O Όμιλος ICAP συνεχίζει την εντυπωσιακή του ανάπτυξη ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το HR Professional συνάντησε το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους τέσσερις Directors των Διευθύνσεων People Solutions και συζήτησε για το σήμερα και το αύριο του HR.

Στην ICAP Group, έναν Όμιλο που εξελίσσεται ταχέως σε πολυσχιδή οργανισμό ο οποίος αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλές μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού κατέχουν ξεχωριστή θέση. Οι Υπηρεσίες People Solutionς της ICAP Group καλύπτουν το σύνολο των λειτουργιών του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και στοχεύουν στο να εξελίξουν τους πελάτες του Ομίλου σε «Εργοδότες Επιλογής».

Η ICAP έχει μια μακρόχρονη ιστορία στην Ελληνική αγορά (υλοποίησε το πρώτο έργο Επιλογής Στελεχών το 1974) ενώ τα τελευταία 2 χρόνια ενισχύθηκε σημαντικά με πολύ έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες της αγοράς. Η ICAP, πρώτη απ’όλους υλοποιεί τα όσα «προτείνει» στην αγορά και αξιοποιεί μεθοδολογίες και εργαλεία για να χτίσει σωστά τη δική της ομάδα.

Απόδειξη αυτών αποτελεί και το Βραβείο που απενεμήθη στην ICAP από την KPMG για την Ανάπτυξη Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης της παροχής υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, η ICAP έκλεισε στρατηγική συμφωνία αποκλειστικής αντιπροσώπευσης των αξιολογήσεων της Hogan Assessment Systems στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σερβία και προώθησης στην υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη. Επιπλέον, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Cut-e για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των ηλεκτρονικών συστημάτων ψυχομετρικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

ICAP Group: Key Facts

  • Περισσότερα από 40 στελέχη και €22 εκατ.έσοδα για τις Υπηρεσίες People Solutions της ICAP Group.
  • Περισσότερα από 1.000 άτομα outsourced από την ICAP Employment Solutions.
  • Αποκλειστική αντιπροσωπεία της Hogan Assessment Systems (περισσότερες από 3 εκατομμύρια αξιολογήσεις στελεχών για 450 ειδικότητες) από την ICAP Human Capital Consulting.
  • Σήμερα μία από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες Επιλογής Στελεχών με μεγάλη ιστορία καθώς εκτέλεσε το πρώτο έργο το 1974.
  • Μοναδικού εύρους υπηρεσία μερικής ή ολικής ανάληψης λειτουργιών HR για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ICAP HR Outsourcing Solutions.

Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου
HR Professional: Κύριε Κωνσταντέλλο, η ICAP Group έχει διαγράψει μία τροχιά πολύ δυναμικής ανάπτυξης τόσο όσον αφορά στα έσοδα όσο και σε νέες υπηρεσίες και αριθμό εργαζομένων. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια αυτή τη διαδικασία αλλαγής και τα μελλοντικά σας σχέδια.

Νικήτας Κωνσταντέλλος: Ο Όμιλος της ICAP Group, γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τα δύο τελευταία χρόνια φτάνοντας στα €50 εκατομμύρια έσοδα το 2008 (από €18 εκατομμύρια που είχε το 2006, πριν την εξαγορά της από το SEEF fund της Global Finance). Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι να τονίσουμε ότι η ανοδική πορεία συνεχίζει δυναμικά, γεγονός αξιοσημείωτο, ιδίως λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης. Η ICAP το πετυχαίνει αυτό, προσπαθώντας, παρόλο που τη δυσχεραίνει η αρνητική συγκυρία, να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες.

Όσον αφορά στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε πιστά τους 3 άξονες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, ήτοι: ανάπτυξη υπαρχουσών υπηρεσιών, ένταξη νέων (με την ανάπτυξη καινούργιων επιχειρηματικών μονάδων ή την εξαγορά εταιρειών με συγγενικό αντικείμενο) και γεωγραφική επέκταση (αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούμαστε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία και αναμένεται να λειτουργήσουν γραφεία σε 2 ακόμη χώρες μέχρι το 2010).

HR Professional: Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών της ICAP Group και τα μελλοντικά σας σχέδια.

Νικήτας Κωνσταντέλλος: Η ICAP Group κυριαρχεί πάνω από 45 χρόνια στην ελληνική αγορά και παρέχει μεγάλο εύρος υπηρεσιών που αφορούν σε όλες τις Διευθύνσεις μίας εταιρείας. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ομαδοποιούνται σε 4 μεγάλες κατηγορίες: Credit Risk Services (απευθύνονται κυρίως στους Οικονομικούς Διευθυντές), Marketing Solutions (για τους Διευθυντές Πωλήσεων και Marketing), Management Consulting (κυριότερα για Γενικές Διευθύνσεις) και People Solutions (απευθυνόμενα στους Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού).

Συνεπώς, η ICAP Group, εξελίσσεται σε πολύτιμο σύμμαχο των επιχειρήσεων, με την παροχή εξατομικευμένων και μετρήσιμων λύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα σειρά υπηρεσιών People Solutions, την οποία έχουμε ονομάσει HR Outsourcing Solutions και αναλαμβάνει ολικώς ή μερικώς αυτοτελείς λειτουργίες τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού με σκοπό την παροχή state-of-the art υπηρεσιών. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα αναλαμβάνει μία συμβουλευτική εταιρεία τέτοια έργα στο συγκεκριμένο εύρος.

HR Professional: Εξαιρετική δυναμική. Ποιοι είναι αναλυτικότερα οι παράγοντες της επιτυχίας της ICAP Group γενικά  και ποιος είναι ο ρόλος του HR σε αυτήν;

Νικήτας Κωνσταντέλλος: Οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά είναι πολύ συγκεκριμένοι για εμάς και περιλαμβάνουν: ξεκάθαρο όραμα και στρατηγική, αποτελεσματική επικοινωνία, γρήγορη λήψη αποφάσεων, θέσπιση υψηλών στόχων και επιμονή στις αξίες, παροχή κινήτρων και πρόσληψη κορυφαίων διευθυντών από την αγορά.Στα παραπάνω θα προσέθετα συγκεκριμένες αξίες από τις οποίες διαπνέονται οι παράγοντες αυτοί: δέσμευση και αποφασιστικότητα, συνέπεια, αξιοπιστία, επιμονή, σκληρή δουλειά, αυτοπεποίθηση, ενδυνάμωση αλλά και καινοτομία.

Βέβαια, η εξασφάλιση της δέσμευσης της Διοικητικής Ομάδας είναι που έκανε εφικτή την υλοποίηση των αλλαγών στην πράξη, σε συνδυασμό με το στρατηγικό ρόλο του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, Γιώργου Χάρου, ο οποίος λειτουργεί καταλυτικά ως «Change Agent» και «Business Partner», υπεύθυνος για τους 2 από τους 5 Στρατηγικούς Στόχους του Ομίλου.

Η αναγνώριση για το σημαντικό ρόλο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ήρθε όταν λάβαμε πριν από λίγους μήνες το Βραβείο Καλύτερης Πρωτοβουλίας στον καταξιωμένο ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από την KPMG.


Κώστας Ζούλιας, Director, Human Capital Consulting
HR Professional: Θα θέλατε να μας περιγράψετε τις υπηρεσίες Human Capital Consulting της ICAP Group και να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;

Κώστας Ζούλιας: Οι Υπηρεσίες στον Τομέα Συμβουλευτικής Ανθρ. Δυναμικού περιλαμβάνουν: 1. Συστήματα Απόδοσης και Ανάπτυξης Προσωπικού, 2. Συστήματα Ανταμοιβών, 3. Έλεγχο και Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού (HR Audit) καθώς και 4. Ανάπτυξη και Επικοινωνία Εταιρικής Φιλοσοφίας, Αξιών και Συμπεριφορών. Στην παρούσα συγκυρία, η αγορά εργασίας είναι σχετικά στάσιμη.

Εμείς, στην ICAP Group πιστεύουμε βαθιά (και μάλιστα το έχουμε κάνει πράξη για εμάς τους ίδιους) ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία για να επενδύσουμε στο Ανθρώπινο Δυναμικό, υπάρχον και μελλοντικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τρεις είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τη δυναμική μας: Εντοπισμός και Ανάπτυξη Ταλέντου με χρήση Αξιολογήσεων Προσωπικότητας, Προγράμματα Επανατοποθέτησης και Προγράμματα HR Audit.

HR Professional: Μπορείτε να μας περιγράψετε εκτενέστερα τις τρεις αυτές περιοχές;

Κώστας Ζούλιας: Στο πεδίο του Εντοπισμού και της Ανάπτυξης Ταλέντου στηριζόμαστε στις υψηλού επιπέδου Αξιολογήσεις Προσωπικότητας της HOGAN Assessment Systems. Εκτός από παγκόσμια αναγνωρισμένες απεικονίσεις προσωπικότητας εργαζομένων, αποτελούν το μοναδικό εργαλείο που αξιολογεί αποτελεσματικά τα “derailers”, τις αρνητικές, δηλαδή, συμπεριφορές που γίνονται εμπόδια για την εξέλιξη του στελέχους και σε συνδυασμό με συμβουλευτική συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξή του στα ανώτερα επίπεδα της οργάνωσης ιδίως σε περίοδο κρίσης.

Ένα δεύτερο πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους συμβουλευτικών υπηρεσιών που αυτή την εποχή γνωρίζει άνθηση, αποτελούν τα Προγράμματα Επανατοποθέτησης (Outplacement). Πολλές εταιρείες επιλέγουν να παράσχουν αυτήν την υπηρεσία σαν μέρος του «πακέτου αποζημίωσης» και η αλήθεια είναι ότι αυτό βοηθάει στο να επέλθει στην αγορά ισορροπία και να διοχετευθούν στελέχη σε εταιρείες που τα χρειάζονται.

Τέλος, επίκαιρα είναι και τα Προγράμματα HR Audit που επαναξιολογούν τις υπηρεσίες που προσφέρει η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και δίνουν κατευθύνσεις βελτίωσης με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας που προσφέρεται στην επιχείρηση αλλά και την κινητοποίηση των εργαζομένων με συστήματα ευθυγραμμισμένα στις αξίες, τη στρατηγική, τις πολιτικές και τις πρακτικές που υποστηρίζουν την υψηλή απόδοση και την επιβράβευση.


Πέτρος Μίχος, Director, Executive Search & Selection
HR Professional: Από τις πιο πολύπαθες Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, είναι και η Εξεύρεση και Επιλογή στελεχών. Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε αυτό στην ICAP;

Πέτρος Μίχος: Δεν αγνοούμε τα σημεία των καιρών αλλά πορευόμαστε με καθοδηγητή τους Στόχους μας και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από αυτούς. Τα δύο τελευταία χρόνια, η ICAP Executive Search & Selection τριπλασίασε τα έσοδά της και σήμερα, με 22 έμπειρους Συμβούλους, συγκαταλέγεται στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Διαθέτει οργανωμένα τμήματα επιλογής στελεχών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βουκουρέστι και τη Σόφια και συστηματικές αποκλειστικές συνεργασίες παγκοσμίως. Ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς μένουμε σταθεροί στο ότι ο πελάτης έρχεται πρώτος και μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε ό,τι μας ζητάει.

Επίσης, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι στην ICAP δεν τοποθετούμε απλώς στελέχη. Μελετάμε λεπτομερώς το “cultural fit” και τα “soft skills”. Έχουμε μαρτυρίες πελατών μας που αναγνωρίζουν ότι συγκεκριμένα στελέχη που έχουμε τοποθετήσει δε θα τα είχαν εντοπίσει εάν είχαν ενεργήσει μόνοι τους χωρίς τη βοήθειά μας.

HR Professional: Εάν είχατε να δώσετε μία συμβουλή στα Ανώτατα Στελέχη των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, ποια θα ήταν αυτή και ποια θα θεωρούσατε την επόμενη χρυσή ευκαιρία για αυτούς;

Πέτρος Μίχος: Θα συμβούλευα τα Στελέχη να έρθουν πιο κοντά στο business. Η ισχυροποίηση της θέσης τους είναι ευκολότερη τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία να βελτιώσουν τα πράγματα υπέρ του εργοδότη τους. Επίσης, το Employment Brand είναι μία περιοχή, σχεδόν εντελώς παρθένα στην ελληνική αγορά, όπου τα στελέχη HR μπορούν να επιδείξουν τη γνώση αλλά και την έμπνευσή τους.

Το να προτείνουν στη Διοίκηση να εξερευνήσει την εικόνα που έχει η επιχείρηση ως Εργοδότης, είναι μία ευκαιρία να αποδείξουν τον κρίσιμο ρόλο τους και είναι και ο καταλληλότερος, ίσως, δρόμος αυτή τη στιγμή να γίνουν Business Partners των CEOs…


Θεόδωρος Τόλλης, Director, Employment Solutions
HR Professional: Έχετε αναφέρει ότι η Προσωρινή Απασχόληση είναι ευκαιρία και όχι απειλή στη μόνιμη εργασία. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται ιδίως στην παρούσα συγκυρία. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τις σχετικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Όμιλός σας;

Θεόδωρος Τόλλης: Πράγματι, ο ισχυρισμός μας αυτός ενδυναμώνεται μέρα με τη μέρα, ιδίως τον τελευταίο χρόνο. Οι εταιρείες αντιλαμβάνονται πλέον πολύ περισσότερο ότι το outsourcing, ενέχει σχεδόν αποκλειστικά μόνο οφέλη: χαμηλότερο κόστος καθώς και άμεσα διαθέσιμο, εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τα 10 χρόνια δραστηριοποίησης της ICAP Employment Solutions, οι περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις-πελατών μας και, γενικότερα, οι ρυθμοί της ανοδικής της πορείας πιστοποιούν τα παραπάνω με εμπειρία έργων που υποστηρίζονται από τις εξής υπηρεσίες:

  1. Ολοκληρωμένες Λύσεις Διάθεσης Προσωπικού για την κάλυψη αναγκών πολλαπλών τμημάτων μίας εταιρείας.
  2. Υπηρεσίες Προσωρινής Απασχόλησης με την επιλογή και εκπαίδευση των κατάλληλων εργαζομένων για την κάλυψη αναγκών λόγω εποχικότητας κ.λπ.
  3. Ολοκληρωμένες Λύσεις Εύρεσης Προσωπικού με την επιλογή μεγάλου αριθμού υπαλλήλων κυρίως μικρής ή μεσαίας βαθμίδας εργασιακής εμπειρίας για την κάλυψη θέσεων σε κάθε τμήμα της εταιρείας ή σε τμήματα όπου παρατηρείται υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης προσωπικού (turnover).
  4. Υπηρεσίες Business Process Outsourcing με την ανάθεση από μία εταιρεία στην ICAP Employment Solutions της διεκπεραίωσης υποστηρικτικών, κυρίως, λειτουργιών της.

HR Professional: Εάν έπρεπε να ξεχωρίσετε μία περιοχή υπηρεσιών από τις προαναφερθείσες, ποια θα ήταν αυτή; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας παραδείγματα περιπτώσεων που τις επέλεξαν και κέρδισαν;

Θεόδωρος Τόλλης: Ο χώρος του Business Process Outsourcing περιλαμβάνει ολοκληρωμένες λύσεις λειτουργιών ενός οργανισμού και θεωρείται, κατά τη γνώμη μου, ένα πεδίο ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο οποίο έχουμε πετύχει αρκετές συμφωνίες τους τελευταίους 10 μήνες. Τα κυριότερα έργα αφορούν μεγάλους οργανισμούς όπως Τράπεζες, Βιομηχανίες, Εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, Λιανικού Εμπορίου και Τουρισμού.

Με την ανάληψη αυτών των εργασιών αποδεδειγμένα βοηθάμε τους οργανισμούς να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, με ένα τρόπο διαφορετικό από το συνηθισμένο που χρησιμοποιούν σήμερα. Ιδίως βοηθάμε οργανισμούς, οι οποίοι λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που είχαν τα τελευταία χρόνια, δε διέθεταν τους πόρους να  διαχειρισθούν νέες υποστηρικτικές εργασίες και να τις φέρουν εις πέρας σε  σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρέπει, επίσης, να τονισθεί ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους διαχείρισης των εργασιών από εξωτερική εταιρεία όπως η ICAP είναι πολλαπλάσια με αποτέλεσμα η επένδυση στο έργο να αποσβένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Νώντας Καραβάς, Director, HR Outsourcing Solutions
HR Professional: Καταλαβαίνουμε ότι η ICAP Group έχει αναπτύξει μία πρωτοποριακή υπηρεσία στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Σε τι συνίσταται ακριβώς και πώς γεννήθηκε η ανάγκη;

Νώντας Καραβάς: Στην Ελληνική αγορά κυριαρχούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες είναι πολλές φορές δύσκολο, να επενδύσουν στη δημιουργία, λειτουργία και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ICAP Group αντιλήφθηκε αυτό το κενό, ξεκινώντας από το αίτημα ενός πελάτη.

Έτσι, έθεσε στη διάθεση της Ελληνικής αγοράς μια νέα υπηρεσία η οποία απευθύνεται πρωτίστως στις εταιρείες που ενώ επιθυμούν να επενδύσουν στο Ανθρώπινο Δυναμικό τους, δε διαθέτουν τους πόρους εκείνους για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ικανά στελέχη από την αγορά με πλούσιες εμπειρίες και έκθεση σε διαφορετικές κουλτούρες.

Κατά αυτό τον τρόπο, στην παρούσα φάση, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ανάπτυξης το οποίο μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να λειτουργούμε ένα τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων εξ ολοκλήρου ή να περιοριζόμαστε στην ανάληψη συγκεκριμένων εργασιών ενός Τμήματος HR.

HR Professional: Τι σημαίνει για τη δική σας υπηρεσία και για τους πελάτες σας το γεγονός ότι εντάσσεστε στα People Solutions της ICAP;

Νώντας Καραβάς: Είμαστε, φυσικά, στην ευχάριστη θέση να έχουμε στη διάθεσή μας όλο το εύρος υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ICAP. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, κατά περίπτωση, μπορούμε να επιλέγουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως π.χ. την Επιλογή Στελεχών ή τη Συμβουλευτική Ανθρώπινου Δυναμικού για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες προκλήσεις των πελατών μας.

Ακόμα πιο σημαντικό όμως, είναι το γεγονός ότι ως μέρος της ICAP εκτιθέμεθα καθημερινά σε καινούριες ιδέες και μαθαίνουμε για τις νέες τάσεις στην αγορά. Έχουμε, δηλαδή, το πλεονέκτημα να προτείνουμε και να υλοποιούμε πρωτοπόρες λύσεις για λογαριασμό των εταιρειών που μας έχουν εμπιστευτεί.