Το δικαίωμα του βέτο άσκησε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, για να μπλοκάρει ένα από τα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2014, σχεδόν δύο μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα στήριξης.

Ο ίδιος ακύρωσε το μέτρο που προέβλεπε την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές υγείας των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, για τρίτη φορά κατά σειρά, από 2,5% έως 3,5% επί των αποδοχών τους. Με αυτό το μέτρο που καταργείται με το προεδρικό βέτο η κυβέρνηση σκόπευε να καλύψει ένα έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 133 εκατομ. ευρώ που είχε προκύψει.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας εξέφρασε αμφιβολίες για την αναγκαιότητα του μέτρου καθώς, όπως σημείωσε, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι έχουν κάνει ήδη «μεγάλες θυσίες» με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους, προκειμένου η Πορτογαλία να μπορέσει να ανταποκριθεί στους όρους της δανειακής της σύμβασης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα αναγκαστεί τώρα να βρει νέα πηγή εσόδων ώστε να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό του 2014, που χαρακτηρίζεται ο σκληρότερος των τελευταίων δεκαετιών, καθώς προβλέπει περικοπές για την εξοικονόμηση ενός ποσού συνολικού ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.