Ένα παλαιό πρόγραμμα voucher που ανακλήθηκε τον περασμένο Μάιο αναμένεται να υλοποιηθεί για 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, στα μέσα Μαρτίου. Εμφανώς ανασχεδιασμένο, με τον ίδιο προϋπολογισμό (112 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιπλέον 10.000 άτομα, προβλέπει σημαντικά αυξημένη επιδότηση προς τον άνεργο και όχι προς τον φορέα κατάρτισης, ενώ δεν πριμοδοτεί συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, καθώς αφορά 10 δυναμικούς κλάδους και 44 ειδικότητες.

 Πρόκειται για το πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64, το οποίο ανακλήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, καθώς η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου διαπίστωσε δείγματα ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού. Με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα απευθύνεται πλέον σε 26.000 και όχι σε 16.000 ανέργους.

Παράλληλα, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση σε ιδιωτικές εταιρείες για 6 μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιελάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων. Με τον νέο σχεδιασμό ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λάβει μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή 5.500 ευρώ, ενώ με τον αρχικό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Τέλος, το νέο πρόγραμμα αφορά 10 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, τα τεχνικά έργα υποδομής, ο τουρισμός, η πληροφορική και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και 44 ειδικότητες και όχι 3 που προβλεπόταν αρχικώς.