Το Career Fair.4all, η Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το aΣάββατο 12 Μαΐου από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ethelon με την υποστήριξη του kariera.gr. Φέρνοντας σε επαφή πάνω από 200 άτομα με αναπηρία με 21 επιχειρήσεις από τον χώρο της τεχνολογίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της εστίασης, της διαφήμισης και της συμβουλευτικής, εταιρείες και συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με στόχο την προσφορά ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Στόχος του Career Fair.4all είναι η υποστήριξη των ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση στην ελληνική αγορά εργασίας σε άτομα με αναπηρία, αλλά πάνω από όλα, η διάδοση όλων των κατάλληλων γνώσεων στους HR Managers, μέσα από σεμινάρια προετοιμασίας, για τις ανάγκες των διαφορετικών μορφών αναπηρίας και τη στήριξη που μπορούν να έχουν από το κράτος για την ένταξη ατόμων με αναπηρία στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Για την κατάλληλη προετοιμασία των HR Managers πραγματοποιήθηκε πριν την εκδήλωση σεμινάριο με φορείς που ασχολούνται με διαφορετικές μορφές αναπηρίας, ομιλίες από περσινές συμμετέχουσες εταιρείες του Career Fair.4all που έχουν ήδη εντάξει Άτομα με Αναπηρία καθώς και με τον ΟΑΕΔ.

INCLUSIVE WORKPLACES
Οι λόγοι για να συμμετέχει μια εταιρεία που δόθηκαν ήταν πολυάριθμοι – οι πιο σημαντικοί όμως ήταν η επαφή με ανθρώπους που συχνά δυσκολεύονται να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και η καλλιέργεια ενός πιο inclusive εταιρικού κλίματος που χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα και από το οποίο δεν αποκλείεται κανένας. Η Reprise δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή της στο Career Fair.4all ότι «είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο άμεσο γιατί έρχεται και σου μιλάει ο ίδιος ο άνθρωπος, σου λέει τι χρειάζεται, και του λες και εσύ από την πλευρά σου ποιες είναι οι ανάγκες της εταιρείας».

Για την Apivita, η εκδήλωση ήταν σημαντική λόγω της πίστης της εταιρείας στις ίσες ευκαιρίες για όλους στην είσοδο στην αγορά εργασίας, ενώ για τη SoftOne «είναι πολύ σημαντικό να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν για δουλειά και δεν έχουν πρόσβαση με άλλους τρόπους σε συνεντεύξεις. Επίσης, καλό είναι οι εταιρείες να συμμετέχουν και να δίνουν ευκαιρίες σε τέτοιες οργανώσεις πέραν από τον θεσμό της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά το να προχωράμε και σε προσλήψεις ανθρώπων που βλέπουμε». Για εταιρείες πάλι όπως η Bosch, η οποία συμμετέχει φέτος για δεύτερη φορά, το Career Fair.4all δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά μία Ημέρα Καριέρας. «Ψάχνουμε ταλέντα, ψάχνουμε νέους που θα τους δώσουμε την ευκαιρία και την εμπειρία να δουλέψουν σε έναν πολυεθνικό οργανισμό και θεωρώ ότι (οι συμμετέχοντες του Career Fair.4all) το έχουν».

ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια εταιρεία μπορεί να επωφεληθεί πολύ από την συμπερίληψη διαφορετικών ανθρώπων στο δυναμικό της. Σύμφωνα με τη Barilla «μας εμπλουτίζει και μας δίνει πράγματα που δεν τα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας – μια άλλη πτυχή στην οποία στην Ελλάδα είμαστε πίσω. Θέλουμε να είμαστε κοντά σε αυτή τη μερίδα του πληθυσμού και να δούμε μέσα από αυτό πώς μπορούμε να βελτιωθούμε και προσωπικά και σαν εταιρεία, και να έχουμε αυτά τα άτομα μέσα στο εργατικό δυναμικό μας». Η Vodafone, μέσα από τις τεχνολογίες και τα προϊόντα της, στοχεύει να συνδέσει τους ανθρώπους ώστε να ζουν καλύτερα σήμερα και στο μέλλον: «Για να το πετύχουμε αυτό γινόμαστε κομμάτι μιας μεγάλης και δυνατής ομάδας που αγκαλιάζει τις ιδέες διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο όραμα».

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ BACKGROUND ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Εντυπωσιασμένες από το επίπεδο των υποψηφίων έμειναν οι εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπως η Stoiximan: «Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα εξαιρετικό background το οποίο θα ζήλευε κανείς σε πολλές περιπτώσεις». Επιπλέον, διαπίστωσε ότι «τα παιδιά που ήρθαν σήμερα έχουν πάρα πολλή όρεξη όχι μόνο να απασχοληθούν επαγγελματικά σε κάποια εταιρεία, αλλά και στο να αναπτύξουν οποιεσδήποτε δεξιότητες έχουν».

Η Bosch βρήκε τους υποψήφιους που επισκέφτηκαν το περίπτερό της «πάρα πολύ αξιόλογους» και ότι «ένα ικανοποιητικό ποσοστό μπορεί να καλύψει σίγουρα μια από τις θέσεις που έχουμε διαθέσιμες αυτή τη στιγμή(…) Το ίδιο διαπιστώσαμε και από άλλες εταιρείες – ότι τα προφίλ των υποψηφίων που επισκέφτηκαν σήμερα αυτήν εδώ την προσπάθεια ήταν όντως αξιόλογα και μπορούν να σταθούν σε πολυεθνικά περιβάλλοντα».

Συμπερασματικά, το Career Fair.4all για άλλη μία χρονιά λειτούργησε ως σύνδεσμος μεταξύ του επαγγελματικού χώρου και ατόμων με αναπηρία, μια μοναδική ευκαιρία και για τις δύο πλευρές: για τα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας όπου να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, ενώ για τις εταιρείες την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ανάγκες διαφόρων τύπων αναπηριών και επίδοξους εργαζόμενους που έχουν να τους προσφέρουν πολλά.