Το Great Place to Work® βράβευσε στις 19 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσημης Εκδήλωσης Βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, τις 100 εταιρείες που αξιολογήθηκαν από το προσωπικό τους ως τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ευρώπη.

Η έρευνα Best Workplaces 2012 διεξήχθη με τη συμμετοχή 250.000 εργαζόμενων και πάνω από 1.500 επιχειρήσεων. Η Microsoft έρχεται πρώτη στη λίστα των Πολυεθνικών εταιρειών, ενώ η βιομηχανία Tetra Pak της Ιταλίας και η Φινλανδική εταιρεία πληροφορικής Futrice βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις μεγάλες και τις μικρομεσαίες εταιρείες αντίστοιχα.

Πέντε από τις εταιρείες που βραβεύτηκαν ως Best Workplaces στην Ελλάδα διακρίθηκαν και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τέσσερις στις Πολυεθνικές και μία στις Μεγάλες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα διακρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό αυτό θεσμό οι εξής εταιρείες.

Στην κατηγορία καλύτερων Πολυεθνικών (σύνολο 25 εταιρείες): την 3η θέση στην κατάταξη κατέλαβε η SAS Institute που διακρίθηκε σε 10 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και η Medtronic η οποία διακρίθηκε σε 9 χώρες καταλαμβάνοντας την 11η θέση. Στην 15η θέση βρέθηκε η Leroy Merlin με αντίστοιχη διάκριση σε 4 χώρες και τέλος η Mars στην ίδια κατηγορία κατέλαβε την 18η θέση έχοντας διακριθεί σε 9 χώρες. Στην κατηγορία καλύτερων Μεγάλων εταιρειών, με 500+ εργαζόμενους (σύνολο 25 εταιρείες), την τέταρτη θέση κατέλαβε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Και οι 100 εταιρείες που διακρίνονται ως Best Workplaces στην Ευρωπαϊκή λίστα έχουν προηγουμένως βραβευτεί για το εργασιακό τους περιβάλλον στις χώρες τους. Αυτό που τις ενώνει μέσα από τα διαφορετικά σύνορα, οικονομίες και κουλτούρες, είναι η ισχυρή και εμπνευσμένη ηγεσία τους και η δέσμευσή τους για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τη διοίκηση, είναι υπερήφανοι για αυτό που κάνουν και απολαμβάνουν να δουλεύουν με τους συναδέλφους τους. Είναι αυτοί οι αφοσιωμένοι και με κίνητρα εργαζόμενοί τους, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να στηρίξουν την επιχείρηση τόσο σε περιόδους ανάπτυξης όσο και οικονομικής αβεβαιότητας.

O Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work® Institute Hellas δήλωσε: «Είναι σημαντικό που μια τόσο δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας έχουμε 5 επιχειρήσεις από την Ελλάδα που διακρίνονται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ήθελα να συγχαρώ αυτές τις επιχειρήσεις και να ευχηθώ στις διοικήσεις τους να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια φιλοσοφία και με την ίδια δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενούς τους.

Μέσα σε μια ρευστή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης είναι το πιο ισχυρό συνδετικό υλικό για τη συνοχή, τη συνέχεια και τη θετική πορεία μιας επιχείρησης».