Ειδική οδηγία, με την οποία ζητεί οι κρατικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να περιορίσουν τους μισθούς των ανώτατων στελεχών τους εξέδωσε η κινεζική κυβέρνηση σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC.

Η οδηγία συνιστά έμμεσα περιορισμό των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρώνουν παρά πολλά στα στελέχη τους.

Οι περισσότερες πάντως μεγάλες τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας ανήκουν στο κράτος. Οι προτροπές της κινεζικής κυβέρνησης για περικοπές γίνονται σε μία περίοδο αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν χάσει τη δουλειά τους περίπου 20 εκατ. Κινέζοι.

Το μέσο στέλεχος σε ένα από τα κορυφαία κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βγάζει περί τα 58.500 δολάρια (45.000 ευρώ) το χρόνο, ποσό που φαντάζει αστείο μπροστά στα εκατ. των Δυτικών στελεχών. Είναι όμως κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη μέση αμοιβή ενός Κινέζου εργαζόμενου που βγάζει 2.200 δολ. (1.700 ευρώ) μέσο όρο τον χρόνο. Στις αγροτικές περιοχές οι αμοιβές είναι ακόμη πιο χαμηλές.

Πηγή: Ελευθεροτυπία