Πρόστιμο θα επιφέρει η εκτός ωραρίου επικοινωνία του εργοδότη με τους εργαζομένους, σύμφωνα με νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, το κοινουβούλιο της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου έλαβε αυτή την απόφαση προκειμένου να προωθηθεί ένα υγιέστερο work-life balance, το οποίο πλήγηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της απότομης στροφής στην τηλεργασία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο αυτό νόμο, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στους ανθρώπους τους όλα τα απαραίτητα μέσα, αλλά και να βοηθήσουν με τα επιπλέον έξοδα που επιφέρει η τηλεργασία, όπως οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος και ίντερνετ.

Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα για την αντιστάθμιση της μοναξιάς, όπως η υποχρεωτική δια ζώσης συνάντηση με τον εκάστοτε manager σε τακτά διαστήματα ή μέτρα στήριξης των εργαζόμενων με παιδιά. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν θα εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους, ενώ, τελικά, δεν εγκρίθηκε ο νόμος για το δικαίωμα στην αποσύνδεση.