Δραματική θα είναι η αύξηση των ατόμων που θα περάσουν στις τάξεις των ανέργων μέσα στο 2009 λόγω της οικονομικής ύφεσης, τονίζει η αναφορά σχετικά με τις «Παγκόσμιες Τάσεις της Απασχόλησης» του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά τονίζει ότι αν η οικονομική συγκυρία συνεχίσει να επιδεινώνεται οι άνεργοι σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν τα 50.000.000. Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Νοέμβρη του 2008, η ανεργία πρόκειται να αγγίξει το 6,1% σε σύγκριση με το 5,7% στο οποίο βρισκόταν το 2007, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 18 εκατομμύρια άτομα.

Αν, όμως, το οικονομικό κλίμα αποδειχτεί χειρότερο από τις εκτιμήσεις του περασμένου φθινοπώρου η παγκόσμια ανεργία θα φτάσει το 7,1%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 50 εκατομμύρια ανέργους. Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα δηλαδή μικρότερο των 2 δολαρίων την ημέρα, μπορεί να φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια άτομα.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται για ακόμα μια φορά στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή 10.3 και 9,4% αντίστοιχα. Η ανεργία φαίνεται να βασανίζει λιγότερο την Ανατολική Ασία με 3,8%. Σε σύγκριση με το 2007, η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε στις αναπτυγμένες οικονομίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.