Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη είχαν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία.

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα συζήτησης και παρατήρησης επί των συγκεκριμένων στοιχείων δηλαδή των ειδικών αριθμών, δαπάνης προς δαπάνη για το σύνολο των κονδυλίων που αφορούν το ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού το υπουργείο Απασχόλησης έχει προγραμματίσει περικοπές δαπανών της τάξης των 2 δισ. ευρώ και θα επιδιώξει κατά την υλοποίηση του προϋπολογισμού να εξοικονομήσει ακόμα 2 δισ. με έμφαση στον περιορισμό της σπατάλης κύρια στο φάρμακο και στις ιατρικές υπηρεσίες.

Κατά τη συζήτηση με τους κοινοτικούς υπαλλήλους υπήρξε από την πλευρά τους έμφαση να προκύπτει η εξοικονόμηση κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι μόνο από την αύξηση των εσόδων. Κατά τη συζήτηση δεν προέκυπτε από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας προοπτική για μείωση των συντάξεων αφού, όπως υπογραμμίστηκε, στα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας ποσοστό άνω του 55% των συνταξιούχων λαμβάνει την κατώτερη σύνταξη. Ωστόσο, ο κοινοτικός εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι «το χαμηλό είναι σχετικό, γιατί τα 720 ευρώ σε ευρωπαϊκά κράτη διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση».

Eιδικά για την ευελιξία στην εργασία, η ηγεσία του υπουργείου επέμεινε ότι «επικρατεί αναρχία στην αγορά εργασίας και απαιτείται κανονικο-ποίηση των εργασιακών σχέσεων» για να λάβει την αποστομωτική απάντηση ότι αυτά τα έχουν ξανακούσει.

Παρόλα αυτά η διαδικασία της παρατήρησης θέτει πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών συζήτησης των αλλαγών στο ασφαλιστικό ώστε στα τέλη Φλεβάρη η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις σχετικές συζητήσεις συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις εξοικονομήσεις που θα φέρουν οι αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ