Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο καθεστώς όσον αφορά τα δικαιώματα διακοπών, σύμφωνα με έρευνα της Mercer (παγκόσμια εταιρεία συμβούλων).

Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη οι επίσημες αργίες, το ανθρώπινο δυναμικό στη Λιθουανία και τη Βραζιλία έχει περισσότερο χρόνο άδειας από την εργασία του. Τα δεδομένα προέρχονται από το «2009 Worldwide Benefit and Employment Guidelines» της Mercer. Η έρευνα αναλύει ταυτόχρονα τις υποχρεωτικές άδειες, που οι εταιρείες πρέπει να δίνουν στους εργαζόμενούς τους καθώς και τον αριθμό των επίσημων αργιών σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως. Οι εργαζόμενοι σε Φινλανδία, Βραζιλία και Γαλλία δικαιούνται τις περισσότερες ημέρες άδειας ενώ στην Ινδία, τον Καναδά και την Κίνα τις λιγότερες.

Το ανθρώπινο δυναμικό στην Ιαπωνία και την Ινδία έχει τον υψηλότερο αριθμό επίσημων αργιών ενώ στην Αγγλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία τον μικρότερο. Στην Φιλανδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία οι υποχρεωτικές ημέρες άδειας είναι 30 το χρόνο ενώ στη Λιθουανία, τη Ρωσία και την Αγγλία οι εργαζόμενοι δικαιούνται 28. Ακολουθεί η Πολωνία, με 26 ημέρες ενώ οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία δικαιούνται 25 μέρες.

Οι δημόσιες αργίες αυξάνουν σημαντικά τις διακοπές με την Ιαπωνία και την Ινδία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 16 δημόσιες αργίες το χρόνο. Ακολουθούν η Κύπρος, η Σλοβακία και η Νότια Κορέα με 15. Η Μάλτα και η Ισπανία αριθμούν 14 ενώ η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και ηΤαϊβάν έχουν 13 επίσημες αργίες. Η Αγγλία, η Αυστραλία και η Ολλανδία έχουν τον μικρότερο αριθμό, μόλις 8.