Την περαιτέρω μείωση της ανεργίας προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Σε όρους έρευνας ανθρώπινου δυναμικού, για πρώτη φορά από το 2009, η ανεργία αναφέρεται ότι θα φθάσει σε μονοψήφιο ποσοστό 9,7% του ανθρώπινου δυναμικού και ακόμα χαμηλότερα σε εθνικολογιστικούς όρους, στο 8,2%.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκύψει από την εύρωστη, όπως χαρακτηρίζεται, εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, τις παρεμβάσεις στις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές και από συνέργειες του εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΑΠΔΕ και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την απασχόληση. Σε συμφωνία με τις εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε, η εθνική πρόβλεψη για αύξηση, το 2025, των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας κατά 3,4% και των αμοιβών ανά εργαζόμενο κατά 2,7%, με ρυθμό μεγαλύτερο του πληθωρισμού (2,1%), υποδηλώνει κέρδη για τον πραγματικό μέσο μισθό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Συνδέεται δε και με την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου και μέσου μισθού (με στόχο τα 950 ευρώ και τα 1.500 ευρώ, αντίστοιχα, το 2027).

Σημειώνεται ότι εάν ληφθεί υπόψη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των καθαρών εισοδημάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ στις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για ετήσια ονομαστική αύξηση το 2025, σε 3,2% από 2,7%, για τις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά εργαζόμενο. Η παραγωγικότητα της εργασίας αναμένεται να αυξηθεί το 2025 (+1,5% σε ετήσια βάση από +1% το 2024), αντλώντας, όπως σημειώνεται, οφέλη από τον μετασχηματισμό της οικονομίας.