑ, το επίδομα μητρότητας αλλά και την απασχόληση συνταξιούχων μίλησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου καλεσμένος στην τηλεόραση του Σκάι και την εκπομπή «Καλημέρα».

Για τη σύνταξη με οφειλές επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αφορά τους μισθωτούς οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους ανεξάρτητα από την καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες τους. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία αυξάνεται από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ το όριο οφειλών προκειμένου κάποιος να μπορεί να δικαιούται να λάβει σύνταξη (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).

Οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση είναι να μην έχουν καταθέσεις που να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και να έχουν πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το 60% της σύνταξής τους θα παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ μέχρι η οφειλή τους να φτάσει στα παλαιά όρια και, εν συνεχεία, θα μπαίνουν όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες στις 60 δόσεις. Όσον αφορά στο ΤΕΚΑ, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται στην ουσία για έναν προσωπικό κουμπαρά και αφορά όλα τα άτομα τα οποία ασφαλίστηκαν από τα τέλη του 2021 και μετά για τα οποία η συμμετοχή είναι υποχρεωτική ενώ, προαιρετικά μπορούν να το επιλέξουν και οι γεννημένοι μέχρι το 1987.

Αυτή τη στιγμή οι νέοι που έχουν εγγραφεί είναι κάτι λιγότερο από 400.000 και πάνω από 140.000 είναι οι εργοδότες. Στην παρούσα φάση ετοιμάζεται το βασικό χαρτοφυλάκιο το ΤΕΚΑ και μετά το 2026 θα υπάρχουν τρία χαρτοφυλάκια, ένα με λίγο μεγαλύτερο ρίσκο και ένα με πιο χαμηλό. Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο των επενδύσεων των αποθεματικών τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση αλλά σε κάθε περίπτωση το κεφάλαιο είναι διασφαλισμένο, «καθώς το κράτος εγγυάται ότι η σύνταξη η οποία θα παρασχεθεί θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στην πραγματική αξία των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος».