Μια ευκαιρία για διασυνδέσεις υψηλού επιπέδου έδωσε σε επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη το 27ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ (Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων), με θέμα τις αυταπάτες, στο Grand Resort Lagonissi.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Γιάννης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης ΕΑΣΕ, αφού επεσήμανε την 30ετή δράση της ΕΑΣΕ, συνόψισε τα συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι εάν ο ηγέτης παραμείνει εγκλωβισμένος στη «ζώνη άνεσης» (comfort zone) και εάν δεν τολμήσει το διαφορετικό, προσαρμόζοντας πρακτικές και συνήθειες στις νέες συνθήκες, οι εξελίξεις θα τον προσπεράσουν. Αναγνώρισε ότι οι επιτυχίες οδηγούν συχνά τον ηγέτη σε υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και μια ψευδή αίσθηση παντοδυναμίας, που οικοδομεί τη βεβαιότητα ότι «τα ξέρει όλα».

«Έτσι γίνεται απόλυτος, αρέσκεται σε κολακείες, παύει να ακούει τη γνώμη των άλλων, πιστεύοντας στο δικό του αλάθητο κι έτσι χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Βρίσκεται, με λίγα λόγια, εγκλωβισμένος στο κουτί του, ζώντας σε αυταπάτες». Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει ένας μηχανισμός αποτροπής – ένας τρόπος να διαγιγνώσκεται έγκαιρα η αυταπάτη σε πρώιμο στάδιο.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου παρουσιάστηκαν εμπειρίες ηγεσίας που κατέδειξαν ότι χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας δεν μπορείς να ηγηθείς. Το δικό του στίγμα πρόσθεσε στη διοργάνωση ο Dr Aaron Ciechanover, Distinguished Professor, Nobel Prize laureate, τον οποίο προλόγισε ο Δανιήλ Μπεναρδούτ, διευθύνων σύμβουλος ΣΙΔΜΑ ΑΕ.

Ο κορυφαίος επιστήμονας Α. Ciechanover, παρουσία της πρέσβεως του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπά, μίλησε για την ηγεσία, την επιχειρηματικότητα και την παιδεία, ενώ από την πλευρά της η Barbara Oakley, Professor of Engineering, Oakland University, Co-teacher Coursera αναφέρθηκε στην προπόνηση μυαλού, σημειώνοντας ότι κάθε καινούργιο πράγμα που μαθαίνεις, σε βοηθάει να αναπτύξεις ένα νευρωνικό κύκλωμα, που σε κρατάει «ευέλικτα έτοιμο».

Τέλος, στη δύναμη της ελπίδας αναφέρθηκε ο Στέλιος Στυλιανίδης, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ τη δική του εμπειρία παρέθεσε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, που ανέφερε ότι «ζωή χωρίς αφήγηση είναι ζωή χωρίς νόημα».