Ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας, απέρριψε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας ξεκινούν τη σύνταξη της τριμηνιαίας έκθεσης που θα παρουσιάσουν στα τέλη Μαΐου, οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον δανειακό πρόγραμμα.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι οι μισθοί στην Πορτογαλία θα πρέπει να υποχωρήσουν περαιτέρω 2%-5% (από το 2010 έχουν ήδη μειωθεί 5,3%). Ο Π. Πόρτας υπήρξε, όμως, κατηγορηματικός: «Αφήστε με να υπογραμμίσω ότι δεν πιστεύουμε στην ανάπτυξη που στηρίζεται σε χαμηλούς μισθούς και ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες μισθολογικές προσαρμογές».
 
Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται, επίσης, την ανησυχία του ΔΝΤ για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Από έλλειμμα 12,6% του ΑΕΠ το 2008 η Πορτογαλία εμφάνισε πέρσι μικρό πλεόνασμα, που όμως στο ΔΝΤ δεν θεωρούν διατηρήσιμο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι έχουν δημιουργηθεί 23.000 εξαγωγικές επιχειρήσεις και ότι η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ αυξήθηκε στην πενταετία από 28% σε 45%.