«Αναμέναμε μία αύξηση του αριθμού των εργαζομένων συνταξιούχων, όχι τόσο γρήγορα και όχι τόσο μεγάλη. Ήδη, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τον ΕΦΚΑ, το νούμερο των ατόμων τα οποία έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχει ξεπεράσει τις 80.000 ενώ, μέχρι και την περσινή χρονιά τα άτομα τα οποία ήταν δηλωμένα ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι ήταν περίπου 36.000». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου μιλώντας στο One Channel.

Kαι συνέχισε: «Υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία εξετάζεται ανά τριετία η μεταβολή στο προσδόκιμο της επιβίωσης των ατόμων στα 65 χρόνια τους και αντιστοίχως προσαρμόζεται και το συνταξιοδοτικό όριο. Αυτή η άσκηση έγινε πέρυσι και έδειξε ότι η διαφορά κατά την περίοδο αναφοράς ήταν μηδαμινή. Επομένως, την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή».

Ο Π. Τσακλόγλου αποκάλυψε δε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) να ξεκινήσει την αυτόνομη επενδυτική του λειτουργία.

«Στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα τα οποία έχουν εγγραφεί και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι ακόμα σχετικά χαμηλά, περίπου 140 εκατ. ευρώ – ποσό που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή για να μεταφερθούν τα κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ».

Όσον αφορά στις μετακλήσεις ο Υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για θεαματική μείωση της ανεργίας η οποία, όμως, παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο ενώ, ταυτόχρονα, παρατηρούνται ελλείψεις και σε κλάδους όπως ο αγροτικός, ο τουριστικός και οι κατασκευές. Όπως εξήγησε ο Π. Τσακλόγλου, πρώτα γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό και όταν αυτό δεν είναι δυνατό τότε γίνονται μετακλήσεις.

«Προωθούμε διακρατικές συμφωνίες, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι και οι εργοδότες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ως προς το μισθό τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και την άδειά τους» κατέληξε.