Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat Η Ευρώπη φαίνεται να «γερνάει» με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

 Η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει βαθιές αλλαγές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, οδηγώντας παραδείγματος χάρη στη συρρίκνωση του πληθυσμού της Γερμανίας και στην αύξηση των πληθυσμών της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ειδικοί του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) τονίζουν ότι, μεσομακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό καταρτισμένων μεταναστών προκειμένου να αποφύγει τον oικονομικό μαρασμό.

Η Γερμανία, η Ισπανία και η Πολωνία είναι οι χώρες που θα δουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα 82 εκατομμύρια κάτοικοι της Γερμανίας θα μειωθούν σε 74,7 το 2050, ενώ η μέση ηλικία των κατοίκων της στο μέσον του αιώνα θα αυξηθεί στα 50 χρόνια. Άλλοι υπολογισμοί προβλέπουν ακόμη πιο κάθετη συρρίκνωση, εκτιμώντας τον πληθυσμό της Γερμανίας στα 65 εκατομμύρια το 2060. Αυτό θα οδηγήσει σε «σοβαρούς περιορισμούς στην προσφορά εργασίας», όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη ινλανδία, όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντίθετα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία έχουν υγιέστερες δημογραφικές καμπύλες. Από τις χώρες που σήμερα συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2050 η Βρετανία προβλέπεται να είναι η πιο πολυπληθής, με πληθυσμό 77,2 εκατομμυρίων, ενώ η Γαλλία θα έχει φθάσει τη Γερμανία με 74,3 εκατομμύρια κατοίκους.