Στην ετήσια έκθεσή του «Προοπτικές Απασχόλησης», ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά την απασχόληση, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, βρίσκονται μπροστά μας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εάν το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010.

Παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα, ο οργανισμός διατηρεί τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ.

Μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010, ο αριθμός των ανέργων θα έχει αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 19,8% και 15,1% αντίστοιχα. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 90 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το 10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το 10,5% στην Ιταλία, μέχρι το τέλος του 2010.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η μεγάλη αυτή αύξηση της ανεργίας να λάβει ένα δομικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση, μεταφραζόμενη σε πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.