Καθεστώς τείνει να γίνει η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, αφού είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή καταναγκαστικής εργασίας, βάσει των στοιχείων του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), Μιχάλη Χάλαρη. Καταπόδας με την εργασία των ενηλίκων, «παγιώνεται» και η καταναγκαστική εργασία ανηλίκων βάσει εκτιμήσεων της ΓΣΕΕ. Σήμερα στη χωρα μας εργάζονται 100 - 150.000 ανήλικα παιδιά (62% αγόρια και 33% κορίτσια).

Η τάση είναι αυξητική, αφού 40.000 παιδιά εγκατέλειψαν το σχολείο (εκτίμηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) ώστε να βοηθήσουν το οικογενειακό περιβάλλον. Κυρίως είναι παιδιά μεταναστευτικών οικογενειών, χωρίς να αποκλείεται το φαινόμενο να έχει επεκταθεί και στις Ελληνικές οικογένειες».

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην ευρωπαϊκή ημερίδα του «Κέντρου Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων», το «Ινστιτούτο Ισότητας» και την «Εύξεινη Πόλη» με θέμα: «Trafficking – παράνομη διακίνηση και καταναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών» που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν ομιλήτριες από Ελλάδα, Γερμανία, Λιθουανία, Βρετανία και Τουρκία.

Για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, στην ημερίδα μίλησε η Κατερίνα Σιδηροπούλου εκ μέρους του «Κέντρου» και τόνισε ότι: «Οι περισσότερες καταγγελίες εργαζομένων αφορούν τη: μη καταβολή δεδουλευμένων, μη καταβολή υπερωριών, μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, τις παρεμβάσεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλιση, την υπέρβαση ωραρίου».

Σ΄αυτό το εργασιακό πλαίσιο, όσο η οικονομική κρίση, αυξάνει και βαθαίνει, τόσο η εκμετάλλευση φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων και η καταναγκαστική εργασία σηκώνει κεφάλι. Η Καταναγκαστική Εργασία ασκείται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου που την ασκεί, κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν την προσωπικότητα του/της εργαζόμενου/εργαζόμενης και των παιδιών, που δεν έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της πρόσφατης Συνόδου των G-20, που προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση αποδυνάμωσης, το «Κέντρο» εκτιμά, ότι, σε λιγότερο από έξι μήνες θα έχουμε και νέες αρνητικότερες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, με εκτόξευση της καταναγκαστικής εργασίας, λόγω των πιέσεων του φθίνοντος καπιταλιστικού συστήματος.