H ικανότητα των οργανισμών να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να προκαλούν θετικές αλλαγές στην οργανωσιακή ζωή, απαιτεί προσεκτική σχεδίαση και προσπάθεια. Ένα πολύτιμο εργαλείο με ισχυρή παρακινητική δύναμη είναι ο σχεδιασμός της εργασίας.
Ο προσεκτικός σχεδιασμός της εργασίας μπορεί να παρακινήσει τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν συμπεριφορές που στόχο έχουν την εποικοδομητική και θετική αλλαγή στην εργασία τους. Τρεις παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι η αυτονομία στην εργασία, η ανατροφοδότηση που λαμβάνει ο εργαζόμενος από την ίδια την εργασία και τέλος, η αντιλαμβανόμενη σημασία της εργασίας που εκτελεί ο εργαζόμενος.
Η αυτονομία στην εργασία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη θετικής αλλαγής. Όταν ο εργαζόμενος αισθάνεται ότι έχει την ελευθερία και τον έλεγχο να αποφασίζει πώς θα προχωρήσει με τις εργασίες του, αυξάνεται η ενθουσιώδης συμμετοχή του και η προσήλωσή στους στόχους που έχει θέσει. Η αυτονομία στην εργασία δίνει στον εργαζόμενο το περιθώριο να ξεφεύγει από τη ρουτίνα καθώς και την ελευθερία να μεταφράζει τις νέες ιδέες σε νέες μεθόδους εργασίας και πολιτικές. Μπορεί να μάθει από τυχόν λάθη, να εντοπίσει ευκαιρίες για αλλαγές και στη συνέχεια, να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις.
Η ανατροφοδότηση από την εργασία, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που παρακινεί τους εργαζόμενους να εμπλέκονται σε θετική αλλαγή. Όταν λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ανατροφοδότηση για την πρόοδο τους, τις δεξιότητές τους και τις επιδόσεις τους, αισθάνονται περισσότερο προσανατολισμένοι προς την επίτευξη των στόχων τους. Η ανατροφοδότηση δίνει τη δυνατότητα για διερεύνηση εναλλακτικών στρατηγικών για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Αυτό με τη σειρά του δίνει την ώθηση στον εργαζόμενο να προχωρήσει σε εποικοδομητική αλλαγή.
Τέλος, η σημασία της εργασίας είναι κρίσιμη για την επίτευξη θετικής αλλαγής. Όταν ο εργαζόμενος αισθάνεται ότι η εργασία του έχει νόημα και συμβάλλει σε ένα μεγαλύτερο σκοπό, είναι περισσότερο διατεθειμένος να επικεντρωθεί και να αφιερώσει την ενέργειά του σε αυτή. Αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση ευκαιριών για βελτίωση και η πραγματοποίηση εποικοδομητικών προτάσεων. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να έχουν σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο η εργασία τους συμβάλλει στο να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Αυτή η αίσθηση σημασίας μπορεί να ενθαρρύνει και να κινητοποιήσει για εκδήλωση εποικοδομητικών αλλαγών.
Προσοχή, λοιπόν, όταν σχεδιάζουμε εργασίες για τον οργανισμό μας. Η αυτονομία στην εργασία, η ανατροφοδότηση και η σημασία της εργασίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αποδίδοντας αυτά τα στοιχεία στον σχεδιασμό των εργασιών μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την αυτονομία, παρέχει εποικοδομητική ανατροφοδότηση και αναδεικνύει τη σημασία του έργου των εργαζομένων. Μέσω αυτού του προσεκτικού σχεδιασμού, μπορούμε να δώσουμε την απαραίτητη κινητήρια δύναμη για να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοί μας θετικές αλλαγές, τόσο στην οργανωσιακή ζωή αλλά και γιατί όχι, στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
SHORT BIO
Ο Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης, είναι Επίκουρος Καθηγητής Εργασιακής & Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συντονιστής της Μονάδας Ψυχολογίας Προσωπικού και Οργανισμών του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας. Η έρευνα του εστιάζει μεταξύ άλλων, στις ψυχολογικές διεργασίες που υιοθετούν στην καθημερινότητά τους, οι επιχειρηματίες για τη δημιουργία αξίας, με στόχο την προσαρμογή τους στο εργασιακό πλαίσιο υφιστάμενων οργανισμών, για την προαγωγή της ευζωίας και της δημιουργικότητας των εργαζομένων. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πολυτεχνείο Κρήτης και στη συνέχεια εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός Ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας.
([email protected])