Οι κακές συνθήκες εργασίας κοστίζουν τόσο σε επίπεδο οργανισμού, όσο και σε εθνικό. Τα παρατεταμένα ωράρια, το άγχος και η πίεση μειώνουν την απόδοση και αυξάνουν τις ημέρες απουσιών. Τα Προγράμματα Υποστήριξης Εργαζομένων (EAP) έρχονται να ενισχύσουν τους οργανισμούς σε αυτή τη σύγχρονη πρόκληση. Τα ευρήματα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για το εργασιακό στρες, τις ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία ακόμα και τα εργατικά ατυχήματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιεικώς ως ανησυχητικά.
<‘Σελίδα 1: Η σημασία της υποστήριξης του ανθρώπινου κεφαλαίου’>
Πράγματι, μόνο στην Ευρώπη σημειώνονται 8.000 θανάσιμα εργατικά ατυχήματα το χρόνο. Την ίδια στιγμή, 10 εκατομμύρια Eυρωπαίοι υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με το εργασιακό στρες. Ένας στους τρεις εργαζομένους στη γηραιά ήπειρο υποφέρει από άγχος που συνδέεται με τη δουλειά του.
Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Κάθε χρόνο σημειώνονται 25.000 εργατικά ατυχήματα και 120 άτομα χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Ο μέσος όρος των ωρών εργασίας στη χώρα μας, ξεπερνάει κατά πολύ τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Πράγματι, ενώ ένας Eυρωπαίος εργαζόμενος απασχολείται επί 38,6 ώρες την εβδομάδα, ο μέσος συμπατριώτης μας αφιερώνει στη δουλειά του 45,4 ώρες σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα του ιδρύματος EUROFOUND που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η δουλειά τους έχει επιπτώσεις στην υγεία τους.
Και αν τα παραπάνω δεδομένα δεν πείθουν για την ανάγκη συστηματικής υποστήριξης του έμψυχου δυναμικού των επιχειρήσεων, τα οικονομικά στοιχεία σίγουρα θα αλλάξουν την αντίληψη των εργοδοτών. O Διεθνής Οργανισμός Εργασίας υπολόγισε ότι στην Ευρώπη χάνονται 250 δις ευρώ εξαιτίας του στρες – ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στη Μεγάλη Βρετανία μόνο, υπάρχει απώλεια 180 εκατομμυρίων ημερών εργασίας λόγω του άγχους, γεγονός το οποίο στοιχίζει 20 δις ευρώ.
Επιβεβλημένη παροχή
Οι επιτυχημένοι οργανισμοί έχουν αντιληφθεί τη σημασία της υποστήριξης του ανθρώπινου κεφαλαίου τους. Πράγματι, το 90% των επιχειρήσεων που κατατάσσονται στη λίστα του Fortune 500 χρησιμοποιούν Προγράμματα Υποστήριξης Εργαζομένων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το 73% των επιχειρήσεων προσφέρουν υπηρεσίες EAP στο προσωπικό, σύμφωνα με έρευνα αμοιβών και παροχών που υλοποιήθηκε από το Society for Human Resource Management το 2007. Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα υψηλότερο στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 500 εργαζομένους.
Εξάλλου, τα συγκεκριμένα προγράμματα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του ’70, ενώ μεμονωμένα προνόμια σχετικά με την ευεξία παρέχονταν, ήδη, από τη δεκαετία του ’50. Στην Ευρώπη άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους, καθώς θεωρούνταν «αμερικάνικη» συνήθεια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι οργανισμοί φαίνεται να αναθεωρούν την πολιτική τους σχετικά με τα EAP, αφού έχουν αρχίσει και τα υιοθετούν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε, η ψυχική υγεία και η ευεξία στην εργασία βρίσκεται, πλέον, ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης. Ωστόσο, μόνο το 40% των οργανισμών στη γηραιά ήπειρο προσφέρουν τέτοιες παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό, όπως αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα πάνω σε θέματα υγείας και ευεξίας που υλοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την εταιρεία Buck. Τα χνάρια της Ευρώπης, αν και καθυστερημένα, ακολουθεί και η Ελλάδα. Μάλιστα η Δρ. Ευαγγελία Άνθη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος EAP, της Ergonomia υποστηρίζει: «Σημαντικές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί σε επιχειρήσεις που συνειδητοποιούν ότι είναι οικονομικά ανταποδοτικό και ότι προωθείται η υγεία του εργασιακού περιβάλλοντος, όταν επενδύουν στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Ο εργαζόμενος με προβλήματα δεν αντιμετωπίζεται ως δίλημμα πια, γιατί τα EAP τον προσεγγίζουν και τον ενδυναμώνουν, ώστε να διαχειριστεί ψυχολογικές, σωματικές και νοητικές προκλήσεις».
Αναφερόμενη στην Ελληνική αγορά η Άντζελα Λιναρδάτου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας και Program Support Manager, Hellas EAP, υπογράμμισε ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αξιολογώντας τα τεχνικά μέρη των ΕΑΡ, όπως εργαλεία αξιολόγησης και ειδικών μετρήσεων, ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, τεχνογνωσία, επαγγελματικές εξειδικεύσεις κ.λπ, αναγνωρίζουν και εμπιστεύονται τα συγκεκριμένα προγράμματα, ως ολοκληρωμένη δομή για την υποστήριξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ήδη, τα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών που εφαρμόζουν τα ΕΑΡ συμβάλλουν στη διαδοχική υιοθέτησή τους από περισσότερες επιχειρήσεις.
<‘here’>
<‘Σελίδα 2: Το είναι τα EAP και ποια τα οφέλη τους’>
Ένα benefit που ενδιαφέρει τους πάντες
Τι είναι, όμως, τα EAP; Με λίγα λόγια είναι δωρεάν, επαγγελματική, εμπιστευτική συμβουλευτική, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει Coaching, Προγράμματα Υγείας και Ευεξίας και Διαχείρισης Τραυματικών Γεγονότων (CISM). Τα EAP δεν προσφέρονται μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και σε μέλη της οικογένειάς τους όταν προκύψει ανάγκη.
Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα, που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση και τη συμπεριφορά του εργαζόμενου. Άλλωστε, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως: δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα ενοχής, απώλεια συγκέντρωσης, οργανικά συμπτώματα και επιρρέπεια σε ατυχήματα και τραυματισμούς. Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την ένταξη ενός εργαζόμενου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Οι αιτίες μπορεί να σχετίζονται είτε με την ίδια την εργασία είτε με προσωπικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, κρίνεται απαραίτητο να υποστηριχτούν εργαζόμενοι, οι οποίοι εμφανίζουν προβλήματα λόγω υπερβολικού όγκου εργασίας, έλλειψης αναγνώρισης, δυσκολίας προσαρμογής και επικοινωνίας με τους συνεργάτες, έλλειψης σαφούς περιγραφής της θέσης εργασίας (job description), χαμηλού μισθού. Δεν είναι, όμως, σπάνιο το φαινόμενο η κακή ή μειωμένη εργασιακή απόδοση να σχετίζεται με την προσωπική ζωή του εργαζόμενου. Για αυτό το λόγο, συστήνεται η ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα EAP σε περιπτώσεις: πένθους, νομικών ή οικονομικών ζητημάτων, οικογενειακών κρίσεων (οικιακή βία, διαζύγιο κ.λπ.), χρήσης ουσιών και ψυχολογικών προβλημάτων ή σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Βέβαια, δε θα πρέπει η συγκεκριμένη παροχή να ταυτίζεται αποκλειστικά με δυσλειτουργίες κάποιου ατόμου που εργάζεται για την επιχείρηση. Αρκετές φορές, τα EAP αποδεικνύονται χρήσιμοι σύμμαχοι για την «αναίμακτη» διαχείριση ριζικών οργανωσιακών αλλαγών ή ακόμα και μαζικών απολύσεων. Αυτές οι καταστάσεις ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες, ακόμα και των πιο αξιόλογων στελεχών μιας εταιρείας. Η υποστήριξή τους, λοιπόν, μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο τη διακράτηση, όσο και την απόδοσή τους. Για αυτό το λόγο, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη αυτών των προγραμμάτων και να αντιληφθεί ότι βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του.
Σε αυτό το σημείο, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η άρτια σχεδιασμένη εσωτερική επικοινωνία. Στο προσωπικό θα πρέπει να δίνεται υλικό (έντυπο και ηλεκτρονικό), το οποίο θα εξηγεί τη σημασία των προγραμμάτων και θα ενθαρρύνει τη χρήση τους. Στις περιπτώσεις που στην εταιρεία υπάρχουν σωματεία εργαζομένων, η ενημέρωση των στελεχών των σωματείων θεωρείται επιβεβλημένη. Δύο είναι ο κυρίαρχοι τρόποι για να παραπεμφθεί ένας εργαζόμενος σε ειδικό σύμβουλο.
Στην πρώτη περίπτωση, ο εργαζόμενος εκμυστηρεύεται στον προϊστάμενό του το ζήτημα που αντιμετωπίζει και ο τελευταίος του συστήνει την υποστήριξη. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα ο προϊστάμενος να κινήσει πρώτος τη διαδικασία, αφού παρατηρήσει προβληματική συμπεριφορά, μειωμένη απόδοση, μέχρι και ενδείξεις κατάχρησης αλκοόλ ή ακόμα και ναρκωτικών ουσιών. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική.
Καθίσταται, λοιπόν, προφανές ότι η υποστήριξη δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στους μάνατζερ, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον αστάθμητο παράγοντα άνθρωπο και καλούνται να αναπτύξουν κάποιες βασικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ο μάνατζερ διαθέτει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους, που θα του δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για το δύσκολο έργο της διοίκησης εργαζομένων. Αρκετά συχνά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων υποστήριξης οι μάνατζερ εκπαιδεύονται, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα εντοπισμού δειγμάτων προβληματικής συμπεριφοράς.
<‘here’>
<‘Σελίδα 3: Η ανάγκη εξατομικευμένης υποστήριης των εργαζομένων και η σημασία της επαγγελματικής στήριξης’>
Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το προσωπικό τους σαν μάζα, προσφέροντας τις ίδιες ή παρόμοιες αμοιβές και παροχές, αδιαφορώντας για τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Εδώ, έρχονται να συνεισφέρουν τα προγράμματα υποστήριξης. Μάλιστα, Η Ε. Άνθη τονίζει ότι τα EAP καλύπτουν την ανάγκη της εξατομικευμένης υποστήριξης του εργαζομένου, κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, για την ενδυνάμωσή του και την αντιμετώπιση θεμάτων προσωπικού και επαγγελματικού περιεχομένου. Επίσης, απευθύνονται σε στελέχη και διοίκηση και συμβάλλουν στη βελτίωση της ομαδικότητας, της αποδοτικότητας, της δημιουργικότητας και της ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Τα οφέλη που συνεπάγεται η χρήση προγραμμάτων EAP είναι πολλαπλά τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους εργαζόμενους. Εξάλλου, ο καθηγητής στο Aberdeen Business School, ερευνητής EAP και HRM, Tony Buon, υποστήριξε στο 2nd EAP Forum τον περασμένο Ιούνιο, ότι όλες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί πάνω στο θέμα αποδεικνύουν ότι τα εν λόγω προγράμματα καλύπτουν, τουλάχιστον, το κόστος τους. Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας παρουσιάστηκε έρευνα, η οποία διήρκεσε από το 1954 έως το 2000 και απέδειξε ότι στους οργανισμούς που υιοθετούσαν προγράμματα υποστήριξης οι απουσίες μειώθηκαν από 25 – 50%. Σε γενικές γραμμές, έχει αποδειχτεί ότι τα EAP συνδέονται με τη μείωση των οικειοθελών αποχωρήσεων, των ατυχημάτων, του εργασιακού στρες, των απουσιών και του χρόνου που αφιερώνεται στη διαχείριση εργαζομένων. Ταυτόχρονα, παρατηρείται σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας των εμπλεκομένων στα προγράμματα.
Άλλωστε, η γενιά Y, η οποία πρόκειται να στελεχώσει τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή εργοδότη, τη δυνατότητα εναρμόνισης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Η παροχή προγραμμάτων EAP, βελτιώνει σημαντικά την εικόνα της επιχείρησης στα μάτια τόσο των εργαζομένων, όσο και των υποψηφίων.
Επαγγελματική υποστήριξη
Η συμβουλευτική υποστήριξη μπορεί να προέλθεί είτε από ειδικά εκπαιδευμένους εργαζόμενους της ίδιας της επιχείρησης είτε από εξωτερικούς προμηθευτές υπηρεσιών EAP. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός εξωτερικών και εσωτερικών συμβούλων. Στο εξωτερικό έχει επινοηθεί από μικρές επιχειρήσεις μια εναλλακτική μέθοδος. Ένας αριθμός εργοδοτών συνενώνεται και παρέχει από κοινού στους εργαζόμενους προγράμματα υποστήριξης. Βέβαια, η συγκεκριμένη πρακτική δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπου η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η συνεργασία με κάποιον εξειδικευμένο εξωτερικό προμηθευτή, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η παρουσία του συμβούλου στις συνεδρίες δεν κρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη.
Αρκετές φορές, ο εργαζόμενος μπορεί να υποστηριχθεί ακόμα και τηλεφωνικά. Όπως ήταν αναμενόμενο, με την ανάπτυξη και την ευρεία χρήση των συγκεκριμένων προγραμμάτων υποστήριξης δημιουργήθηκε ειδικός φορέας, η διεθνής Ένωση Επαγγελματιών EAP (EAPA). Ο συγκεκριμένος θεσμός, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο έχει καταρτίσει κώδικά δεοντολογίας, τον οποίο θα πρέπει να τηρούν τα μέλη του. Ο εν λόγω κώδικας υπογραμμίζει τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης των συμβούλων και την αξία της συνεχούς μετεκπαίδευσής τους.
Επιπλέον, η εμπιστευτικότητα και η αποφυγή των διακρίσεων, σε βάρος των ατόμων που δέχονται τις υπηρεσίες υποστήριξης, θεωρούνται απαράβατοι ηθικοί κανόνες για τα μέλη του συνδέσμου.
<‘here’>
<‘Σελίδα 4: Η επιλογής του κατάλληλου συμβούλου και η λειτουργία του ελληνικού παραρτήματος ΕΑΡΑ’>
Ο κατάλληλος σύμβουλος
Πιο συγκεκριμένα, όμως, τι πρέπει να προσέξει μια επιχείρηση στην Ελλάδα κατά την επιλογή προμηθευτή προγραμμάτων υποστήριξης εργαζομένων; Η Ε. Άνθη συστήνει ότι θα πρέπει να ελέγξει αν ο προμηθευτής προσφέρει εξειδικευμένους ψυχολόγους της εταιρείας του ή αναθέτει τα project του σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Επιπλέον, επειδή η ποικιλία των EAP’s αυξάνεται, καλό θα ήταν οι επιχειρήσεις να εξετάσουν τις υπηρεσίες που τους αντιπροσωπεύουν και να ενημερωθούν για αυτές λεπτομερώς. Επιπρόσθετα, ο προμηθευτής πρέπει να διαθέτει άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Σαφώς και το κόστος της υπηρεσίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή συνεργάτη. Δεν ενδείκνυται, όμως, ως η μοναδική μέθοδος αξιολόγησης του υποψήφιου συμβούλου. Το θέμα της υγείας και ευεξίας του προσωπικού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για να παραχωρηθεί σε αναρμόδια άτομα. Άλλωστε, ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα υποστήριξης εξοικονομεί πολλά περισσότερα χρήματα από ένα πρόχειρα στημένο EAP, το οποίο υλοποιούν ανειδίκευτοι σύμβουλοι.
Πρώτα απ’ όλα οι επιχειρήσεις που αναζητούν τον κατάλληλο συνεργάτη θα πρέπει να διαπιστώσουν αν οι επίδοξοι συνεργάτες τους είναι ειδικοί σε προγράμματα υποστήριξης ή απλώς σύμβουλοι χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση. Σε δεύτερη φάση, η επιχείρηση θα πρέπει να εξετάσει τις εγγυήσεις προστασίας δεδομένων του συνεργάτη τους. Ο σύμβουλος οφείλει να τηρεί τα στοιχεία του εργαζομένου που επωφελείται από τα συγκεκριμένα προγράμματα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αρχεία του. Ο συγκεκριμένος παράγοντας θα πρέπει να ελεγχθεί με σχολαστικότητα, καθώς οι όποιες παραλείψεις του προμηθευτή μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε νομικές κυρώσεις.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το μέγεθος και ο κλάδος δραστηριοποίησης του οργανισμού κατά την επιλογή συνεργάτη. Μια εταιρεία συμβούλων EAP, με εξειδίκευση και εμπειρία σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποίησης, συχνά, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς είναι σε θέση να γνωρίζει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Εξάλλου, η ευελιξία των προγραμμάτων και η δυνατότητα προσαρμογής τους στις ανάγκες της επιχείρησης, αλλά και του εκάστοτε εργαζόμενου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή του προμηθευτή EAP.
Παράλληλα διαδικαστικές λεπτομέρειες, όπως ο χώρος και ο τρόπος επαφής με τον εργαζόμενο μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην έκβαση του προγράμματος. Εξίσου κρίσιμη είναι και η δυνατότητα άμεσης επαφής τόσο της διοίκησης, όσο και του δικαιούχου με τους συμβούλους σε έκτατες περιπτώσεις κρίσεων.
Τέλος, όπως σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, έτσι και στην επιλογή προγραμμάτων υποστήριξης προσωπικού η αξιολόγηση της όλης διαδικασίας επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την εξέλιξη της. Μια οργανωμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών EAP καταρτίζει ετήσιες αξιολογήσεις ανά πελάτη, καθώς και μελέτες απόδοσης της επένδυσης (ROI), ώστε να γίνεται κατανοητή η πορεία των προγραμμάτων.
Το Ελληνικό Παράρτημα ΕΑΡΑ
H Δρ. Αναστασία Rush, Πρόεδρος Ελληνικού Παραρτήματος Employee Assistance Professionals Association (EAPA) Int, μίλησε στο HR Professional.
HR Professional: Ποια η εξέλιξη της παροχής προγραμμάτων ΕΑΡ στην Ελληνική αγορά;
Αναστασία Rush: Το Ελληνικό Παράρτημα ΕΑΡΑ από την ίδρυσή του, το 2003, πραγματοποιεί σειρά ενεργειών ενημέρωσης των στελεχών για την αξία των ΕΑΡ και την περιφρούρηση των Βασικών Αρχών εφαρμογής τους. Τα στελέχη των επιχειρήσεων στην Ελληνική αγορά, σταδιακά, αναγνωρίζουν, διαπιστώνουν και βαθμιαία υιοθετούν τα πολυδιάστατα οφέλη των ΕΑΡ σε επίπεδο παραγωγικότητας και αποδοτικότητας εργαζομένων.
HR Professional: Πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τη συγκεκριμένη παροχή;
Αναστασία Rush: Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες ΕΑΡ εμπλουτίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της εργασιακής και προσωπικής ζωής, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αξιόλογη την παροχή αυτή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κλειδί για την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στα προγράμματα αποτελεί η σωστή ενημέρωση από την εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες και η ενθάρρυνση χρήσης από προϊσταμένους και στελέχη.
HR Professional: Πώς προδιαγράφονται οι μελλοντικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς;
Αναστασία Rush: Ο Διεθνής Σύλλογος ΕΑΡΑ και όλα τα παραρτήματά του, συμπορεύονται με τις τάσεις της διεθνούς αγοράς, ορίζοντας πρακτικές αποτελεσματικής εφαρμογής των ΕΑΡ για τις επερχόμενες προκλήσεις. Για τα επόμενα χρόνια, θα είμαστε μάρτυρες διαρκούς πολλαπλασιασμού των προκλήσεων αυτών σε επίπεδο οικονομίας, εργασίας, ψυχικών και σωματικών ασθενειών, διαπροσωπικών σχέσεων και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με σοβαρότητα και επαγγελματισμό.
Στοιχεία επικονωνίας: Ελληνικό Παράρτημα, Employee Assistance Professionals Association, (EAPA), Ελληνικός Σύλλογος Επαγγελματιών Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργανισμών. Λαζαράκη 8, 166 74 Γλυφάδα, Τηλ/Fax: 210 8943620 Email: [email protected], www.eapagreece.com
<‘here’>
<‘Σελίδα 5: Case Studies: e-value, Johnson & Johnson’>
Case Study: Τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής του ΕΑΡ στην e-value
Για την e-value, πρωτοπόρο στη διαχείριση πελατειακών σχέσεων και στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Contact Center, οι άνθρωποι αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς συνθέτουν το πρόσωπο της εταιρείας και έρχονται καθημερινά σε επαφή με πελάτες. Η θετική στάση των αντιπροσώπων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης απέναντι στη φύση της εργασίας και των έργων που αναλαμβάνουν, αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της εταιρείας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, χρησιμοποιούνται σύγχρονες πρακτικές Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία προχώρησε στην εφαρμογή ΕΑΡ το 2007, όταν καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα εργασιακού stress* στους εργαζόμενους, λόγω των συνθηκών εργασίας (συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία, διαχείριση παραπόνων), υπερφόρτιση ρόλων και υψηλοί δείκτες (absenteeism rate, turn over). Για την υλοποίησή του, επιλέχθηκε ο συνεργάτης μας, με βάση το κριτήριο ότι χρησιμοποιεί αξιόπιστες μεθόδους, μετρήσιμες και βασισμένες σε εργαλεία, τα οποία εστιάζουν τόσο στο business aspect, όσο και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, εξοικειώνοντας τους με συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης της αλλαγής. Σαν προσέγγιση, δύναται να τους εξοπλίσει με δεξιότητες, αναπτύσσοντας τη λειτουργικότητά τους στην εργασία και κάνοντας ποιοτικότερη την προσωπική τους ζωή.
Με το πέρας του προγράμματος, 89% των συμμετεχόντων ανέφερε αξιοποίηση των τεχνικών στην προσωπική και το 74% στην επαγγελματική ζωή. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στους δείκτες απουσιών και αποχωρήσεων, 3% και 4% αντίστοιχα, ικανοποίηση των εργαζομένων και αύξηση αμοιβαίας υποστήριξης. Η εταιρεία, έχοντας αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις του ΕΑΡ στην αυξημένη απόδοση (ανταποδοτικότητα) και τη βελτίωση του εργασιακού κλίματος, στοχεύει στην ενσωμάτωση ανάλογων προγραμμάτων στο business plan, ώστε τέτοιου είδους δράσεις να αποτελούν τη βάση των δύο στρατηγικών της πυλώνων, τη βελτίωση του εργασιακού κλίματος και την αύξηση της παραγωγικότητας.
* Παράγοντες εργασιακού stress: Απαιτήσεις εργασίας, έλεγχος εργασίας, υποστήριξη προϊσταμένων – συναδέλφων, σχέσεις στην εργασία, ρόλος στην οργάνωση, αλλαγές στην εργασία
Άννα Τσακανίκα, Υπεύθυνη Αθρώπινου Δυναμικού, e-value
Case Study: Τα προγράμματα EAP στην Johnson & Johnson
Σημαντική, για τους εργαζομένους, είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν για την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των δυσκολιών που προκύπτουν και τους επιβαρύνουν τόσο σε εργασιακό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η Johnson & Johnson αναγνωρίζοντας ότι η υγεία της επιχείρησης βασίζεται στην ψυχική και σωματική ευεξία των εργαζομένων της, αποφάσισε τη δημιουργία ενός προγράμματος – αρωγού στην επίλυση των προβλημάτων και ανησυχιών τους. Βασικά κριτήρια για την αναζήτηση του προμηθευτή μας υπήρξαν η εμπειρία στο χώρο των EAP και η αποτελεσματικότητα των, μέχρι τώρα, παρεμβάσεων σε άλλες εταιρείες του κλάδου.
Έτσι, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα EAP της εταιρείας μας, που ανήκει σε ένα γενικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων που αφορούν στην επαγγελματική και προσωπική εξισορρόπηση και περιλαμβάνει:
• 24ωρη γραμμή υποστήριξης (παρέχεται άμεση αξιολόγηση των αιτημάτων, βραχεία υποστήριξη, καθοδήγηση για τη διαχείριση τους και παραπομπή σε σύμβουλο EAP για ατομική συνεδρία). Τα θέματα που διαχειριζόμαστε αφορούν σε δυσκολίες στο γάμο, διαζύγιο, μαθησιακά προβλήματα, θάνατος, αιφνίδια γεγονότα που ταράζουν την επαγγελματική και οικογενειακή ισορροπία κ.α.
• Εξειδικευμένα προγράμματα προαγωγής υγείας που πραγματοποιούνται στο χώρο της εργασίας με τη μορφή παρουσιάσεων και εξειδικευμένων παρεμβάσεων, δομημένα σε 4 βασικούς άξονες που περιλαμβάνουν διαχείριση στρες, υγιεινή και διατροφή, προσωπική και οικογενειακή ανάπτυξη, προσωπική και επαγγελματική εξισορρόπηση.
Με το πρόγραμμα EAP η Johnson & Johnson Hellas ολοκληρώνει μία σειρά παρεμβάσεων με επίκεντρο τον εργαζόμενο, όπως συστήνει το απόσπασμα του «Πιστεύω» που αναφέρει: «Είμαστε υπεύθυνοι προς τους εργαζομένους μας, …πρέπει να έχουμε κατά νου τρόπους, που θα βοηθούν τους εργαζομένους μας να εκπληρώνουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις…».
Αμαλία Παναγιωτακοπούλου, Compensation & Benefits Specialist, Johnson & Johnson Hellas
<‘here’>