Οι προσλήψεις εργαζομένων ξεπέρασαν τον Μάρτιο κατά 8.950 θέσεις τις απώλειες θέσεων εργασίας από απολύσεις, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο της απασχόλησης έδειξε, κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής, η ηλεκτρονική καταγραφή μέσω ΣΕΠΕ – ΙΚΑ και ΟΑΕΔ των σχετικών αναγγελιών από τις επιχειρήσεις. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τον Μάρτιο έγιναν 46.488 οι προσλήψεις (από 46.459 τον Μάρτιο του 2012, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ) και χάθηκαν 37.538 (έναντι 54.023) δηλαδή δημιουργήθηκαν καθαρά 8.950 νέες θέσεις, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό (-7.564 θέσεις).

Οι κλάδοι που πραγματοποίησαν τις περισσότερες προσλήψεις (αν και δεν ανακοινώθηκαν τα ποιοτικά στοιχεία, 4 στις 10 υπολογίζεται ότι είναι μερικής απασχόλησης) ήταν οι υπηρεσίες εστίασης, τα καταλύματα, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο (με εξαίρεση το εμπόριο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών), η βιομηχανία τροφίμων, η παροχή υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους, οι εταιρείες διαμεσολάβησης για την εύρεση εργασίας, η εκπαίδευση, η αποθήκευση και υποστηρικτές για τη μεταφορά δραστηριότητες, εξειδικευμένες κατασκευαστικές εργασίες και η έρευνα αγοράς -διαφήμιση.

Υπάλληλοι γραφείου, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, ανειδίκευτοι εργάτες, πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, πωλητές, οδηγοί μέσω μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού, ειδικευμένοι σε πωλήσεις, χρηματιστές, κτηματομεσίτες, παροχή υπηρεσιών προστασίας, τεχνίτες ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων και άλλων δομικών έργων και υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, ήταν οι 11 ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Το 45% των προσλήψεων (20.909) και το 46,25% των απωλειών θέσεων εργασίας (17.363) καταγράφηκε στην Αττική, ενώ οι περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδος και της Θεσσαλίας ήταν οι μόνες περιοχές όπου το ισοζύγιο της απασχόλησης ήταν αρνητικό.